Gondolnád, hogy a borkóstolásnak az első legfontosabb eleme te vagy? Pontosabban az egészséged? Ahhoz ugyanis, hogy sikeres legyen a borkóstolás, meg kell felelned pár dolognak. Bizony, a borkóstolás szabályai nemcsak a borokról, hanem a kóstolóról is szólnak.
A borkóstolás feltételei
A borkóstolás célja az, hogy a különböző borokat osztályozzuk, rendszerezzük, csoportosítsuk. Ahhoz, hogy sommelier-ként ezt a feladatot tökéletesen el tudd végezni,
- egészségesnek, és
- szellemileg, valamint testileg is frissnek kell lenned;
- kellő időben kell étkezned a bórkóstoláshoz és
- el kell dobnod minden előítéletedet az adott borokról.
Persze ez még nem minden. A sikeres borkóstolás feltétele a megfelelő környezet is:
- A borok jó állapota, valamint
- a borok és a kóstolás helyszínének megfelelő hőmérséklete.
Hogy pontosan mennyi az annyi, vagyis milyen hőmérséklet az ideális mind a borok, mind a boros pince tekintetében, azt akár már egy alapozó borismereti tanfolyamon is meg tudod tanulni. Ahogy a bórkostolás további szabályait, lépéseit is. De hogy ne kelljen az ismeretlenben tapogatóznod, a lényeget leírjuk már most.
A borkóstolás szabályai dióhéjban
Mivel a borról csak kóstolással mondhatjuk meg, hogy milyen minőségű, zamatú, aromájú, ezért az érzékszerveink nagy szerepet játszanak ebben. Ezt szaknyelven szenzorikus vizsgálatnak hívjuk.
Ahhoz viszont, hogy az érzékszerveink ne csapjanak be a kóstolás során, figyelnünk kell a borok sorrendjére is.
- Kezdj vékony, könnyű fehérborokkal,
- ezt kövessék a testes, nehezebb fehérborok.
- Csak ezután jöhetnek az egy árnyalattal „sötétebbek”, vagyis a rozé- és sillerborok.
- Utána kóstolhatsz könnyű vörösborokat,
- nehéz vörösborokat,
- muskotályborokat,
- csemegeborokat, végül
- az ürmösöket és fűszerezett borokat.
Kóstolások között ne felejts el „öblíteni”, de csak tiszta vízzel és némi kenyérrel. A sajtokat és egyéb kísérő falatokat hagyd meg egy borkóstoló túrára. A Sommelier ugyanis szakmai munkát végez, és nem baráti csevelyt folytat pár üveg bor fölött.
Mit vizsgál a sommelier bórkóstoláskor?
Természetesen a bort magát. Azon belül viszont olyan finomságokra figyel, mint
- a bor illat- és zamatanyagainak intenzitása,
- finomsága,
- alkotórészeinek összhangja,
- vagyis a bor harmóniája.
Csak ezekből tudja megállapítani, hogy egy bor hol helyezkedik el a borok világában.
Miből kóstol a sommelier?
Biztosan láttál már boros poharakat. A tökéletes kóstoláshoz azonban ezek közül nem mindegyik megfelelő. A bórkóstolás egyik szabálya, hogy
- 2 deciliteres,
- talpas,
- felfelé kúposan szűkülő,
- öblös,
- kehely alakú,
- vékony falú,
- színtelen és
- sima felületű borospohárral dolgozz.
Hogy pontosan miért, azt majd személyesen megbeszéljük. Most csak azt kell tudnod, hogy borkóstoláskor a poharat nem szabad teletölteni, hiszen szabály szerint maximum 0,5 dl bort kóstolunk meg. Már csak az a kérdés, hogy hogyan is tegyük mindezt.
A borkóstolás lépései
Hogy ne húzzuk az idődet, röviden felsoroljuk azt az 5 lépést, amelyek tulajdonképpen a borkóstolás szabályainak fő elemei:
- lépés: a bor óvatos szellőztetése forgatással
- lépés: külső vizsgálat, vagyis a bor élének és átlátszóságának megfigyelése 45 fokban megdöntött pohárral
- lépés: a bor megillatozása (rövid szippantásokkal)
- lépés: a bor megkóstolása (3-4 mp-ig tartsuk a szánkban, öblögessünk vele)
- lépés: az utóíz megfigyelése
A Bols Mixer Akadémia borismereti tanfolyama
Leírva nem is tűnik bonyolultnak, igaz? D
e élesben azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Ha viszont beiratkozol a Bols Mixer Akadémia háromhetes borismereti tanfolyamára, a gyakorlati képzés során ráérzel majd mindenre.
Nem beszélve arról, hogy a tanfolyam végén elméleti és gyakorlati vizsgát tehetsz, amelyet a Bols Mixer Akadémia nemzetközileg elismert háromnyelvű oklevéllel is hitelesít.
Legyél te is borszakértő! Legyél te az egyik legjobb sommelier Magyarországon!