Az „alternatív” mindig valami izgalmasra utal, mert az más, mint a megszokott, sőt, legtöbb esetben egy teljesen új irányzat. Valljuk be, időnként mindenki szívesen kísérletezik, főleg, ha olyan dologról van szó, mint a kávé.

Ha neked is felcsillan a szemed az alternatív kávékészítés hallatán, akkor érdemes velünk tartanod. A hagyományos kávéfőzésen kívül ugyanis jó pár új technikával ismerkedhetsz most meg.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy valójában nem újak ezek a módok, csak hazánkban lehetnek még szokatlanok. De ha nyitott szemmel jársz, te is találkozhatsz ilyen kávékészítési alternatívákkal. Mielőtt azonban részletesen is számba vennénk őket, nézzük meg a hagyományos kávékészítést.

Hagyományos kávéfőzés

Erről biztosan az eszpresszó jut az eszedbe, és nem is tévedsz. Az eszpresszó egy olyan „kiindulási pont”, amelyből rengeteg kávékülönlegesség alkotható. Ezekkel a kávéitalokkal itt foglalkozunk részletesebben.

Az eszpresszót többféleképpen is elkészíthetjük, mégpedig az ún. kotyogós kávéfőzőkkel vagy az automata kávégépekkel.

Ezek között az automatagépek között is lehet azonban különbség aszerint, hogy van-e beépített kávédarálójuk vagy sem.

Ha csak egy kicsit is komolyan veszed a kávézás élményét, biztosan a frissen darált kávé mellett teszed le a voksod. Mi is azt favorizáljuk, hiszen ilyenkor jobban kiérződik a kávé fantasztikus aromája, színe, ereje. Az olasz kávéfajták tökéletes példák erre.

Alternatív kávékészítés

Az alternatív főzési technikák azonban ilyen szempontból még szerencsésebbek lehetnek.

A specialty kávézókban főzött kávéitalok pont arról híresek, hogy az alternatív kávékészítés során kibontakozik a kávé egyedi ízvilága, azaz a gyümölcsössége, hogy honnan származik, milyen körülmények között termesztették. Ezt te is megtapasztalhatod, ha nyitsz az alternatív kávékészítés felé.

Alternatív kávékészítés fajtái

Ide soroljuk a

  • a filterkávé készítését csepegtetéssel,
  • a dugattyús kávékészítést,
  • a török kávé főzési technikáját, de népszerűségük miatt meg kell említenünk
  • a kávékapszulákat és
  • az instant kávékat is.

Filterkávé csepegtetéssel

A filterkávé készítése egy öntési és csepegtetési folyamat (brewing), amely során forró vízzel leöntjük a filterben lévő frissen őrölt kávét. Ebből csöpög le szűrőn keresztül a különleges aromájú, lágyabb, áttetsző italunk. Nagyon jó ehhez például a japán Hario V60 filterkávéfőző vagy a Chemex is. A készítés során azonban gondosan kell eljárnunk, mert nem mindegy az őrlemény mennyisége, a víz hőfoka és az öntési technika sem.

A filterkávéról itt írunk hosszabban.

Dugattyús kávéfőzés

  • French press

Ez egy ún. merítéses módszer, amely során magasabb koffeintartalmú, erősebb italt készíthetünk. Ehhez is csak kávé és forró víz szükséges, de jó, ha tudjuk, hogy nem megfelelően eljárva, akár zaccos is lehet a kávénk. Érdemes tehát jól kitapasztalni a Frech presst, mert vele nagyon gyorsan és egyszerűen varázsolhatunk isteni kávét az asztalra.

  • Aeropress

Az Aeropress annyiban tér el a French presstől, hogy itt már filtert is használunk a főzéshez. Ugyanarról van szó, mint az előbbi esetben, vagyis hogy a forró vizet a filteren és a kávéőrleményen átpréseljük. Az Aeropressel készült kávénk sima és testes lesz.

Szifonkávé készítése

Talán szifonkávéval találkozunk a legritkábban. Működési elvét tekintetve részben emlékeztet a kotyogós technikára, hiszen itt is alul van a víz, amely hő hatására felmegy a felső edénybe.

A különbség viszont abban van, hogy vissza is jön. Érdemes kísérletezni vele, mert igazán zamatos és tiszta kávét főzhetünk így.

Török kávé (Cezve vagy Ibrik)

A török kávé egy igen ősi kávékészítési technika eredménye. Amit mindenki tud róla, hogy kifejezetten erős, sűrű, fekete italról van szó. Ha máshonnan nem is, az Egri csillagokból biztosan ismerjük ezt a bizonyos „fekete levest”. Speciális edénnyel, az ún. cezve-val (dzsezva) főzzük cukorral együtt, többször is felmelegítve, zaccosan. A cezve fémből, rézből vagy kerámiából készülhet. Hívják még arab, bosnyák, ciprusi vagy görög kávénak is.

Ahogy a cikk elején említettük, kényelmi szempontok miatt elterjedtek a kapszulás és instant kávék is. Ezekkel valóban villámgyorsan megfőzhetjük otthon a kávét, és vannak kifejezetten jó minőségű kávéőrlemények is köztük. De ha téged az eredeti és minden szempontból tökéletes kávék érdekelnek, és baristaként továbbfejlesztenéd tudásodat, inkább az előbbiekkel ismerkedj meg. Ehhez lehet jó segítség a Master Barista tanfolyamunk, ahol a gyakorlati képzés során az alternatív kávékészítés minden trükkjére megtanítunk.

5/5 - (1 vote)