Sokan úgy gondolják, ez a téma említést sem érdemel, nemhogy külön cikket, hiszen a pincér feladata egyértelmű: kiszolgálni a vendégeket. Ám ha ez tényleg csak ennyi lenne, nem foglalkoznánk mi sem a kérdéssel. A pincér feladata azonban nem csak „egyszerű” felszolgálás. El sem tudod képzelni, mennyi mindenhez ért egy igazán profi pincér. Ha te is ezzel a szakmával szeretnél foglalkozni, érdemes továbbolvasnod.
Mit csinál egy pincér?
Természetes, hogy felszolgál, de ezen kívül még más feladatok is a munkaköréhez tartoznak. A pincér
- nyitás előtt áttanulmányozza az étlapot, hogy „képben legyen” az aznapi kínálattal,
- előkészíti, megteríti az asztalokat,
- a vendéglátóhely szokásai szerint feldíszíti azokat,
- fogadja a vendégeket és
- az asztalukhoz kíséri őket,
- felveszi a rendelést,
- kiválasztja és kiviszi a szükséges evőeszközöket, és további kiegészítőket,
- felszolgálja az ételeket és az italokat,
- „ugrásra készen” lesi a vendégek kívánságait,
- folyamatosan szervíroz, asztalt leszed attól függően, hány fogásos étkezést kértek a vendégek,
- a vendégek távozása után rendbe teszi az asztalt és előkészíti azt a következő vendégeknek.
Egyértelműen láthatod, hogy a pincér feladatai elsősorban a vendégekkel kapcsolatosak. Ugyanakkor a helyi szokásokat, a helyi ital- és étlapot is ismernie kell, nem beszélve a terítékekről, a különböző evőeszközökről. Óriási hibának számít ugyanis, ha a pincér nem a megfelelőkkel terít meg egy étkezéshez. Ha a lazachoz nem halkést, a desszerthez nem desszertvillát tesz fel, esetleg elfelejti a couvert tányért, nagyon sokat ront az étterem megítélésén.
A pincér rendkívüli feladatai
Ugyanilyen fontos, hogy a pincér különleges feladatokat is el tudjon látni. Mert ha a vendégek vagy vendégcsoportok rendelése szerint bizonyos ételek elkészítését például az asztalnál kell befejezni, akkor a pincér
- öntetet kever,
- flambíroz, vagy épp
- húst szeletel.
Hasonlóképp érteni kell az ételek-italok párosításához is. Természetesen nem egy Sommelier szintjén, de mindenképpen tudnia kell, hogy melyik ételhez melyik italt javasolt ajánlani.
A Bols Mixer Akadémia Pincér képzése
Ha tehát összességében nézzük a pincér feladatait, elmondhatjuk, hogy elég sok mindenhez kell értenie, és ebből kifolyólag különböző képességekkel is rendelkeznie:
- az ételek felszolgálásához ügyességre és egyensúlyérzékre,
- a rendelés felvételéhez jó memóriára,
- a vendégekhez kapcsolatteremtő képességre és magabiztosságra,
- az egész napi munkához jó erőnlétre.
Ha úgy érzed, te is képes vagy erre, és vonz a vendéglátás, próbáld ki magad. Jelentkezz hozzánk pincér tanfolyamra, ahol az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetsz. Az órákat a minden szükséges eszközzel felszerelt demonstrációs teremben tartjuk, ahol élőben azonnal kipróbálhatod a tanultakat. Sőt, addig fogod gyakorolni, amíg minden profin megy.
A képzés végeztével sem hagyunk azonban magadra. A beiratkozástól a munka világában való elhelyezkedésig támogatunk és segítünk Neked. Ráadásul tanfolyamaink elvégzéséhez részletfizetési lehetőséget is biztosítunk. Jelentkezz hozzánk!