Ha ezt a kifejezést halljuk, valami apró, mini, pici dolog jut eszünkbe. De vajon milyen ez, ha koktélról van szó? Nos, valóban minikoktélokról beszélünk, csak nem épp a pohár mérete, hanem a koktél ehető állaga miatt. A molekuláris koktél ugyanis ennivaló.
Pontosabban egy szempillantás alatt lenyelhető zselékocka, gömb vagy gyöngy, esetleg koktélkaviár. Érdekesen hangzik? Az is.
Mit kell tudnod a molekuláris koktélok készítéséhez?
A mixológiáról korábban már írtuk, hogy a mixerek, bártenderek tudománya. A molekuláris mixológia pedig ennek is a csúcsa. Ahhoz, hogy molekuláris koktélt készíthess, bizony tudnod kell egy s mást.
Tisztában kell lenned
- az anyagok szerkezetével,
- a reakcióival,
- az állaguk formálhatóságával,
- nem utolsó sorban az ízkombinációk végtelen lehetőségével.
Ha tehát molekuláris koktélokat szeretnél alkotni, egyrészt nem árt, ha gyakorlott mixer vagy, másrészt fontos, hogy ne zárkózz el az újdonságoktól, sőt a tudománytól sem.
Mi kell egy molekuláris koktél elkészítéséhez?
A molekuláris koktél a molekuláris mixológia „terméke”. Ahány koktél csak létezik, mindegyiket elő lehet állítani falatnyi, ehető formában is.
- Ehhez különböző eszközök, mérők, szűrők, zselésítők, porok szükségesek.
- Tudni kell persze a pontos mértéket, és azt is, hogy a koktél alkotóelemei hogyan hatnak egymásra.
Előfordulhat ugyanis, hogy az adott alkohol szétmarná a koktélkapszulánkat, ha őt magát is elegyítenénk benne. Ezért a molekuláris koktélok némelyike úgy készül, hogy a koktélkapszula mellé külön tálalják az alkoholos italt.
Ez persze semmit nem vesz el a látvány értékéből, talán csak a koktél ilyennemű fogyasztása tűnhet elsőre furcsának.
Miért jó a molekuláris koktél?
Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon mi értelme van molekuláris koktél készítésének. Miért nem jó, ha „csak” pohárból isszuk az eleve látványos, és profi mixerek által elkészített italkeverékeket?
Nos, a molekuláris koktél esetében a látványon van elsősorban a hangsúly. A különböző méretű, színű és ízvilágú koktélkapszulák
- feldobják egy esemény cateringjét,
- különleges és luxusérzést adnak, valamint
- magasabb szintre emelik a vendégélményt is.
A Bols Mixer Akadémián pedig mi mindig a legjobbra törekszünk, ezért is indítottuk el Molekuláris mixológia tanfolyamunkat. Ha úgy érzed, neked sem okozna gondot eltanulni ezt a különleges koktélkészítési műfajt, jelentkezz hozzánk.
Ha pedig még kétségeid lennének, nézd meg az alábbi molekuláris koktélreceptünket.
Daiquiri koktél molekulárisan elkészítve
A daiquiri koktélt hoztuk el most neked, amellyel akár otthon is kísérletezhetsz:
Hozzávalók:
- 4 cl rum
- 2 cl citromlé
- 2 cl lime lé
- 1 teáskanál cukor
- 0,9 g agaragar
- néhány szem egyforma méretű eper megfelezve
- díszítéshez menta- vagy citromfű
Elkészítése:
- Melegítsd meg a citrom és a lime levét, valamint 0,5 tk cukrot.
- Ebben oldj fel 0,45 g agaragart.
- Feloldódás után, a tűzről levéve önts hozzá 2 cl rumot.
- Szilikonformában sorakoztasd fel a fél szem epreket, majd önts rá a keverékből. Vigyázz, hogy az eper ne emelkedjen ki, bőven elég, ha csak „felúszik”.
- Tedd hűtőbe, ahol a koktélkapszuláink negyedóra alatt megkocsonyásodnak.
- Közben a megmaradt összetevőkből is hasonló eljárással készíts koktélkeveréket,
- majd töltsd fel vele teljesen a kapszulákat.
- Amikor így is megszilárdult a koktél, vedd ki a formából
- és tálald ízlésesen fűszerlevelekkel vagy önmagában mutatós kanalakon.
Ez a molekuláris koktél még másnap is jó, így akár előre is elkészítheted, ha vendégeket vársz.
Amint látod, ennek a koktélnak az átlényegítése nem ördöngösség. Ám ha igazán profi akarsz lenni a szakmádban, ne hagyd ki a tanfolyamunkat. Jelentkezz hozzánk!