Ha olvastad a Latte Art alapok című írásunkat, vagy eleve barista vagy, tökéletesen tudod, miről van szó, ha Latte Art mintákról beszélünk. Igen, a gyönyörű kávérajzokról, amelyek véletlenül születtek meg.

Feltehetően egy amerikai baristának sikerült először – nem szándékosan – rajzolnia a kávéra, de ezzel világszerte el is indultak a kísérletezések. A kávészakértők az amerikai David Schomerhez kötik a Latte Art technikák tökéletesítését és a hagyomány megteremtését. Neki köszönhetően már 30 éve örülhetünk ezeknek a csodaszép kávérajzoknak. A kávé tetején úszó tejhabra rajzolt crema-minták variációi pedig végtelenek.

A hagyományos Latte Art minták

Neked van kedvenced? Vagy egytől-egyig mindegyik tetszik? A legtöbbször valószínűleg a szívvel találkozol. Ez a legnépszerűbb és talán legkönnyebben, leggyorsabban elkészíthető minta. A szív volt egyébként David Schomer első kávérajza is.

ingyens barista tréning

  1. A szív – Természetesen ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Viszont valóban „csak” egy foltot kell megalkotnunk és azt egy gyors mozdulattal „kettévágnunk”. Így születik a szív, amely aztán számos más forma része is lehet.
  2. Az alma – Nagyon hasonló és viszonylag egyszerű az almaminta elkészítési módja is, ezért ezt is az alapok között tanulhatod meg.
  3. Tulipán, rosetta – Látványosabb hatást érhetsz el azonban vendégeid körében, ha az egy kicsivel több gyakorlást igénylő tulipán- vagy rozettamintát rajzolsz a kávéra. Ez valóban nagy odafigyelést, kézügyességet, türelmet és esetenként több öntést is igényelhet. Hiszen tudnod kell, hogy a bonyolultabb minták nem egy öntésből születnek.

 Ezeken felül nálunk megtanulhatod az Indián, sárkány, főnix mintákat is.

A Latte Art minták csoportosítása

 A minták csoportosítása a fentiek szerint történhet

  • az eszközök alapján (kiöntővel, latte art stickkel, toppinggal, szórással vagy ezek ötvözésével) és
  • az öntések száma szerint is (szimpla öntéssel, dupla öntéssel, tripla öntéssel stb.).

Azonban hogy mit készítünk a birtokunkban lévő technikák ismerésével és elsajátításával, már csak rajtunk múlik. A legügyesebb baristák arcokat, különböző állatokat is képesek a kávéra varázsolni. Nem véletlenül rendeznek már világversenyeket is a kávéhab-kiöntés, -rajzolás művészetéből.

A Bols Mixer Akadémia Latte Art és Barista tanfolyamai

Ami azonban biztos, hogy a megfelelő technikák elsajátítása és tökéletes alapanyagok nélkül senkinek sem sikerülhet a legegyszerűbb minta sem. Ha te is szeretnéd kipróbálni az ügyességedet, vagy munkádból adódóan szükséged van a Latte Artra, jelentkezz hozzánk.

A Bols Mixer Akadémián saját professzionális oktató központunkban tartjuk tanfolyamainkat, ahol a legmodernebb eszközökkel magas szintű oktatáson vehetsz részt.

Barista képzésünk többlépcsős, így az alaptanfolyam után lehetőséged van mesterkurzus elvégzésére is.

Rate this post