Ha gyakran megfordulsz kávézókban, akkor megszokhattad, hogy a tejhabbal készülő kávékülönlegességeket a baristák feldíszítik. Gyönyörű mintákat rajzolnak az italokra hol segédeszközzel, hol csak speciális öntési technikákkal.

Mert a kávérajz, azaz maga a Latte art készítése több módon is történhet:

Elöljáróban azért hozzá kell tennünk, hogy a szépséges kávérajzok a kávé ízéhez nem tesznek hozzá, viszont gasztronómiai élvezetet mindenképp nyújtanak.

Mire jó a Latte art, vagyis a kávérajz?

 

A fentiekből kiindulva mondhatnánk, hogy tulajdonképpen semmire, de ez nem igaz. Az ember szereti a szépet, a feldíszített kávé pedig – te is beláthatod – kifejezetten szép. Olyan gyönyörű mintákat lehet a kávéra rajzolni, hogy nincs ember, aki ne kívánná meg ezt a különleges italt. Nem véletlenül rendeznek már versenyt is a kávérajzolásból.

Szerintünk ugyanis nem túlzás azt állítani, hogy a kávé ilyen feldíszítése igazi művészet. Ráadásul sok gyakorlást is igényel. És még valamit.

 

Profi kávérajzolás otthon?

Mert lehet neked professzionális tejkiöntőd, csodálatos fémpálcád, ha a kávéd és a tejhabod minősége nem jó. Ezekhez pedig nem árt, ha van otthon egy profi kávégép, megfelelő összetételű tej és tökéletes kávéfajták. Nos, ez azért nem jellemző az otthoni háztartásokra. Tehát ha biztosra akarsz menni, és profin feldíszített kávékat szeretnél készíteni, érdemes beiratkoznod a Barista vagy Latte art tanfolyamunkra.

Ott megtudhatod azt is, mire kell figyelned a tejhab készítésekor. Mert a kávérajz alapja ez.

Mitől lesz jó egy kávérajz?

  1. Ha nem jó a tejhabod, nem tudsz rá szép mintákat alkotni. Úgy képzeld el ezt az egészet, mint egy festményt. A festő is először lealapozza a vásznat, és csak utána viszi fel rá a mintákat. Itt is valami hasonló a helyzet. Ha fémpálcás rajzolással alkotsz, fontos, hogy az alapod, a tejhab szépen, fényesen, egybefüggőn „feküdjön” a kávén. Csak ekkor tudsz majd hibátlan mintákat rajzolni rá.
  2. Persze ha a kiöntéses technikával díszítesz, ott nem kell „előalapozni”, viszont ha nem jó a kigőzölt, kikevert tejhabod, a mintád is szét fog folyni.
  3. A tanfolyamon azonban azt is megtanítjuk neked, hogy ez még mindig nem elég egy tökéletes Latte art-hoz. A kávén ugyanúgy nagyon sok múlik. Biztosan te is azt mondod, hogy a jó sűrű, sötét eszpresszón érvényesülnek leginkább a minták. Ezzel egyet is tudunk érteni, ugyanakkor mégis mást fogunk majd javasolni neked. A tökéletes kávérajzhoz sokkal fontosabb a megfelelő állagú kávé, mint a minél sötétebb szín. Ha beiratkozol a Barista, Latte art vagy valamelyik Hobby barista tanfolyamunkra, úgyis meglátod majd.

A Mixersuli Barista és Latte art tanfolyamai

A Mixersuliban tehát mindent megtanítunk neked, ami egy igazán jó és szép kávéhoz kell. Többek között

  • a tökéletes kávé lefőzését,
  • a tökéletes tejhab elkészítését és
  • természetesen a különböző minták rajzolását is.

Mert ez utóbbiból is rengeteg van. A legtöbbször szívvel, tulipánnal, napocskával találkozhatsz a kávékon, de mi sokkal több kávérajzmintát mutatunk meg neked. Tanfolyamaink nemzetközi mintára a Bols Mixer Akadémia saját tulajdonú oktató központjában zajlanak, ahol a mai kornak megfelelő berendezéssel, magas szintű oktatáson vehetsz részt.

Ne tarts attól, hogy ügyetlen lennél. Ha szorgalmasan gyakorolsz, hamarosan minden reggelt csodálatos kávékölteményekkel kezdhetsz akár otthon is.

5/5 - (1 vote)