Sokan hiszik úgy, hogy a sommelier (ejtsd: szomelié) borokat kóstolgat, megmondja róluk a tutit, és ezzel vége is a feladatainak. Hiszen mit lát a laikus? Jó esetben pár cikket, néhány médiahírt a sommelier versenyekről, ahol férfiak és nők mérik össze borszakértelmüket. A színvonalasabb éttermekben (esetleg a filmekben) pedig annyit, hogy a sommelier bort kínál a vendégnek a választott ételhez.
Hiszen sommeliereket az előkelőbb, nívósabb éttermek, hotelek, vendéglátóhelyek alkalmaznak. Így biztosítják a vendégek számára a maximális gasztronómiai élményt. Ahhoz ugyanis, hogy valóban tökéletesnek mondhassunk egy étkezést, elengedhetetlen a sommelier szakértő segítsége. De a feladatköre akkor sem merül ki ennyiben.
A sommelier valóban igazi borszakértő, aki tökéletesen tudja, melyik bor melyik ételhez illik a legjobban. (Ehhez persze az is kell, hogy tisztában legyen az adott étterem ételkínálatával, és mindenekelőtt a borok természetével.) Nem véletlen, hogy sokan a sommelierek munkáját igazi tudománynak tartják.
A sommelier tudománya
Egy igazán jó Sommelier ismeri
- a szőlőtermesztés és borászat minden titkát,
- tisztában van a szőlőfajtákkal és a szőlészeti eljárásokkal,
- tudja, hogy melyek a legjobb évjáratok, borvidékek, termelők (nemzetközi viszonylatban is).
- Otthonosan mozog a borospincékben és
- szoros kapcsolatot ápol a boros gazdákkal, illetve munkahelye szakácsaival is.
- Ismeri a különböző italokat (nemcsak a borokat, hanem a párlatokat, tea- és kávéfajtákat, sörfajtákat, vizeket, stb.),
- ismeri az egyéb élvezeti cikkeket, mint például a szivarokat,
- rendelkezik beszerzői ismeretekkel,
- megfelelően tárolja és hűti az italokat,
- kitűnően kommunikál a vendégekkel és nem utolsó sorban
- folyamatosan képezi magát.
Ez – akárhogy is nézzük – hatalmas tudásanyagot és bizony kemény munkát is megkövetel a sommeliertől. Sutus Attila az OKJ Akadémia Sommelier tanfolyamának vezetője szerint mindezekhez elengedhetetlen a kitartás. Ha nem vagy kitartó, sosem lehetsz jó sommelier. Pedig mi más is lenne a cél? A jó sommelieren nagyon sok múlik.
A sommelier elsődleges feladatai az étteremben
Amint láttad, a sommelier foglalkozik egy adott vendéglátóhely italkínálatával is. Ez természetesen nem véletlen, hiszen ő ért az italokhoz a legjobban. Ezért feladatkörének legfontosabb elemei
- az árubeszerzés,
- a borlap összeállítása,
- a megfelelő ital ajánlása az ételhez, vagy épp
- a megfelelő étel ajánlása az italhoz.
Ugyanennyire fontos a sommelier kapcsolatteremtő egyénisége is. Ha egy sommelier rosszul kommunikál a vendégekkel, nem találja meg a megfelelő hangot, nem érez rá az ízlésükre, rossz benyomást fog kelteni. És ugye nem kell mondanunk, ez mit jelent magára az étteremre nézve is. Nagyon fontos tehát, hogy a sommelier a szakma tökéletes ismeretén túl, kellemes személyiség is legyen.
Amennyiben úgy gondolod, ez az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szakma neked való, jelentkezz bátran hozzánk a Sommelier tanfolyamunkra. Te hozod a személyiségedet, mi pedig mindenre megtanítunk, amit egy jó sommeliernek tudnia kell.