A bartender kifejezés hazánkban még nem eléggé elterjedt. Talán te sem tudod, mit jelent. De ha azt hallod, mixer, azonnal képben vagy. Nos, a bartender tulajdonképpen az, amire itthon a mixer szót használjuk. Vagy a pultost, esetleg még rosszabb esetben a csapost…

Mit jelent a bartender?

A bartender angol kifejezés, a barkeeper szinonimája.

Az italkészítés, italkeverés (bartending vagy barkeeping) szóból képezték, vagyis a bartender nem más, mint italkeverő személy. A bartender segédje a bartender-tanuló, vagyis a barback, bar-assistant. A fölöttük álló személy pedig a barmanager, aki az egész bárért felel.

Magyarországon ezzel szemben – tévesen – a mixer szó terjedt el, és bármixernek hívunk mindenkit, aki a bárpult mögött dolgozik.

Mi a különbség a bartender és a mixer között?

Maga a mixer szó valójában egy gépet takar, illetve jelenti még a koktélok feltöltő italát is. Mivel azonban ez a hazai megszokott kifejezés a bartenderekre, mi sem bonyolítjuk túl a dolgot. Tehát a mixer bartender és a bartender mixer.
A szakmán belül azonban vannak flair bartenderek, sőt mixológusok is:

  • A bartender fogalmát már tisztáztuk. A bartender az a személy, aki az italokat kikeveri és a vendéget közben szórakoztatja. A barmaid ugyanez, csak nőben.
  • Ha viszont az italkeverés mutatványokkal is párosul, már flair bartendingről beszélünk. A flair bartender ugyanis poharakkal zsonglőrködik, tüzet gyújt, üvegeket dobál, s mindeközben profi módon el is készíti a rendelt koktélt.
  • A mixológus pedig a bartenderrel ellentétben nem(csak) italt kever, hanem új csodákat alkot. A mixológus nagyon magas szinten ismeri a különböző adalékanyagok szerkezetét, hatásait, kombinálhatóságát. Ennek a tudásnak köszönhetően képes teljesen új és tökéletes koktélok kitalálására.

Ha többet szeretnél tudni a bartenderek világáról, a szakma történetéről, vagy híres bartenderekről, kattints ide. Ha pedig magad is bartender szeretnél lenni, szeretettel várunk a Bols Mixer Akadémia tanfolyamain.

5/5 - (1 vote)