Mint minden társasági eseménynek, rendezvénynek, a koktélpartinak is megvan a maga íratlan szabályrendszere. Ez talán most túl komolyan hangzik, de elengedhetetlen, hogy mind vendégként, mind vendéglátósként tisztában legyünk a koktélparti etikett előírásaival.

Persze mindenekelőtt azt sem árt tudnunk, mit is értünk koktélparti alatt.

Miben más a koktélparti, mint egyéb fogadás?

Az elsődleges különbség az, hogy a koktélparti mindig kötetlen hangulatú, elsősorban társalkodásra, beszélgetésre hívatott rendezvény. A vendégek általában nem asztaloknál, ültetés szerint szórakoznak, hanem állófogadás jellegű rendezvényen vesznek részt.

A kiszolgálást a pincérek végzik, úgy nevezett flying service formájában.

Milyen ételek és italok vannak a koktélpartikon?

Ahogy a neve is jelzi, italok tekintetében elsősorban a koktéloké a főszerep, de könnyedebb alkohol és alkoholmentes italok, valamint kávékülönlegességek közül is válogathatunk.

Az ételek lehetnek hideg vagy meleg falatkák, amelyeket szintén a pincérek kínálnak a vendégeknek tálcáról.

Ezekből következik, hogy egy koktélpartin rendszerint nagy a mozgás, az emberek sétálgatnak, vagy egy-egy pultnál, magasított asztalkánál állva beszélgetnek. Hogy minden flottul menjen, és a nagy forgatagban ne legyen semmilyen gond, illik betartani a koktélparti etikett szabályait.

Mit tartalmaz a koktélparti etikett?

A koktélparti etikett kitér

  • a fogadás időpontjára, hosszára;
  • a fogadás helyszínéhez illő megjelenésre;
  • a fogadáson felszolgált ételekre és italokra, valamint
  • a vendéglátó és a vendégek viselkedésének íratlan szabályaira.

Azaz ahhoz, hogy ne sértsük meg az etikettet, illik ismernünk a fenti pontokat.

Koktélparti etikett vendégeknek

 

Amennyiben vendégként érkezünk egy koktélpartira, igazából az a lényeg, hogy a megjelenésünk megfelelő legyen.

A koktélpartikon általában a hivatali megjelenés, vagy a sötét öltöny-koktélruha variációk jöhetnek szóba. Ez utóbbi

inkább az esti órákban megrendezett koktélpartikon elvárás, este 18 óráig elég a business casual.

Legfeljebb 10 perc késés illendő, és a fogadás végén is körülbelül ennyi idővel maradhatunk csak tovább.

Más szabály nincs is. Igyekezzünk jól érezni magunkat, és ismerkedjünk, beszélgessünk. A koktélpartik lényege ugyanis rendszerint a szakmai kapcsolatok ápolása.

 

Koktélparti etikett vendéglátósoknak

Természetesen más szabályok vonatkoznak a felszolgálókra, pincérekre.

Amennyiben pincérként dolgozunk egy ilyen eseményen a következőkre kell figyelnünk:

  • Az érkezés és távozás ideje kötetlenebb. A koktélpartik általában maximum 2 órásak és rendszerint késődélelőtt vagy koradélután vannak. Érdemes úgy készülni, hogy a vendégek ilyen esetekben legfeljebb 10 perc késéssel érkeznek, és a fogadás végén nem több, mint negyedórát maradnak még.
  • Az esemény helyszínének bejáratánál a házigazda mellett mindig van egy fogadó pincér is, aki már a vendég megérkezésekor welcome drinkkel kínálja a betérőt.
  • Kezdetben egy könnyed koktélt, illetve a helyi szokásoknak megfelelően tömény italt szolgálunk fel.
  • Az ételek felszolgálására a házigazda jelzését követően kerülhet sor. Ezek lehetnek hidegtálak, gyümölcsök, sajtok, édességek, sör- vagy borkorcsolyák, kis darabos meleg specialitások.
  • Vendéglátósként folyamatosan figyelnünk kell arra, mikor ürül ki a vendégek tányérja vagy pohara, hogy újra kínálhassunk vagy elvihessük a tányérokat, poharakat.

 

A Bols Mixer Akadémián természetesen mindezeket megtanulhatod. Pincér tanfolyamunk is attól egyedülálló, hogy nemcsak a vizsgákra, hanem valós helyzetekre, szituációkra készítünk fel. Egy koktélpartin is tudnod kell kezelni az esetlegesen arrogánsabb vendégeket, a sokat későket, tudnod kell, mit tégy, ha kisebb „baleset” történik a fogadáson. Pincér tanfolyamunk gyakorlatorientált, demonstrációs termünket minden szükséges eszközzel felszereltük.  Ingyenes pincértréningünket is érdemes kipróbálnod, ha még csak most szeretnél belekóstolni a szakmába.

Nézz körül vendéglátós képzéseink közül, és válogass kedvedre. Akár egyszerre több szakmát is kitanulhatsz. Minden csak rajtad múlik, mi segítünk, bárhogyan is dönts.

Rate this post