A jó önéletrajz félsiker, a tökéletes pincér önéletrajz pedig szinte biztos belépő a munka világába. Ehhez sokszor elengedhetetlen egy vonzó motivációs levél megírása is, de ezt állásadója válogatja. Ahhoz tehát, hogy esélyed legyen megszerezned álmaid pincérállását, a szakmai tudáson kívül szükséged van egy jó belépőre is. Ez pedig tényleg az önéletrajz.

Mit írj az önéletrajzba, ha pincérként szeretnél dolgozni?

 Az önéletrajzírásnak megvannak a maga alapszabályai, az úgy nevezett tartalmi elemei:

 1. Személyes adatok (név, elérhetőség, sokszor a születési adatok is)
 2. Eddigi munkahelyek
 3. Eddigi tanulmányok
 4. Szakmai készségek, képességek
 5. Személyes készségek, képességek
 6. Estlegesen az érdeklődési kör

Ha például pincérállást szeretnél megpályázni, de még csak most végeztél a tanulmányaiddal, valószínűleg nem tudsz beírni munkahelyet. Vagy mégis? Nézzük meg, mit írj az egyes pontokhoz.

Az önéletrajz szakaszai

 1. A személyes adatokat elég csak felsorolni egymás alatt, de nem kell túlzásba esni. Édesanyád nevét hagyd nyugodtan a személyi igazolványodon.
 2. Ha eddig még nem volt munkahelyed, szakmai gyakorlatot akkor is biztosan szereztél valahol. Ha máshol nem, a tanulmányaid során. Ilyenkor érdemes ezt beleírni az önéletrajzba.
 3. Iskolába viszont biztosan jártál, tehát ott nem lehet gond. A bölcsit és ovit nem kell beírnod akkor sem, ha mindig te voltál a napos, és a jeled is pincérkendő volt.
 4. A készségek, képességek viszont már egy összetettebb kérdés. A legtöbb munkáltató nem szereti a sablonos szöveget, pedig ide nagyon sokszor semmitmondó szavak kerülnek. Ennek a pontnak az a lényege, hogy mihez értesz még, amelynek hasznát veheted a pincér szakmában.
  Például vannak pénzügyi-gazdasági ismereteid, mert egyszer egy modul erejéig tanultad, vagy mert otthon besegítettél a családi vállalkozásba. Természetesen ezt így ide nem kell beírni, elég csak magát a tényt, hogy értesz hozzá. Ha értesz az élelmiszerekhez, tudsz valamilyen idegen nyelvet, esetleg segédkeztél már rendezvényeken, akkor ezeket is beírhatod az önéletrajzba.
 5. Ha viszont több nyelven is tudsz, azt külön, mondjuk, a személyes készségeknél felsorolhatod. Fontos, hogy írd le a nyelvtudásod szintjeit is. Vagy konkrétan a megnevezéssel (pl. német A2) vagy részletezve, ahogy a bizonyítványban megkaptad (olvasás, írás, beszéd stb.)
  A személyes készségekhez tartozhatnak olyan dolgok is, mint a számítógépismeret vagy a jogosítvány. Hiszen ezek nem feltétlenül kapcsolódnak a szakmához, de ha a te munkaadód épp olyan pincért keres, aki a digitális standolást is könnyen el tudja majd végezni, akkor a te számítógépes tudásod pont jól fog neki jönni.Soha nem tudhatod ugyanis, mit várnak el tőled pontosan. A lényeg, hogy amihez értesz, írd le az önéletrajzodban.
 6. Az önéletrajz végén szokás megemlíteni az egyéb érdeklődési kört, de ez a rész eléggé kérdőjeles. Vannak olyan munkáltatók, akiket egyáltalán nem érdekel, hogy mi a hobbid. Nekik egy profi pincér kell, slussz-passz. Még akár irritálhatja is őket, ha beírod. Érdemes ezért utánanézned, pontosan milyen stílusú helyre adod be a jelentkezésedet.

Ha minden áron többet akarsz magadról elárulni, azt tedd meg a motivációs levélben. Annak megírása ugyan sokkal nehezebb – nem is mindenhol kérnek ilyet – de oda belefér egy-két hasonló téma.

Letölthető pincér önéletrajz minta 

Hogy ne csak az elméletről beszéljük, hanem a gyakorlatban is megmutassuk, készítettünk egy pincér önéletrajz mintát.  Töltsd le!

 

Kérd a Bols Mixer Akadémia segítségét!

 Ha úgy érzed, jól jönne a gyakorlatban is egy kis segítség az önéletrajzod megírásához, gyere el ingyenes önéletrajzírói tréningünkre.

A Bols Mixer Akadémia ugyanis tényleg fontosnak tartja, hogy ne csak jó pincéreket képezzen, hanem be is juttassa őket a legjobb álláshelyekre.

Rate this post