Igazából teljesen mindegy, melyik elnevezést használjuk, hiszen mindkét kifejezés ugyanarra az egyébként egyáltalán nem könnyű szakmára vonatkozik. Ha mégis különbséget keresünk a két szó között, azt legfeljebb az eredetükben találjuk meg.

A pincér szavunk ugyanis a 18.századi nyelvújítás korában keletkezett a német pince-pincér (Keller-Kellner) lefordításaként. A felszolgáló szavunk pedig szó szerint értendő, vagyis a felszolgáló felszolgálja (alázattal viseltetve) az ételt, az italt, a kért rendelést.

Érdekes azonban, hogy maga a pince szavunk szláv eredetű. A sör szóhoz, a sörös hordók tárolására szolgáló helyiséghez köthető. Jelentésben tehát nincs különbség a pincér és a felszolgáló között, mégis vannak, akik tesznek.

Nívósabb helyeken előszeretettel használják inkább a felszolgáló kifejezést. Úgy tartják, a felszolgálóhoz hozzá kell érteni azt a rendkívüli készséget, amellyel a vendéget megérezzük. A jó felszolgáló ugyanis ránézésre érti őket, képes kitalálni az ízlésüket és tudja, ő maga mennyire játszhat központi szerepet az étkezés alatt.

Megint mások úgy tartják, a pincér szó kissé egyszerű, és mivel köze van a pincéhez, valamelyest degradáló is. Ugyanakkor olyan véleményeket is lehet hallani, hogy épp a felszolgáló kifejezés a sértőbb a szolga, szolgaság jelentéstartalom miatt. Egyesek úgy vélekednek, hogy ezzel a pincér, felszolgáló kisebbrendűnek van titulálva, mint bárki más.

Mi viszont csak arra fókuszálunk, hogy remek, sőt kiváló felszolgálókat, pincéreket képezzünk ki, akik minden pincérposzton megállják a helyüket. Mert azt tudod, ugye, hogy többféle pincér létezik?

Pincérszerepek

Az ember nem is gondolná, hány féle szerepkörben kell profin teljesítenie egy felszolgálónak. És persze az sem mindegy, hogy hol, milyen étteremben, esetleg hajón vagy szállodában dolgoznak.

Ennek megfelelően a szakmában megkülönböztetjük az

  • éttermi felszolgálót (pincért),
  • hajópincért,
  • főpincért vagy vezetőpincért (főúr, capitain, chef de rang),
  • fizető pincért,
  • reggeliztető pincért,
  • segédpincért (bus boy, commis de rang),
  • szobapincért,
  • beugrót (helyettesítő),
  • kávépincért,
  • italpincért,
  • étkezőkocsi felszolgálót.

És vannak olyan helyek, ahol külön menedzserek és menedzser asszisztensek irányítják a felszolgálást az étteremben. Ők azok, akik a főpincér, vagy vezetőpincér felett állnak. Természetesen ezek a szerepek nem mindig különülnek el egymástól.

A főpincérek például

  • a saját területükön felelnek az előkészítésért,
  • felveszik az ételrendelést,
  • elkészítik a számlát, de
  • fizettetik is a vendégeket.
  • Ők azok, akik akár a vendég asztalánál is tevékenykednek (igény szerint szervíroznak, szeletelnek, ételt készítenek).

A segédpincérek viszont csak a vezető pincér irányításával végezhetik a feladatukat. Elsősorban az előkészületekben vesznek részt, asztalhoz viszik az ételt, illetve letakarítják majd az asztalt.

A pincérrangsor hatása

Ez a pincérhierarchia kifejezetten ösztönzően tud hatni a szakmát éppen elkezdőknek, mert tisztán látható az előmeneteli lehetőség. Amerikában vagy Franciaországban kifejezetten szigorúan is veszik az ilyet.

Ha például te gyakorlott pincérként kint szeretnél munkát vállalni, ne lepődj meg, ha alulról, a segédpincéri pozíciótól kell kezdened. Mert a kinti éttermekben a felszolgálás igazi csapatmunka, ahová be kell tudni illeszkedni, és fel kell tudni venni a fonalat. A maximalizmus, a szakma iránti alázat azonban minden esetben kifizetődik.

Magyarországon már egyre több helyen igyekeznek ezt a felfogást átvenni, de itthon még ez a fajta csapatszellem sok helyen gyerekcipőben jár.

A Bols Mixer Akadémia  pincér képzése

A Vendéglátó Akadémiánál tehát mi egyáltalán nem teszünk különbséget pincér vagy felszolgáló között, hiszen szerintünk ez csak játék a szavakkal. Mindegy, hogy hogyan hívjuk ennek a szakmának a képviselőit, mindenképpen tiszteletet érdemelnek. Gondolj csak bele,

  • fejből kell tudniuk az étel- és itallapot
  • az ételek elkészítési módját
  • ismerniük kell az összes eszközt az étteremben,
  • ügyesen kell bánniuk is ezekkel,
  • és számos olyan dolgot elsajátítanak tanulmányaik, illetve munkájukat során, amelyre nem mindenki képes.

Ha tehát összességében nézzük a pincér feladatait, elmondhatjuk, hogy elég sok mindenhez kell értenie, és ebből kifolyólag különböző képességekkel is rendelkeznie (link a Pincér feladataira).

Ha úgy érzed, te is képes vagy erre, és vonz a vendéglátás, jelentkezz hozzánk pincér tanfolyamra!

Rate this post