Ijesztő és érdekes kifejezés is egyben, és biztosak vagyunk benne, hogy először mindenkinek a kémia jut eszébe. Ez azonban szerencsére (vagy nem) szinte semmiben sem hasonlít ahhoz, amit a suliban tanultál, mégis tudományos alapokon nyugszik. De akkor mégis honnan a kifejezés? Mit jelent az, hogy molekuláris mixológia? És mi köze van a Bols Mixer Akadémiához?

Ha már hallottál molekuláris gasztronómiáról, akkor van némi elképzelésed. A molekuláris gasztronómia lényege, hogy ételeket, pontosabban ízeket zárnak kaviárba, kapszulákba, zselékockákba. A molekuláris mixológia sem más, csak itt koktélokat ehetsz meg. Igen, nem tévedés: ehető koktélokról van szó a molekuláris mixológia kapcsán. Ma már a fejlődni akaró mixerek is előszeretettel fordulnak a molekuláris mixológia felé, mert ennek segítségével még különlegesebb élményben részesíthetik bárvendégeiket, és lenyűgözhetik az embereket.

Ha te is mixer vagy, vagy már elvégezted a mixertanfolyamot, érdemes valami újat is elsajátítanod.

Bár mielőtt azt hinnéd, hogy a molekuláris mixológia valami új hóbort, ki kell, hogy ábrándítsunk. Az alapjai – ugyan akkoriban még nem így nevezték – a 18. századig nyúlnak vissza, s magát a molekuláris gasztronómiát is legalább 40 éve ismerjük. Ha hiszed, ha nem, ennek is van magyar vonatkozása.

A molekuláris mixológia eredete

A molekuláris mixológia – ahogy fent említettük, a molekuláris gasztronómiából eredeztethető.  A hivatalos magyarázat szerint ez „nemcsak a főzés fizikájával és kémiájával foglalkozik, hanem általánosságban a tudományos ételkészítés művészi, technológiai és társadalmi kérdéseivel is.” Az elnevezést az a Nicholas Kurti (Kürti Miklós magyar származású fizikus, akadémikus) és Hervé This (francia kémikus) vezette be 1988-ban, akik magát a tudományágat is megalapították.

A molekuláris gasztronómia lényege, hogy a kémiai úton részecskékre bontott ételekből új ízkombinációk keletkeznek különleges eljárással. A molekuláris mixológia ezt gondolta tovább, és alkotta meg az ehető koktélokat.

Ehető koktélok a molekuláris mixológiának köszönhetően

A végeredmény itt is hasonló, mint a molekuláris gasztonómia esetében: kiskanálon is elférő látványos italgömbök, golyócskák, kockák, amelyek nagyon magas színvonalra emelhetnek egy eseményt.

A molekuláris koktélok elkészítése persze nem a legegyszerűbb tevékenység, ezért is fontos, hogy ismerd a mixerszakma csínját-bínját. Precizitásra, türelemre és megfelelő eszközökre van ahhoz szükség, hogy lenyűgöző ehető koktélokat készíthess.

Mire lesz szükséged az ehető koktélok elkészítéséhez?

  • turmixgépre
  • shakerre
  • szilikonformákra
  • tartályra
  • adagolóra
  • szűrőkanalakra
  • bartender kanalakra

Alapanyagok közül pedig a tengeri algából készült zselésítő alginátra, valamint kálciumporra, amely egyben tartja majd a koktélkapszuláidat, miközben védőréteget képez az ehető italon. Mixerként valószínűleg sok mindened van már, de érdemes körülnézni a molekuláris mixológia eszközei között is.

 

A Bols Mixer Akadémia Molekuláris mixológia tanfolyama

Hogy pontosan hogyan alkothatsz ilyen különlegességeket, a Bols Mixer Akadémia Molekuláris mixológia tanfolyamán megtanulhatod, ahol

  • megismerheted a kapszulakészítés lépéseit,
  • a szükséges mennyiségeket, és persze
  • sokat gyakorolhatsz is.

Hiszen ez tesz majd téged a mixerek, bártenderek között is kiemelkedő szaktekintéllyé.

Ne feledd, a molekuláris mixológia nemcsak játék, hanem tudomány is. Légy te is a szakmád elismert tudósmixere.

Rate this post