Ma már hazánkban is egyre népszerűbbek a kézműves sörök, mégis nagyon keveset tudunk rólunk. Mi az, hogy kézműves? Milyen eszközök kellenek hozzá? Hogyan készül az ilyen sör? Ezek a leggyakoribb kérdések. Most mindegyiket megválaszoljuk.

Mit jelent a kézműves sör?

Természetesen nem azt, hogy minden kézzel készül, és nem is azt, hogy kisüzemi gyártásban. Még akkor sem, ha sok kézműves sört kisüzemben főznek. A sörfőzés ugyanis elképzelhetetlen megfelelő eszközök nélkül, de a kézműves sörök esetében arra gondolj, hogy akár otthon is elkészítheted, ha tudod, hogyan kell. Ha van némi elképzelésed a házi pálinkafőzésről, akkor a kézműves sör készítés is hasonlóan sok munkát jelent. Csak mégis nagyon más.

A kézműves sörök újbóli megjelenését az amerikaiaknak köszönhetjük, akik először akarták fellendíteni a túlszabályozott, az alkoholtilalom idején megszigorított sörfőzést. Ők kísérletezték ki az APA sört, és azóta megállíthatatlan a kézműves sör fejlődése. Magyarországon is fantasztikus kézműves sörök készülnek, amelyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

A kézműves sör tehát nem azt jelenti, hogy kevés készül belőle, hanem hogy a kitalálója, a sörfőzőmester, valamilyen különleges recept szerint készíti, készítteti el.

Mi kell a kézműves sör készítéséhez?

Az eszközök mellett elsősorban kreativitás, szakértelem, valamint kereslet rá. Ha ugyanis senkinek, vagy csak pár embernek ízlik a sörünk, soha nem lesz belőlünk kézművessör-készítő mester. Ha viszont valami egyedit, finomat, szerethetőt alkotunk, akkor erre megvan minden esélyünk.

De ehhez tényleg szükségünk van némi „erőforrásra” is. Elsősorban kitűnő alapanyagokra, amelyek

 • az árpából vagy búzából készült maláta,
 • a komló,
 • a tiszta víz és
 • az élesztő.

Ezen kívül pedig speciális edényekre

 • a főzéshez,
 • a hűtéshez,
 • az erjesztéshez,
 • a tisztításhoz és persze
 • a palackozáshoz.

Ma már ún. kezdő sörfőzőkészletet is lehet kapni a világhálón, amellyel bárki kísérletezhet, de szerintünk izgalmasabb, ha eljössz a Bols Mixer Akadémia Sörtanfolyamára, ahol minden alapot megtanulhatsz a sörökről, a sör történelméről, a sörfajtákról, a sörkészítésről.

Ez utóbbi nem is olyan egyszerű folyamat.

A kézműves sör készítésének folyamata

Tulajdonképpen a sörök hasonló módon, csak más-más recept és erjesztés alapján készülnek. A folyamat viszont azonos. Ezért a következő lépések tekinthetők a sörfőzés keretének:

 1. Az árpa vagy búza csíráztatása, majd
 2. kiszárítása és ledarálása. (Ez lesz a maláta.)
 3. A cukor kifőzése a malátából,
 4. élesztő hozzáadása,
 5. ízesítés komlóval, a keserűség „szabályozójával”.
 6. Ezt követi a főzés,
 7. a tiszta sörlé leszűrése,
 8. erjesztése,
 9. lehűtése, végül
 10. érlelése.

Bár nem tűnik bonyolultnak, nagyon sok dologra kell közben odafigyelni (hőfok, élesztő hatása stb.), így kb. 5-6 hét, mire egy sör elkészül.

 

A Bols Mixer Akadémián lehetsz léhűtő is

Nálunk viszont hamarabb is megtanulhatsz mindent a sörökről, ezért ha eddig még nem tetted, most jelentkezz hozzánk a Sörtanfolyamra. Ha nem vagy léhűtő, köztünk a helyed. Ha igen, akkor meg pláne.

Tudod, hogy a léhűtő szavunk mit jelent eredetileg? Amikor még nem voltak gépek, de sört már főztek, a sörlé lehűtéséhez mindig kineveztek egy felelőst. Neki csak annyi volt a dolga, hogy vigyázza a sört, amíg az magától hűl, és figyelje a helyiség ajtaját, hogy be ne záródjon. Na, ő volt a léhűtő. Megbeszéltük akkor? Jössz hozzánk „sörözni”?

Rate this post