Amilyen egyszerűnek tűnik ez a téma, olyan bonyolult is. Kávéfajtából ugyanis rengeteg van aszerint, hogy

  • mely országból, illetve földrajzi helyről származik a kávébab,
  • milyen főzési eljárással készül az adott kávé,
  • milyen egyéb nemzeti hagyomány befolyásolja a kávéfőzés módját.

 

Kávéfajták származási hely szerint

Legtöbben azonnal Olaszországot neveznék meg, hiszen a leghíresebb kávéfajták az olasz kávék. Ugyanakkor a piacon jelen van még Amerika, illetve Törökország is, azaz az amerikai kávék, valamint a híres török vagy másnéven arab kávék is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy maga a kávétermesztés is itt történik.

 

Kávétermelő országok

A világ legnagyobb kávébab ültetvényei Brazíliában találhatók, de jelentős termesztés folyik

Fontos szót ejtenünk Etiópiáról, ahol a Bluemonte kávét termelik, amely a legdrágább és legkeresettebb kávé a világon, de nem hagyhatjuk ki Indiát sem, a robuszta hazáját.

 

Kávéfajták a kávéfőzés módjai alapján

A kávéfőzés módjai alapján megkülönböztetjük a hagyományos, illetve az alternatív kávéfőzési technikákat, eszerint ismerjük a már fent említett

  • török kávét,
  • a kotyogós kávét,
  • a filteres kávéfőzést,
  • a dugattyús kávéfőzést,
  • a csepegtetési eljárást,
  • a szifonkávét, valamint
  • az intstant, illetve a kapszulás kávéfőzést.

Ezekről a technikákról itt olvashatsz részletesebben.

 

Legismertebb kávéfajták hazánkban

Ahogy a cikk elején már utaltunk rá, az olasz kávékülönlegességek a legismertebbek a világon. Nekik köszönhetjük többek között az eszpresszót vagy a cappuccinot is.

Az olasz eszpresszó

  • erős,
  • rövid,
  • tömör,
  • savas,
  • égetettebb hatású,
  • és rendszerint ez képezi a legtöbb kávéital alapját.

Hazánkban a legkedveltebb kávéitalok

  • az Espresso Macchiato, amely kevés tejhabbal a tetején készül;
  • a Cappuccino, amely eredetileg 1/3-ad kávét, 1/3-ad tejet, illetve 1/3-ad tejhabot tartalmaz;
  • az Americano, amely nálunk tulajdonképpen hosszú kávéként ismert;
  • a Cafe Latte, amely a tipikus tejeskávé;
  • a Latte Macchiato, amely tejhabból, kávéból és tejből készül hosszú pohárban, speciális öntéssel; valamint
  • a Melange, amely egy dekoratív mézes kávé machiatóval vagy lungóval elkészítve.

 

 

Tanulj a kávéfajtákról a Bols Mixer Akadémián!

 

Az olasz kávéfajtákkal is részletesen foglalkozunk tanfolyamainkon, hiszen a barista szakmában illik pontosan ismerni ezeknek az italoknak az elkészítési módját.

A Bols Mixer Akadémián ezért több különböző tanfolyamot is indítunk, ahol nemcsak a barista szakma alapjaival foglalkozunk, hanem hangsúlyt fektetünk a mesterképzésre, valamint a kávédíszítési eljárásokra is.

 

Ha komolyan érdekel a szakma, szeretettel várunk a Bols Mixer Akadémia Barista alapképzésén. A tanfolyam zárásaként elméleti és gyakorlati vizsgát tehetsz, a sikeres vizsga végén pedig kétnyelvű tanúsítványt állítunk ki.

Rate this post