Ha nem tudjuk, mit jelent a barista, valószínűleg valami báros munkára, de akár a bárzongoristára is gondolhatunk. Az biztos, hogy semmiképp sem a kávéfőzés művészére. Pedig a barista tényleg egy kávémester. Logikusan merül fel a kérdés, hogy akkor miért nem hívják így.

A barista szó eredete

Maga a szó olasz eredetű, de mondhatnánk nemzetközinek is. Az olaszok ugyanis a „bar” szót az angoloktól vették át és látták el az olasz „-ista” végződéssel. Ez utóbbival jellemzik ugyanis a különböző képességű embereket. (A magyarban is számos kifejezést találunk, aminek „-ista” a vége.) Nos, a kávémester esetében a barista szószerint bárost, pultost, csapost jelent eredetileg. A kávéról tehát nem esett szó a kifejezés megszületésekor, pedig minden az eszpresszóval kezdődött. De mikor is?
Amerikában az eszpresszó-kultusz a hetvenes-nyolcvanas évek közepén kezdett elterjedni, és egyre jobban értékelték az eszpresszóhoz és a kávégépekhez értőket. Az igazi barista ugyanis nemcsak kávét tud főzni, hanem a kávégépek és darálók nagymestere is. Azóta nevezik baristának az eszpresszó technológiát kiválóan ismerő kávéfőző pultosokat.

Az angoloknál a barista kifejezés először 1982-ben jelent meg. Paul Hofmann Rome, The Sweet Tempestuous Life című könyvében írja, hogy „egy igazi barista párhuzamosan figyel a kávéra, ami az eszpresszó gépből épp a csészébe folyik, vermutot és keserűt tölt, valamint a Lazio Rom legutóbbi szörnyű játékáról beszélget.” Ezzel arra utalt, hogy a jó barista nemcsak kávét főz, hanem igazi multitask társasági ember is.

A barista kifejezésnek egyébként hivatalosan nincs neme, tehát férfira és nőre is egyaránt ezt használjuk. Azt azonban érdemes tudni, hogy Olaszországban a barista alatt elsősorban a férfi kávémestereket értik.

A barista szakma Magyarországon

Magyarországon már több mint száz éve is dolgoztak baristák, csak akkor még kávépincéreknek hívták őket. Kifejezetten nagy tiszteletű szakmának számított ez akkoriban. Az 1900-as évek elején még külön kávéspincér-szakképző is indult. Több évig kellett tanulni ezt a szakmát, ahol a felsőfokú végzettséget csak Bécsben lehetett megszerezni.

A szakma külföldi fellendülése miatt ma már nálunk is elterjedt a barista kifejezés, és egyre inkább visszatér a régi kávéházi hangulat a kávézókba. A barista szakmát most már nem szakképzőkben, hanem vendéglátós tanfolyamokon lehet elsajátítani.

A kávézás szeretete és tisztelete olyan szintre emelte Magyarországon is a szakmát, hogy 2003 óta hazánk is részt vesz a nemzetközi barista versenyeken.

Miért kávémester a barista?

Talán azt gondolod, hogy a barista munkája egyszerű, hiszen mindent megcsinál helyette a kávéfőző-gép. Neki maximum a kávédíszítésben kell ügyeskednie. Kívülről lehet, hogy semmiségnek tűnik, amit a baristák csinálnak, de épp ez a bizonyítéka annak, hogy a barista igazi mester.

A munkáját úgy kell elképzelned, mintha egy sommelier és egy mixer képességeivel rendelkezne egyszerre. A sommelier, a borok szakértője, hatalmas elméleti tudással. A barista ugyanilyen, csak a kávékhoz ért ennyire. A mixer a bárpult mögött italokat készít és szórakoztatja a vendégeket. A barista ugyanezt teszi.

A barista tehát úgy főz eszpresszót és eszpresszó-különlegességeket, hogy töviről-hegyire ismeri a kávék történetét, eredetét, világát. Mellette pedig közvetlen, barátságos, társaságkedvelő ember, aki profin szolgálja ki a vendégeit.

A barista munkája

Most, hogy már tudod, ki is pontosan a barista, érdemes egy picit azzal is foglalkozni, mi a munkája. Molnár Attila örökös barista magyar bajnok szerint „a barista munkája egy kicsit hasonlít a látványkonyhán dolgozókéra, ahol nemcsak az előállított étel és ital a fontos, hanem maga az előadásmód is”.

A barista tehát

  • ért a különböző kávéfajtákhoz,
  • ért a kávéőrlőkhöz és a kávégépekhez és azok bekötéséhez,
  • eszpresszót és eszpresszó-különlegességeket készít,
  • egyedi italokat talál ki,
  • járatos a kávéházi kultúrákban,
  • ismeri és használja a kávédíszítési technikákat,
  • felveszi és teljesíti a rendelést,
  • nem ritkán pénztárgépet is kezel.

Ugye, így már nem is tűnik olyan egyszerűnek ez a látványos szakma?

A Bols Mixer Akadémia barista képzése

Ha kedvet kaptál a kávé-különlegességekhez, és szívesen elsajátítanád a barista szakma csínját-bínját, jelentkezz barista tanfolyamunkra. Célunk a kávékultúra és a helyes kávéfogyasztás egyre szélesebb körű népszerűsítése és megismertetése. Ennek támogatására olyan szakembereket, baristákat képzünk, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket.
A jó barista igazi kincs a szakmában, ezért nagy hangsúlyt fektetünk tanfolyamaink minőségére. Tapasztalt és képzett szakemberektől, profi körülmények között tanulhatod meg a kávékészítés elméletét és gyakorlatát.
Nézz körül többlépcsős-rendszerű tanfolyamaink között! Szeretettel várunk.

5/5 - (2 votes)