Mindenki hallotta már azt a mondást, hogy vörös húshoz vörösbort, fehér húshoz fehérbort igyunk. Akik ezt tartják, általában ki is kiáltják magukat gasztrogurunak, és nem is lehet őket meggyőzni más lehetőségekről. Pedig pont így maradnak le az igazi gasztroélvezetről, az igazi ízharmóniákról.

Most hiába mondanánk neked is, hogy az italválasztásnál vedd figyelembe, hogy

 • hogyan készítették el az ételt, milyen technikával,
 • milyen fűszereket használtak,
 • milyen mártást adnak hozzá és persze
 • milyen körettel tálalják,

nem biztos, hogy az étteremben mindezekről tudni fogsz. Ezért jó, ha van melletted egy sommelier, aki segít a profi italválasztásban.

Természetesen olyan helyzet is előállhat egy étteremben, hogy pontosan tudjuk, mit szeretnénk inni, és inkább az italhoz választanánk ételt. Ez talán még nehezebb is, tehát mindenképp érdemes szakértő segítségét kérni.

Ha azonban teljesen magunkra vagyunk utalva, de mindenképpen le szeretnénk nyűgözni a párunkat, barátainkat, családtagjainkat, az alábbi ötleteket érdemes megfogadni:

 1. Ha édes ételt eszünk, a bor mindig legyen édesebb, mint a fogás. Ne feledjük azonban, hogy a desszertborokat nem azért hívják így, mert a főétkezést követő édességek mellé javasolják. Nem, a desszertborok önmagukban is megállják a helyüket. Sőt, pont hogy inkább önmagukban (esetleg némi sajttal) fogyasztandók.
 2. Könnyű ételekhez könnyű bort válasszunk, nehezekhez pedig nehéz, testesebb bort. Ha evés közben kortyolgatunk, akkor a bor íze tökéletes harmóniát alkot az étellel, így ki tud jönni annak igazi ízvilága. Meg fogsz lepődni, mennyivel másabb íze van így például egy egyszerű steaknek is.
 3. Ha már az egyszerűségnél tartunk. Ne essünk abba a hibába, hogy luxusételekhez olcsó bort fogyasztunk, vagy épp fordítva. Ez igazi gasztronómiai öngyilkosság.
 4. Ha alkohollal készült ételt eszünk, ugyanazt a bort kérjük hozzá, mint amivel főzték vagy sütötték. Így biztosan nem hibázunk, és csak fokozzuk az étel – remélhetőleg – fantasztikus ízét.
 5. Ha igazi gasztronómiai élményre vágyunk, igyunk többféle alkoholt az étkezés során. Persze tegyük mindezt mérsékelten és kulturáltan. Nem a lerészegedés ugyanis a cél, hanem egy fantasztikus ebéd vagy vacsora elfogyasztása. Ami pedig az italok sorrendjét illeti, az megegyezik az ételekével. Haladjunk a könnyebb italoktól a nehezebbek, tehát a habzó boroktól a testesebb desszert borok felé.
 6. Nyugodtan ihatunk a levesek, főzelékek mellé is bort. Felejtsük el azt a régi tévhitet, hogy ezek önmagukban is elég folyadékot tartalmaznak. Egy lágyabb karakterű, nem túl savas bor csodákra képes velük.
 7. A pálinkáról mint aperitifről viszont sürgősen mondjunk le. A pálinka ugyanis olyannyira megzavarja az ízérzékelésünket, hogy még véletlenül sem tapasztaljuk meg az ételek igazi ízvilágát. A pálinkát, hasonlóan a konyakhoz vagy gyomorkeserűhöz emésztés segítőként (digestive) az étkezés végén fogyasszuk!

Tehát ideje elfelejteni a régi étel-ital párosítási szabályokat, nagyszüleink hagyományait és kicsit könnyedebbre venni a figurát. Ne felejtsük, hogy az elmúlt 20-30 évben nagyon sok minden változott mind az ételek, mind az italok terén. Ma már bármikor ehetünk egzotikus, távol-keleti, vagy más különleges ételeket, és a borkészítési folyamatok is sokat fejlődtek az elmúlt idők során.

Így könnyen elképzelhető halas fogáshoz egy könnyed vörösbor, vagy rosé, esetleg egy főtt vörös húshoz egy testesebb fehér bor is. Hallgassunk hát az ösztöneinkre bátran. Ha könnyű vacsorára vágyunk, igyunk hozzá légies nedűt, ha pedig nehezebb ételt kívánunk, válasszunk egy testesebb bort hozzá.

Ha viszont továbbra is bizonytalanok vagyunk, ne szégyelljünk segítséget kérni. Az étteremben még külön örülni is fognak, ha tanácsaikkal hozzájárulhatnak egy tökéletes étkezéshez.

5/5 - (1 vote)