Amilyen egyszerűnek tűnik ez a téma, olyan bonyolult is. Kávéfajtából ugyanis rengeteg van aszerint, hogy
- mely országból, illetve földrajzi helyről származik a kávébab,
- milyen főzési eljárással készül az adott kávé,
- milyen egyéb nemzeti hagyomány befolyásolja a kávéfőzés módját.
Kávéfajták származási hely szerint
Legtöbben azonnal Olaszországot neveznék meg, hiszen a leghíresebb kávéfajták az olasz kávék. Ugyanakkor a piacon jelen van még Amerika, illetve Törökország is, azaz az amerikai kávék, valamint a híres török vagy másnéven arab kávék is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy maga a kávétermesztés is itt történik.
Kávétermelő országok
A világ legnagyobb kávébab ültetvényei Brazíliában találhatók, de jelentős termesztés folyik
Fontos szót ejtenünk Etiópiáról, ahol a Bluemonte kávét termelik, amely a legdrágább és legkeresettebb kávé a világon, de nem hagyhatjuk ki Indiát sem, a robuszta hazáját.
Kávéfajták a kávéfőzés módjai alapján
A kávéfőzés módjai alapján megkülönböztetjük a hagyományos, illetve az alternatív kávéfőzési technikákat, eszerint ismerjük a már fent említett
- török kávét,
- a kotyogós kávét,
- a filteres kávéfőzést,
- a dugattyús kávéfőzést,
- a csepegtetési eljárást,
- a szifonkávét, valamint
- az intstant, illetve a kapszulás kávéfőzést.
Ezekről a technikákról itt olvashatsz részletesebben.
Legismertebb kávéfajták hazánkban
Ahogy a cikk elején már utaltunk rá, az olasz kávékülönlegességek a legismertebbek a világon. Nekik köszönhetjük többek között az eszpresszót vagy a cappuccinot is.
Az olasz eszpresszó
- erős,
- rövid,
- tömör,
- savas,
- égetettebb hatású,
- és rendszerint ez képezi a legtöbb kávéital alapját.
Hazánkban a legkedveltebb kávéitalok
- az Espresso Macchiato, amely kevés tejhabbal a tetején készül;
- a Cappuccino, amely eredetileg 1/3-ad kávét, 1/3-ad tejet, illetve 1/3-ad tejhabot tartalmaz;
- az Americano, amely nálunk tulajdonképpen hosszú kávéként ismert;
- a Cafe Latte, amely a tipikus tejeskávé;
- a Latte Macchiato, amely tejhabból, kávéból és tejből készül hosszú pohárban, speciális öntéssel; valamint
- a Melange, amely egy dekoratív mézes kávé machiatóval vagy lungóval elkészítve.
Tanulj a kávéfajtákról a Bols Mixer Akadémián!
Az olasz kávéfajtákkal is részletesen foglalkozunk tanfolyamainkon, hiszen a barista szakmában illik pontosan ismerni ezeknek az italoknak az elkészítési módját.
A Bols Mixer Akadémián ezért több különböző tanfolyamot is indítunk, ahol nemcsak a barista szakma alapjaival foglalkozunk, hanem hangsúlyt fektetünk a mesterképzésre, valamint a kávédíszítési eljárásokra is.
Ha komolyan érdekel a szakma, szeretettel várunk a Bols Mixer Akadémia Barista alapképzésén. A tanfolyam zárásaként elméleti és gyakorlati vizsgát tehetsz, a sikeres vizsga végén pedig kétnyelvű tanúsítványt állítunk ki.