Nem, nem a köztes falatok az elsődlegesek, hiába finomak azok is. De ha olvastad eddigi cikkeinket a témában, akkor azt is tudod, hogy az igazi borkóstoláskor legjobb, ha csak sima vízzel öblögetünk a kortyok között, és maximum egy kis kiflit kaptunk be. Tehát nem ez az elsődleges eszközünk borkóstoláskor. És nem is a pohár vagy a bor. De akkor mi lehet?

A borkóstolás legfontosabb „kelléke” a sommelier

Ha hiszed, ha nem, a legfontosabb te vagy. Te, a sommelier, te, a bort kóstoló személy. A borkóstolás ugyanis nem egy mechanikus tevékenység, igazi érzékelésen alapuló, elemző „munka”, amelyhez a kóstoló személye, annak mentális és fizikai egészsége alaptényező. Ha szeretnéd pontosan tudni, mit is értünk ez alatt, olvasd el a Borkóstolás szabályai című cikkünket.

Csak ezután következnek azok a tárgyi eszközök, amelyek nélkül a borkóstolás nem az, ami. Mielőtt azonban erre kitérnénk, tisztázzuk, milyen borkóstolásról Borkóstolás kellékeiis beszélünk.

A borkóstolás fajtái

Hiszen a borkóstolás történhet

  • barátok között otthon vagy egy bulin,
  • hivatalos borkóstoló vezetésével egy kirándulás alkalmával, vagy
  • hivatalos borkóstolóval az adott borok minősítése érdekében.

Mi most ez utóbbival foglalkozunk, hiszen ez kívánja meg a legtöbb szakértelmet, nekünk pedig a Bols Mixer Akadémián az a célunk, hogy a legjobb borszakértőket képezzük ki. Nézzük tehát meg, milyen eszközökre lesz szükséged sommelierként a borkóstoláshoz.

A borkóstolás tárgyi kellékei

Ahhoz, hogy minden rendben menjen a borkóstoláskor, a következő eszközökre lesz szükséged:

  • asztal,
  • fehér terítő,
  • borospohár,
  • köpőcsésze,
  • szalvéta,
  • víz, kifli és persze
  • bor

 

Amint látod, nem bonyolult eszköztárral állunk szemben, viszont egyáltalán nem mindegy, ezek a kellékek milyenek.

A borospohár

Borkóstolás kellékeiA borospohár előírás szerint

  • 2 deciliteres,
  • talpas,
  • felfelé kúposan szűkülő,
  • öblös,
  • kehely alakú,
  • vékony falú,
  • színtelen és
  • sima felületű.

 

De talán nem tudtad, hogy minden bortípust más pohárfajtából kóstolunk. Ez azért van így, mert a különböző formák felelnek azért, hogy a különböző borok zamata megfelelően kiérződjön. Ennek értelmében külön pohár áll rendelkezésre a

  • a fehér és rozé borokhoz,
  • a likőrborokhoz,
  • a vörös borhoz,
  • a brandy-hez
  • a „rizling” borokhoz,
  • a pezsgőhöz,
  • a desszertborokhoz.

A különleges vörösbor és az ő külön borkóstolási kelléke

Engedd meg, hogy egy kicsit elidőzzünk a vörösbornál. Itt ugyanis egy plusz segédeszközre is szükséged lehet, mégpedig egy vörösbor-kóstoló csészére. Mert hiába a fehér háttér a bor színének megvizsgálásához, az sajnos pohárral nagyon nehézkes.

A borkostóló csésze viszont lapos, széles, belül cirádás fémtárgy, amelyen Borkóstolás kellékeimegmutatkoznak a beletöltött bor rétegei és színjátéka is. Ez miért is olyan fontos? Mert vörösborkóstolásnál nem az íz, hanem a szín az elsődlegesen megvizsgálandó. Nem is tudtad, igaz?

Nos, még számos ilyen titkot elárulunk neked, ha te is szeretnél profi borszakértő lenni , vagy legalább egy kicsit jobban konyítani a borokhoz azon kívül, hogy van vörös, fehér és „rózsaszín”.

A Bols Mixer Akadémián ezért több borszakértői tanfolyam közül is választhatsz a célodtól függően.

Rate this post