Klasszul hangzik ez a kifejezés, és biztos, hogy a bárokhoz van köze, de mégis ki az a barkeeper? Ha azt mondom, mixer, így már biztosan ismerősen cseng, igaz? De honnan is származik és pontosan mi a munkája a barkeepernek?

A barkeeper jelentése

A barkeeper angol kifejezés, a bartender szinonimája. Az italkészítés, italkeverés (barkeeping vagy bartending) szóból képezték, vagyis a bartender nem más, mint italkeverő személy. A barkeepert hívjuk mi bármixernek vagy mixernek. Az ő segédje a bartender-tanuló, vagyis a barback, a bar-assistant. A fölöttük álló személy pedig a barmanager, aki az egész bárért felel. Összefoglalva tehát a barkeeper (bartender) az a személy, aki az italokat kikeveri és a vendéget közben szórakoztatja. Női megfelelője a barmaid.

A barkeeper feladatai Magyarországon és külföldön

Magyarországon a barkeeper munkaköre azonban ennél valamivel több tevékenységet foglal magába:

  • Gondoskodik az árubeszerzésről, készletezésről, tárolásról.
  • Előkészíti a munkaterületét, vagyis a pultot és a Back Bar-t.
  • Nyitásra előkészíti a vendégteret is.
  • Fogadja a vendégeket, ismerteti a választékot, ajánl.
  • Felveszi a rendelést, majd felszolgálja azt.
  • Pénztárgépet kezel és elszámolást készít (standol).

Külföldön, elsősorban német nyelvterületen azonban több ember között osztják fel ezt a munkát. Ausztriában a barkeeper tulajdonképpen tényleg csak az italkeverésért felel. Az előkészületek, a folyamatos utánpótlás a barback feladata, míg a kiszolgálást a bár-felszolgáló („koktél-pincér”) végzi.

Ha tehát külföldön szeretnél elhelyezkedni, jó, ha tudod, hogy máshogy gondolkodnak a barkeeper (bartender) munkájáról. Amennyiben a Bols Mixer Akadémia bartender képzését választod, mi erre is felkészítünk.

A Bols Mixer Akadémia bartender képzése

A Bols Mixer Akadémia bartender képzésének köszönhetően könnyen elhelyezkedhetsz itthon és külföldön is, hiszen a sikeres vizsgát követően partnereinktől azonnali munka ajánlatokat kapsz.
Képzésünkkel olyan szakember leszel, aki a világ bármely bárpultjában megállja a helyét.
Nézz körül egyedi és kedvezményes tanfolyam-ajánlataink között is!

5/5 - (1 vote)