A pincér feladatai

Sokan úgy gondolják, ez a téma említést sem érdemel, nemhogy külön cikket, hiszen a pincér feladata egyértelmű: kiszolgálni a vendégeket. Ám ha ez tényleg csak ennyi lenne, nem foglalkoznánk mi sem a kérdéssel. A pincér feladata azonban nem csak „egyszerű” felszolgálás. El sem tudod képzelni, mennyi mindenhez ért egy igazán profi pincér. Ha te is ezzel a szakmával szeretnél foglalkozni, érdemes továbbolvasnod.

Mit csinál egy pincér?

Természetes, hogy felszolgál, de ezen kívül még más feladatok is a munkaköréhez tartoznak. A pincér

  • nyitás előtt áttanulmányozza az étlapot, hogy „képben legyen” az aznapi kínálattal,
  • előkészíti, megteríti az asztalokat,
  • a vendéglátóhely szokásai szerint feldíszíti azokat,
  • fogadja a vendégeket és
  • az asztalukhoz kíséri őket,
  • felveszi a rendelést,
  • kiválasztja és kiviszi a szükséges evőeszközöket, és további kiegészítőket,
  • felszolgálja az ételeket és az italokat,
  • „ugrásra készen” lesi a vendégek kívánságait,
  • folyamatosan szervíroz, asztalt leszed attól függően, hány fogásos étkezést kértek a vendégek,
  • a vendégek távozása után rendbe teszi az asztalt és előkészíti azt a következő vendégeknek.

 

Egyértelműen láthatod, hogy a pincér feladatai elsősorban a vendégekkel kapcsolatosak. Ugyanakkor a helyi szokásokat, a helyi ital- és étlapot is ismernie kell, nem beszélve a terítékekről, a különböző evőeszközökről. Óriási hibának számít ugyanis, ha a pincér nem a megfelelőkkel terít meg egy étkezéshez. Ha a lazachoz nem halkést, a desszerthez nem desszertvillát tesz fel, esetleg elfelejti a couvert tányért, nagyon sokat ront az étterem megítélésén.

A pincér rendkívüli feladatai

Ugyanilyen fontos, hogy a pincér különleges feladatokat is el tudjon látni. Mert ha a vendégek vagy vendégcsoportok rendelése szerint bizonyos ételek elkészítését például az asztalnál kell befejezni, akkor a pincér

  • öntetet kever,
  • flambíroz, vagy épp
  • húst szeletel.

Hasonlóképp érteni kell az ételek-italok párosításához is. Természetesen nem egy Sommelier szintjén, de mindenképpen tudnia kell, hogy melyik ételhez melyik italt javasolt ajánlani.

A Bols Mixer Akadémia Pincér képzése

Ha tehát összességében nézzük a pincér feladatait, elmondhatjuk, hogy elég sok mindenhez kell értenie, és ebből kifolyólag különböző képességekkel is rendelkeznie:

  • az ételek felszolgálásához ügyességre és egyensúlyérzékre,
  • a rendelés felvételéhez jó memóriára,
  • a vendégekhez kapcsolatteremtő képességre és magabiztosságra,
  • az egész napi munkához jó erőnlétre.

Ha úgy érzed, te is képes vagy erre, és vonz a vendéglátás, próbáld ki magad. Jelentkezz hozzánk pincér tanfolyamra, ahol az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetsz. Az órákat a minden szükséges eszközzel felszerelt demonstrációs teremben tartjuk, ahol élőben azonnal kipróbálhatod a tanultakat. Sőt, addig fogod gyakorolni, amíg minden profin megy.

A képzés végeztével sem hagyunk azonban magadra. A beiratkozástól a munka világában való elhelyezkedésig támogatunk és segítünk Neked. Ráadásul tanfolyamaink elvégzéséhez részletfizetési lehetőséget is biztosítunk. Jelentkezz hozzánk!

Értékeljen a bejegyzést!