Ha nincs Melitta Bentz, akkor ma nincs filterkávé sem a világon. Pedig hatalmas veszteség lenne ez a kávét szerető embereknek. Mert a kávé nemcsak az eszpresszó lehet. Nem hiszed? Pedig minden kávéfogyasztó elismeri, hogy a filteres kávé is tökéletes választás.

Még a mai napig is óvatosan közelítünk a filteres kávéfőzéshez. Ennek valószínűleg az az oka, hogy egyrészt eszpresszón nőttünk fel, másrészt mert nem ismerjük a minőségi, igazán jól elkészített filteres kávét. Az ugyanis nem olyan, mint az otthoni, egyszerű és olcsó filteres kávéfőzőkkel elkészített ital. A filterkávénak is megvan a maga tudománya, nem véletlenül tanítják minden barista tanfolyamon.

A filterkávé készítési módjai

Kétféleképpen készíthetünk filterkávét:

 • az előbb említett gépi módon, illetve
 • kézzel, amit szaknyelven hand brewnak mondunk.

Mindkét választás jó lehet, ha megfelelő brew bar eszközökkel, odafigyeléssel és jó kávéval dolgozunk.

A gépi készítés természetesen gyorsabb, és igazán jó minőségű géppel ugyanolyan jó filterkávét főzhetünk, mint a külön szakértelmet kívánó kézi elkészítéssel. Mégis ez utóbbit preferáljuk, mert maga a főzés is külön élvezetet okoz.

A filterkávé kézi készítésének eszközei

Ahhoz, hogy mind a művelet, mind a kávénk örömet okozzon, elengedhetetlen a jó alapanyag és a kitűnő eszközök. Nézzük, mire is van szükségünk egy jó, kézi készítésű filterkávéhoz:

 • filterre (ez készítéstől függően alapvetően papír, fém vagy műanyagszűrő)
 • kávédarálóra (csak frissen őrölt és pörkölt kávéból lesz igazán finom és jó minőségű a filterkávénk)
 • jó minőségű, se nem lágy, se nem kemény vízre
 • megfelelő szemcsenagyságú kávéra (a bolti, előre ledarált kávék nem jók filterkávé készítéséhez, mert túl finomra vannak őrölve)
 • mérlegre a pontos méréshez, valamint
 • dripperre, illetve
 • hideg filterkávékészítésnél speciális eszközre.

Ha ezekkel mind rendelkezünk, elméletben semmi akadálya egy isteni kávé elkészítésének.

Mire figyeljünk a filterkávé készítésekor?

A filterkávé készítése tulajdonképpen egy öntési és csepegtetési folyamat, azon belül is – engedd meg, hogy szakszót használjunk –  az extrakcióról van szó. A lényeg ugyanis az, hogy forró vízzel leöntjük a filterben lévő frissen őrölt kávét, amelyből a szűrőn keresztül lecsöpög a különleges aromájú, lágyabb, áttetsző italunk. Ennek semmi köze a presszókávéhoz, tehát nincs is értelme összehasonlítani őket egymással. Annyit azonban érdemes a filterkávéról tudni, hogy a készítési technikájának köszönhetően sokkal jobban kiérződik a kávé esetleges gyümölcsössége, egyedi ízvilága, mint az eszpresszónál.

 

Ehhez arra van szükség, hogy a meglévő professzionális eszközökön kívül, más befolyásoló tényezőkre is figyeljünk.

Ilyen

 • a víz hőmérséklete (92-95 fok közötti), hogy ne égessük szét a kávét;
 • a víz keménysége (a lágy víz erősíti a savasságot, a kemény semlegesíti),
 • az öntési, vagyis az elkészítési idő,
 • a szemcsék nagysága (akkor jó, ha hasonlít a kristálycukor méretéhez, ellenkező esetben a kávé túl híg, savanyú vagy akár keserű is lehet);
 • a kávé mennyisége (100 ml italhoz 6 gramm kávé, ez kb. 2 enyhén púpozott teáskanálnyi), és persze
 • a kávébab fajtája és pörkölési módja (itt azért nagyon sok múlik az egyéni ízlésen is, de érdemes világosabb pörkölésű kávéval próbálkoznunk).

Az öntésnél arra kell figyelnünk, hogy előre benedvesített szűrőpapírt használjunk, és a forró vizet egyenletesen – mintha kevernénk vele a kávét –, öntsük a kávészemcsékre. Egyszerre soha ne túl sokat, és igyekezzünk az öntéssel az esetlegesen összetapadt szemcsegöböket is elsimítani.

Az ideális áztatási (öntési idő) mennyiségtől függően 2-6 perc is lehet.

A Bols Mixer Akadémia Barista képzése

Ha nem ijedtél meg a feladattól, és profi eszközökkel akarod elsajátítani a kávékészítésnek ezt a módját is, jelentkezz  Master barista tanfolyamunkra. Nálunk annyit gyakorolhatsz, amennyit csak szeretnél. Nem beszélve arról, hogy szakképzett baristát faragunk belőled, akinek az elhelyezkedésben is segítünk. A tanfolyam végén elméleti és gyakorlati vizsgát tehetsz, a sikeres vizsga végén pedig kétnyelvű tanúsítványt állítunk ki.

Rate this post