Nem, nem a köztes falatok az elsődlegesek, hiába finomak azok is. De ha olvastad eddigi cikkeinket a témában, akkor azt is tudod, hogy az igazi borkóstoláskor legjobb, ha csak sima vízzel öblögetünk a kortyok között, és maximum egy kis kiflit kaptunk be. Tehát nem ez az elsődleges eszközünk borkóstoláskor. És nem is a pohár vagy a bor. De akkor mi lehet?
A borkóstolás legfontosabb „kelléke” a sommelier
Ha hiszed, ha nem, a legfontosabb te vagy. Te, a sommelier, te, a bort kóstoló személy. A borkóstolás ugyanis nem egy mechanikus tevékenység, igazi érzékelésen alapuló, elemző „munka”, amelyhez a kóstoló személye, annak mentális és fizikai egészsége alaptényező. Ha szeretnéd pontosan tudni, mit is értünk ez alatt, olvasd el a Borkóstolás szabályai című cikkünket.
Csak ezután következnek azok a tárgyi eszközök, amelyek nélkül a borkóstolás nem az, ami. Mielőtt azonban erre kitérnénk, tisztázzuk, milyen borkóstolásról is beszélünk.
A borkóstolás fajtái
Hiszen a borkóstolás történhet
- barátok között otthon vagy egy bulin,
- hivatalos borkóstoló vezetésével egy kirándulás alkalmával, vagy
- hivatalos borkóstolóval az adott borok minősítése érdekében.
Mi most ez utóbbival foglalkozunk, hiszen ez kívánja meg a legtöbb szakértelmet, nekünk pedig a Bols Mixer Akadémián az a célunk, hogy a legjobb borszakértőket képezzük ki. Nézzük tehát meg, milyen eszközökre lesz szükséged sommelierként a borkóstoláshoz.
A borkóstolás tárgyi kellékei
Ahhoz, hogy minden rendben menjen a borkóstoláskor, a következő eszközökre lesz szükséged:
- asztal,
- fehér terítő,
- borospohár,
- köpőcsésze,
- szalvéta,
- víz, kifli és persze
- bor
Amint látod, nem bonyolult eszköztárral állunk szemben, viszont egyáltalán nem mindegy, ezek a kellékek milyenek.
A borospohár
A borospohár előírás szerint
- 2 deciliteres,
- talpas,
- felfelé kúposan szűkülő,
- öblös,
- kehely alakú,
- vékony falú,
- színtelen és
- sima felületű.
De talán nem tudtad, hogy minden bortípust más pohárfajtából kóstolunk. Ez azért van így, mert a különböző formák felelnek azért, hogy a különböző borok zamata megfelelően kiérződjön. Ennek értelmében külön pohár áll rendelkezésre a
- a fehér és rozé borokhoz,
- a likőrborokhoz,
- a vörös borhoz,
- a brandy-hez
- a „rizling” borokhoz,
- a pezsgőhöz,
- a desszertborokhoz.
A különleges vörösbor és az ő külön borkóstolási kelléke
Engedd meg, hogy egy kicsit elidőzzünk a vörösbornál. Itt ugyanis egy plusz segédeszközre is szükséged lehet, mégpedig egy vörösbor-kóstoló csészére. Mert hiába a fehér háttér a bor színének megvizsgálásához, az sajnos pohárral nagyon nehézkes.
A borkostóló csésze viszont lapos, széles, belül cirádás fémtárgy, amelyen megmutatkoznak a beletöltött bor rétegei és színjátéka is. Ez miért is olyan fontos? Mert vörösborkóstolásnál nem az íz, hanem a szín az elsődlegesen megvizsgálandó. Nem is tudtad, igaz?
Nos, még számos ilyen titkot elárulunk neked, ha te is szeretnél profi borszakértő lenni , vagy legalább egy kicsit jobban konyítani a borokhoz azon kívül, hogy van vörös, fehér és „rózsaszín”.
A Bols Mixer Akadémián ezért több borszakértői tanfolyam közül is választhatsz a célodtól függően.