Ha tényleg igazi olasz kávét szeretnél inni, az lesz a legjobb, ha megpróbálod elkészíteni magadnak. De könnyű dolgod nem lesz, hiszen az olaszoknál, ahogy haladunk az országban északról dél felé, máshogy fogyasztják ezt a csodálatos fekete italt.

Észak-Olaszországban inkább lágyabban, hosszabbra főzve szeretik, délebbre haladva pedig fokozatosan erősebben, ahogy ők nevezik „arabosan”. Ez természetesen nem véletlen, hiszen a kávé eredetileg is arab ital, ahol sűrűbben, vagy ahogy mi mondjuk, törökösen főzik.

Hogyan isszák az olaszok a kávét?

Egy azonban biztos, az olaszok nem úgy isszák a kávét, ahogy mi: ugyan használnak tejet a kávé savasságának, erejének csökkentésére, de csak reggel. Sőt, cappuchinot is maximum csak délig isznak. Onnantól kezdve megmaradnak az igazi eszpresszónál, minden kávékülönlegesség alapjánál. Vagyis feketén, tej és cukor nélkül.

Az olasz eszpresszó tehát

 • erős,
 • rövid,
 • tömör,
 • savas,
 • égetettebb hatású.

Ezeket azért jó tudni, mert ha barista szeretnél lenni, nem mindegy, hogy milyen „kávéalappal” dolgozol. A megfelelő állagú kávé például elengedhetetlen egy jó kávérajz készítéséhez is.

Az igazi olasz kávé

Az olaszok is ebből indulnak ki: a megfelelő, kitűnő minőségű eszpresszóból. Minden kávéjuk, kávékülönlegességük alapja ez.

Jó, ha tudod, hogy az eredeti és igazi eszpresszó 6,5-7,5 g kávéból készül és 20-30 másodperc alatt folyik le. Van, ahol kicsit nagyobb adag kávémennyiséget használnak, de a 11 grammot nem szokás túllépni. A kész eszpresszó ennek megfelelően nagyjából 22,5-27,5 ml, maximum 30 ml lehet. Erre a kitűnő alapra dolgoznak a baristák, és készítik a finomabbnál finomabb kávéitalokat. Összeírtuk neked a legfontosabbakat.

A legismertebb olasz kávéfajták

 Ha megnézed az alábbi – nem teljes – felsorolást, láthatod majd, hogy növekvő sorrendben, azaz mennyiség szerint csoportosítottuk őket. Kezdve rögtön a világ legerősebb eszpresszójával egészen a leghosszabb kávéig: 

 1. Ristretto – tulajdonképpen ez egy rövidebb eszpresszó (20 ml)
 2. Espresso con panna– eszpresszó tejszínhabbal díszítve
 3. Espresso Macchiato – Más néven foltos eszpresszó, amely kevés tejhabbal a tetején készül (40 ml)
 4. Caffé Coretto – grappával vagy más likőrrel, párlattal készült alkohol kávé (40 ml)
 5. Cortado – Olyan, mint a Macchiato, csak több rajta a tejhab (50 ml)
 6. Doppio – a tipikus duplakávé (60 ml)
 7. Cafe lungo – hosszú eszpresszó (60 ml)
 8. Moccacino – csoki, eszpresszó, tejhab, tej négyese ez a különleges csokis kávé (90 ml)
 9. Cappuccino – eredetileg 1/3-ad kávé, 1/3-ad tej, illetve 1/3-ad tejhab arányban készítik, 90 ml-es változatban (létezik Dry Cappuccino is)
 10. Americano – tulajdonképpen hosszú kávé, vagyis eszpresszó forró vízzel felöntve (90 ml)
 11. Café au Lait – sokan Caffe Lattenak hiszik, pedig itt a kávé dominál. Dupla eszpresszóhoz ugyanannyi mennyiségű gőzölt tejet adnak (120 ml)
 12. Caffe’ Latte  – tipikus tejeskávé (eszpresszó hideg vagy forró tejjel, 200-300 ml)
 13. Latte Macchiato – tejhab, kávé, tej hármasa hosszú pohárban, speciális öntéssel (300 ml) – van rövid és hosszú változata is
 14. Melange – mézes kávé machiatóval vagy lungóval (300 ml)

A Bols Mixer Akadémia megmutatja, hogyan készítsd el őket

Ha hiszed, ha nem, a világon még számos kávékészítési mód van, amelyet természetesen az olaszok is ismernek. Legszívesebben felsorolnánk az összeset, vagy legalább még negyvenet, helyette azonban azt javasoljuk, vegyél részt Hobby barista tanfolyamunkon. Ott nagyon szívesen mesélünk a Föld összes kávéjáról. Azonban ha komolyabban is érdekel a szakma, szeretettel várunk a Bols Mixer Akadémia Barista alapképzésén is! A tanfolyam végén elméleti és gyakorlati vizsgát tehetsz, a sikeres vizsga végén pedig kétnyelvű tanúsítványt állítunk ki.

5/5 - (1 vote)