A vendéglátóipar egy olyan terület, amelynek mindig lesz létjogosultsága. Az emberek szívesen járnak éttermekbe, kávézókba, előszeretettel élnek társadalmi életet. És ez így is van rendjén.

Ha tehát te a vendéglátásban szeretnél elhelyezkedni, biztosan számíthatsz arra, hogy

  • lesz munkád,
  • lesz fizetésed, és ebből kifolyólag
  • biztosítva lesz a megélhetésed.

Már csak az a kérdés, hogy mennyiből.

A hazai piacon a pincérfizetések nagyon eltérők lehetnek. Sok múlik ugyanis azon, hogy milyen pincérként dolgozol (Link a Pincér vagy felszolgáló cikkre). Ha például segédpincérként kezded a szakmát, logikusan kevesebbet fogsz keresni havonta, mint egy főpincér.

Az sem mindegy, hogy milyen vendéglátóipari egységben dolgozol, és hogy az ország mely területén. Egy színvonalas városi étteremben magasabb havi bérre és extra juttatásokra is számíthatsz, míg egy kevésbé felkapott helyen „csak” az átlagfizetéshez juthatsz hozzá.

Ma Magyarországon a felszolgálók átlagfizetése az iparág jelzései szerint nettó 250-400 ezer forint.

Külföldön viszont akár 500.000 Ft – 900.000 Ft-ot is megkereshetsz havonta.

  • Ausztriában 695 000 Ft-nak megfelelő összeget,
  • Németországban 885 000 Ft-nak megfelelő összeget,
  • az Egyesült Királyságban 780 000 Ft-nak megfelelő összeget, míg
  • Írországban 850 000 Ft-nak megfelelő összeget vihetsz haza minden hónapban.

 Miből áll egy pincér fizetése?

Általánosságban az alapbérből és a jattból, amelyhez vendéglátóhelytől függően extra juttatások is járhatnak. Azt azonban tudni kell, hogy külföldön például a vendégek nem adnak külön borravalót, hanem azt automatikusan szervízdíjként fizetik meg. Ez azt jelenti, hogy az úgy nevezett jatt nem kerül közvetlenül a pincér zsebébe.

Magyarországon azonban még mindig divat, hogy borravalóval értékelik a pincér munkáját. Viszont még ekkor sem lehetünk biztosak abban, hogy ezt a többletpénzt ő kapja meg.

Helyenként változik ugyanis, hogy mi a borravaló elosztásának szokása. A legtöbb hazai vendéglátóipari egységben a napi jattot beteszik a közösbe és úgy osztják el a felszolgálók között. Ugyanakkor az is előfordul, hogy automatikusan bizonyos százalékot megkapnak a borravalóból és csak a fennmaradó összeg kerül szétosztásra.

Érdemes tehát előre tisztázni, mire számíthatsz a munkahelyeden ezzel kapcsolatban is.

A Bols Mixer Akadémia Pincér képzése

Ha viszont még csak most gondolkoztál el azon, hogy kitanulnád ezt a változatos szakmát, van egy jó hírünk. A Bols Mixer Akadémián a Pincér tanfolyam elvégzése után is segítünk neked. A beiratkozástól a munka világában való elhelyezkedésig támogatunk. Tőlünk olyan háromnyelvű tanúsítvánnyal a kezedben távozol, amellyel külföldön is rövid idő alatt el tudsz helyezkedni. Partnereinktől pedig azonnali munkaajánlatokat kapsz.

 

Mi a helyedben belevágnánk. Jelentkezz hozzánk!

Rate this post