Legfontosabb szempont, hogy a célnak megfeleljen. Sokan esnek abba a hibába, hogy vagy túl sokat, vagy túl keveset írnak bele az önéletrajzba. Mielőtt nekiülnél megírni a sajátodat, az alábbiakat gondold végig:

 • Milyen a leendő munkáltató, ahol a pultos állást megpályázod?
 • Elegánsabb hely vagy lazább?
 • A célközönsége komolyabb vagy inkább a fiatalok hétvégi szórakozó helyéről beszélünk?

Ennek megfelelően lehet ugyanis a te önéletrajzod is szolidabb vagy vagányabb. Az interneten ma már számos ötletet és mintát is találsz, de a fentieknek megfelelően figyelj oda, milyen stílusút készítesz.

Mit írj az önéletrajzba, ha pultosként szeretnél dolgozni?

Nem mondunk újat azzal, hogy az önéletrajz írásának megvannak a maga szabályai. Nem kell a bölcsődétől kezdened életed főbb állomásainak felsorakoztatását, de vannak kihagyhatatlan elemek.

 1. Személyes adatok (név, elérhetőség, születési adatok, fotó)
 2. Elvégzett iskolák, képzések
 3. Eddigi munkahelyek
 4. Szakmai gyakorlat(ok)
 5. Szakmai készségek, képességek
 6. Személyes készségek, képességek
 7. Érdeklődési kör

Ezeket rendszerint elég csak pontokba szedve felsorolnod, hogy az önéletrajzod könnyen és gyorsan átlátható legyen. Gondolj bele, a munkaadó akár többszáz önéletrajzot is kap a hirdetésére, nincs ideje minden apró betűt végigolvasni. Szorítkozz hát a lényegre!

Mit írj a pultos önéletrajz egyes pontjaihoz?

Mindig tartsd szem előtt, hogy milyen állást pályázol meg. Ha pultos szeretnél lenni, akkor az ehhez a szakmához szükséges dolgokra koncentrálj.

 1. A személyes adataidat csak sorold fel egymás alatt. (Nem kell fotón mellékelni az igazolványaidat.)
 2. Az iskoláidnál – dátum szerint visszamenőlegesen – írd le, hol, mennyi ideig és mit tanultál. Vagyis kezd az utoljára elvégzett képzésnél, és így haladj visszafelé.
 3. A munkahelyeknél ugyanígy járj el. Ha eddig még nem dolgoztál sehol, akkor a szakmai gyakorlatod helyét és idejét, az ott végzett munkát írd le.
 4. Ha más területen is szereztél tapasztalatot, azt is felsorolhatod. Egy pultosnál pozitív, ha több mindenhez is ért.
 5. A szakmai készségeknél arra hegyezd ki az önéletrajz, hogy miben vagy jó. Milyen olyan képességeid vannak, amelyek miatt pont téged vegyenek fel a pultos állásra. Ide tartozik a nyelvtudás is.
 6. A személyes készségek alatt olyan dolgokat értünk, mint a jogosítvány megléte, a számítógépes ismeretek (a különböző programokat is felsorolhatod) stb. Soha nem tudhatod, hogy a leendő munkaadód milyen típusú és milyen ismeretekkel rendelkező embert keres. Ha tudsz valamit, ha értesz valamihez, bátran írd le.
 7. Ha pultos szeretnél lenni, akkor mindenképpen írd le az érdeklődési köreidet. A pultos sokszínű, nyitott, emberekkel foglalkozó személy. Minél szélesebb az érdeklődési köröd, annál jobban tudsz majd kommunikálni a vendégekkel. Ez pedig a munkaadónak nagyon is fontos lehet.

De továbbra is hangsúlyozzuk, az önéletrajz nem „szerelmes regény”, ne írj litániát. Légy tényszerű, rövid, lényegre törő. Minden mást ráérsz a motivációs levélben kifejteni.

Kérd a Bols Mixer Akadémia segítségét!

Ha segítségre van szükséged az önéletrajzod megírásához, gyere el ingyenes önéletrajzírói tréningünkre. Mindenben segítünk. Mert nekünk nemcsak az a fontos, hogy profi pultost képezzünk belőled, hanem az is, hogy a neked legjobb munkahelyre bekerülhess.

Rate this post