Borkóstolás szabályai

Gondolnád, hogy a borkóstolásnak az első legfontosabb eleme te vagy? Pontosabban az egészséged? Ahhoz ugyanis, hogy sikeres legyen a borkóstolás, meg kell felelned pár dolognak. Bizony, a borkóstolás szabályai nemcsak a borokról, hanem a kóstolóról is szólnak.

 

A borkóstolás feltételei

A borkóstolás célja az, hogy a különböző borokat osztályozzuk, rendszerezzük, csoportosítsuk. Ahhoz, hogy sommelier-ként ezt a feladatot tökéletesen el tudd végezni,

  • egészségesnek, és
  • szellemileg, valamint testileg is frissnek kell lenned;
  • kellő időben kell étkezned a bórkóstoláshoz és
  • el kell dobnod minden előítéletedet az adott borokról.

Persze ez még nem minden. A sikeres borkóstolás feltétele a megfelelő környezet is:Borkóstolás szabályai

  • A borok jó állapota, valamint
  • a borok és a kóstolás helyszínének megfelelő hőmérséklete.

Hogy pontosan mennyi az annyi, vagyis milyen hőmérséklet az ideális mind a borok, mind a boros pince tekintetében, azt akár már egy alapozó borismereti tanfolyamon is meg tudod tanulni. Ahogy a bórkostolás további szabályait, lépéseit is. De hogy ne kelljen az ismeretlenben tapogatóznod, a lényeget leírjuk már most.

 

A borkóstolás szabályai dióhéjban

Mivel a borról csak kóstolással mondhatjuk meg, hogy milyen minőségű, zamatú, aromájú, ezért az érzékszerveink nagy szerepet játszanak ebben. Ezt szaknyelven szenzorikus vizsgálatnak hívjuk.

Ahhoz viszont, hogy az érzékszerveink ne csapjanak be a kóstolás során, figyelnünk kell a borok sorrendjére is.

  1. Kezdj vékony, könnyű fehérborokkal,
  2. ezt kövessék a testes, nehezebb fehérborok.
  3. Csak ezután jöhetnek az egy árnyalattal „sötétebbek”, vagyis a rozé- és sillerborok.
  4. Utána kóstolhatsz könnyű vörösborokat,
  5. nehéz vörösborokat,
  6. muskotályborokat,
  7. csemegeborokat, végül
  8. az ürmösöket és fűszerezett borokat.

Kóstolások között ne felejts el „öblíteni”, de csak tiszta vízzel és némi kenyérrel. A sajtokat és egyéb kísérő falatokat hagyd meg egy borkóstoló túrára. A Sommelier ugyanis szakmai munkát végez, és nem baráti csevelyt folytat pár üveg bor fölött.

 

Mit vizsgál a sommelier bórkóstoláskor?

Természetesen a bort magát. Azon belül viszont olyan finomságokra figyel, mint

  • a bor illat- és zamatanyagainak intenzitása,
  • finomsága,
  • alkotórészeinek összhangja,
  • vagyis a bor harmóniája.

Csak ezekből tudja megállapítani, hogy egy bor hol helyezkedik el a borok világában.

Borkóstolás szabályai

Miből kóstol a sommelier?

Biztosan láttál már boros poharakat. A tökéletes kóstoláshoz azonban ezek közül nem mindegyik megfelelő. A bórkóstolás egyik szabálya, hogy

  • 2 deciliteres,
  • talpas,
  • felfelé kúposan szűkülő,
  • öblös,
  • kehely alakú,
  • vékony falú,
  • színtelen és
  • sima felületű borospohárral dolgozz.

Hogy pontosan miért, azt majd személyesen megbeszéljük. Most csak azt kell tudnod, hogy borkóstoláskor a poharat nem szabad teletölteni, hiszen szabály szerint maximum 0,5 dl bort kóstolunk meg. Már csak az a kérdés, hogy hogyan is tegyük mindezt.

 

A borkóstolás lépései

Hogy ne húzzuk az idődet, röviden felsoroljuk azt az 5 lépést, amelyek tulajdonképpen a borkóstolás szabályainak fő elemei:

 

  1. lépés: a bor óvatos szellőztetése forgatással
  2. lépés: külső vizsgálat, vagyis a bor élének és átlátszóságának megfigyelése 45 fokban megdöntött pohárral
  3. lépés: a bor megillatozása (rövid szippantásokkal)
  4. lépés: a bor megkóstolása (3-4 mp-ig tartsuk a szánkban, öblögessünk vele)
  5. lépés: az utóíz megfigyelése

A Bols Mixer Akadémia borismereti tanfolyama

Leírva nem is tűnik bonyolultnak, igaz? D

Borkóstolás szabályai

e élesben azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Ha viszont beiratkozol a Bols Mixer Akadémia háromhetes borismereti tanfolyamára, a gyakorlati képzés során ráérzel majd mindenre.

Nem beszélve arról, hogy a tanfolyam végén elméleti és gyakorlati vizsgát tehetsz, amelyet a Bols Mixer Akadémia nemzetközileg elismert háromnyelvű oklevéllel is hitelesít.

Legyél te is borszakértő! Legyél te az egyik legjobb sommelier Magyarországon!