Felszolgálni mindenki tud, gondolják azok, akik igazából még sohasem próbáltak. Mert más az otthoni vacsora felszolgálása és megint más, ha egy étteremben pincérként tesszük ezt. Nem hisszük, hogy különösebben magyarázni kellene, miért. A legalapvetőbb különbség az, hogy míg otthon egy, maximum kétféle ételt teszünk szeretteink elé, addig az étteremben számos ételből választhatnak a vendégek.

A felszolgálónak pedig

  • egyrészt tudnia kell a teljes étlapot,
  • másrészt ismernie kell rengeteg felszolgálási szabályt.

Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a vendég majd milyen szájízzel távozik az étteremből. A felszolgálón ugyanis nagyon sok minden múlik.

A felszolgálás szabályai

Voleszák Zoltán, számos vendéglátóipari könyv és tankönyv szerzője igen ismert a szakmában. Műveiben mindent megírt, összegyűjtött, összefoglalt, amit a felszolgálásról tudni kell. Társiskolánkban, az OKJ Akadémia pincér tanfolyamán például eleve az ő könyvéből tanítanak. Mi ugyan a pincér szakmai képzésünkön saját, belsőleg készített jegyzetet használunk, de a lényeg szinte ugyanaz: A vendégek ki-és felszolgálása maximális szakértelmet, udvariasságot, türelmet igényel.

Ahogy a Pincér feladatai című cikkünkben is írtuk, a pincér elsősorban a vendégekkel foglalkozik. Ugyanakkor a helyi szokásokat, a helyi ital- és étlapot is ismernie kell, nem beszélve a terítékekről, a különböző evőeszközökről. Óriási hibának számít ugyanis, ha a pincér nem a megfelelőkkel terít meg egy étkezéshez. Ha a lazachoz nem halkést, a desszerthez nem desszertvillát tesz fel, esetleg elfelejti a couvert tányért, nagyon sokat ront az étterem megítélésén.

Nézzünk is meg néhány példát a felszolgálás szabályaiból:

  1. Angolos húsokhoz, összetett salátákhoz asztali patikát is vinni kell az asztalra.
  2. A poharakat csak a száruknál, az alsó harmadnál szabad megfogni.
  3. Felszolgáláskor be kell tartanunk az udvariassági szabályokat rang és nem szerint
  4. Nem mindegy, hogyan rámoljuk le a vendégek előtt és távozásuk után az asztalt.
  5. Be kell tartanunk a jobbról-balról terítés, felszolgálás előírásait.
  6. Pontosan és jól kell használni a felszolgáló kendőt.

A felszolgálás kihívásai

Ez most csak egy apró szelet abból a rengeteg ismeretanyagból, amelyet a jó pincérnek tudnia kell. A vendéglátóipari szakmák tényleg a nehezebbek közé számítanak, a pincéreknek, felszolgálóknak – láthatjuk – végképp nincs könnyű dolguk. Legtöbbször rajtuk áll, vagy bukik, hogy a vendégekből visszajáró vendégek lesznek-e.

Ez a szakma egyáltalán nem könnyű, és aki profi akar lenni benne, bizony rendesen kell, hogy tanuljon is. Az a pincér, aki szakmailag jól képzett, nem mellesleg művelt is, sokkal megnyerőbb, magabiztosságot sugárzó személyiség, akit hamar elfogadnak a vendégek. A véleményére, étel- és italjavaslataira is inkább vevők, mint egy olyan pincérére, aki nem tartja be, vagy nem tudja betartani a szakmai előírásokat, esetleg az etikettet sem.

A Vendéglátó Akadémia Pincér képzése

Éppen ezért mind a Vendéglátó Akadémián, mind társintézményünkben, az OKJ Akadémián azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a legjobb pincéreket, felszolgálókat képezzük ki.

Ha úgy érzed, belőled is lehet profi felszolgáló, jelentkezz pincér tanfolyamunkra.

A képzés végeztével sem hagyunk azonban magadra. A beiratkozástól a munka világában való elhelyezkedésig támogatunk és segítünk Neked. Ráadásul tanfolyamaink elvégzéséhez részletfizetési lehetőséget is biztosítunk. Jelentkezz hozzánk!

Rate this post