Ha a kávéfőzés módjaira gondolunk, akkor nem az a lényeg, hogy magadnak csak egy instant kávét, a vendégeidnek pedig egy Latte-t „dobsz-e össze”.  A hangsúly tényleg azon van, hogy milyen kávékészítési lehetőségek közül válogathatsz.

Ha szigorúan nézzük, két csoportra oszthatjuk a kávéfőzést:

  • hagyományos és
  • alternatív főzési módokra.

Hagyományos kávéfőzés

A hagyományos kávéfőzés alatt mi, magyarok rendszerint a jó öreg kotyogóst értjük, esetleg valamilyen automata géppel készült eszpresszót. Ezzel a kétfajta kávéfőzési technikával ugyanis az „alapkávét” tudjuk elkészíteni. Ezeket aztán bolondíthatjuk tovább, és a még rövidebb Ristrettotól kezdve egészen a leghosszabb Latte Macchiatóig mindenféle eszpresszóalapú kávét megalkothatunk. Az olaszok ezt különösképp tökélyre fejlesztették, és számos olasz kávéfajtát kísérleteztek ki.

Alternatív kávéfőzés

Az alternatív kávéfőzési technikák azonban teljesen más főzési mechanizmusra épülnek, ebből kifolyólag a kávé íze is más, de mindenképpen finom és különleges. Az alternatív kávéfőzés lehetőségei között tartjuk számon

  • a csepegtetéssel készült kávékat,
  • a dugattyús kávékat,
  • a szifonkávét,
  • valamint különféle nemzetek kávéfőzési hagyományait, amilyen a török kávé is.

 

Az alternatív kávéfőzési technikákról, eszközökről és minden hozzájuk kapcsolódó tudnivalóról itt írunk részletesen.

Egyéb kávéfőzési lehetőségek

Ha az alternatív szó jelentését szigorúan vesszük, és hagyatkozunk arra, hogy „mást” jelent, meg kell említenünk

  • a kapszulakávékat és
  • az instant kávéporokat is.

Ezek nagyon gyors, mintegy „életmentő” megoldást jelenthetnek, ha hirtelen meg kell kínálnunk valakit, vagy épp nincs otthon pörkölt kávénk. Egy apróságra azonban felhívnánk a figyelmedet:

Az instant kávét cirka félperc alatt tudjuk jól kikeverni, a kapszulás kávé elkészítése pedig ízesítéssel együtt körülbelül 1 percet vesz igénybe. Ha viszont jó minőségű darálós automata kávégéped is van otthon, használd inkább azt. Ha hiszed, ha nem, időben ugyanott vagy vele, viszont mégiscsak friss kávé kerül a csészédbe.

Ezzel nem arra akarunk utalni, hogy például a kapszulás kávék rosszak lennének.

A drágább, minőségi termékek készítői ma nagy figyelmet fordítanak a kapszulákban található őrölt kávék zamatára, aromájára. A kávéhoz azonban – szerintünk – hozzátartozik maga a „rituálé” is. Nem beszélve arról a különbségről, hogy egy profi automatagéppel frissen darálod le a kávészemeket, így azok nem veszítenek az értékükből, míg kapszulás kávék esetében ez a legnagyobb gondosság mellett sem áll fenn.

Érdemes tehát kísérletezned a különféle kávéfőzési technikákkal, hogy kiválaszthasd, neked melyik világ jön be igazán.

A Bols Mixer Akadémia Barista tanfolyamai

Ebben segíthet Hobby Barista kurzusunk, amelyre érdemes a barátaidat is elhívni. Pár óra alatt, ha nem is lesztek profi kávékészítők, mindenképp egyedi tudásra tesztek szert, nem mellesleg nagyon jól fogtok szórakozni.

Ha viszont többet szeretnél, és szívesen kipróbálnád magad baristaként, a Barista alapképzésünket neked találtuk ki. Az ország összes nagyvárosában indítunk tanfolyamokat, de igény szerint további helyszíneken is van rá lehetőség. Pontos információkat a Bols Mixer Akadémia Barista képzéseiről itt találsz.

Rate this post