Ha ezt a kifejezést halljuk, valami apró, mini, pici dolog jut eszünkbe. De vajon milyen ez, ha koktélról van szó? Nos, valóban minikoktélokról beszélünk, csak nem épp a pohár mérete, hanem a koktél ehető állaga miatt. A molekuláris koktél ugyanis ennivaló.

Pontosabban egy szempillantás alatt lenyelhető zselékocka, gömb vagy gyöngy, esetleg koktélkaviár. Érdekesen hangzik? Az is.

 

Mit kell tudnod a molekuláris koktélok készítéséhez?

A mixológiáról korábban már írtuk, hogy a mixerek, bártenderek tudománya. A molekuláris mixológia pedig ennek is a csúcsa. Ahhoz, hogy molekuláris koktélt készíthess, bizony tudnod kell egy s mást.

 

Tisztában kell lenned

  • az anyagok szerkezetével,
  • a reakcióival,
  • az állaguk formálhatóságával,
  • nem utolsó sorban az ízkombinációk végtelen lehetőségével.

 

Ha tehát molekuláris koktélokat szeretnél alkotni, egyrészt nem árt, ha gyakorlott mixer vagy, másrészt fontos, hogy ne zárkózz el az újdonságoktól, sőt a tudománytól sem.

 

 

Mi kell egy molekuláris koktél elkészítéséhez?

 

A molekuláris koktél a molekuláris mixológia „terméke”. Ahány koktél csak létezik, mindegyiket elő lehet állítani falatnyi, ehető formában is.

  • Ehhez különböző eszközök, mérők, szűrők, zselésítők, porok szükségesek.
  • Tudni kell persze a pontos mértéket, és azt is, hogy a koktél alkotóelemei hogyan hatnak egymásra.

Előfordulhat ugyanis, hogy az adott alkohol szétmarná a koktélkapszulánkat, ha őt magát is elegyítenénk benne. Ezért a molekuláris koktélok némelyike úgy készül, hogy a koktélkapszula mellé külön tálalják az alkoholos italt.

Ez persze semmit nem vesz el a látvány értékéből, talán csak a koktél ilyennemű fogyasztása tűnhet elsőre furcsának.

 

Miért jó a molekuláris koktél?

 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon mi értelme van molekuláris koktél készítésének. Miért nem jó, ha „csak” pohárból isszuk az eleve látványos, és profi mixerek által elkészített italkeverékeket?

 

Nos, a molekuláris koktél esetében a látványon van elsősorban a hangsúly. A különböző méretű, színű és ízvilágú koktélkapszulák

  • feldobják egy esemény cateringjét,
  • különleges és luxusérzést adnak, valamint
  • magasabb szintre emelik a vendégélményt is.

 

A Bols Mixer Akadémián pedig mi mindig a legjobbra törekszünk, ezért is indítottuk el Molekuláris mixológia tanfolyamunkat. Ha úgy érzed, neked sem okozna gondot eltanulni ezt a különleges koktélkészítési műfajt, jelentkezz hozzánk.

 

Ha pedig még kétségeid lennének, nézd meg az alábbi molekuláris koktélreceptünket.

 

Daiquiri koktél molekulárisan elkészítve

 

A daiquiri koktélt hoztuk el most neked, amellyel akár otthon is kísérletezhetsz:

Hozzávalók:

  • 4 cl rum
  • 2 cl citromlé
  • 2 cl lime lé
  • 1 teáskanál cukor
  • 0,9 g agaragar 
  • néhány szem egyforma méretű eper megfelezve
  • díszítéshez menta- vagy citromfű

Elkészítése:

  1. Melegítsd meg a citrom és a lime levét, valamint 0,5 tk cukrot.
  2. Ebben oldj fel 0,45 g agaragart.
  3. Feloldódás után, a tűzről levéve önts hozzá 2 cl rumot.
  4. Szilikonformában sorakoztasd fel a fél szem epreket, majd önts rá a keverékből. Vigyázz, hogy az eper ne emelkedjen ki, bőven elég, ha csak „felúszik”.
  5. Tedd hűtőbe, ahol a koktélkapszuláink negyedóra alatt megkocsonyásodnak.
  6. Közben a megmaradt összetevőkből is hasonló eljárással készíts koktélkeveréket,
  7. majd töltsd fel vele teljesen a kapszulákat.
  8. Amikor így is megszilárdult a koktél, vedd ki a formából
  9. és tálald ízlésesen fűszerlevelekkel vagy önmagában mutatós kanalakon.

Ez a molekuláris koktél még másnap is jó, így akár előre is elkészítheted, ha vendégeket vársz.

Amint látod, ennek a koktélnak az átlényegítése nem ördöngösség. Ám ha igazán profi akarsz lenni a szakmádban, ne hagyd ki a tanfolyamunkat. Jelentkezz hozzánk!

Rate this post