Az egyik legnehezebb és egyre inkább keresett vendéglátóipari szakma a Sommelier szakma. A sommelier ugyanis profi borszakértő, aki nélkül ma már nincs tökéletes éttermi étkezés. Viszont ha a régi korok sommelier-i még élnének, nagyon elcsodálkoznának, hogy mennyivel másabb ma ez a munka, mint a római korban.
Eredetileg a Sommelier ugyanis öszvérhajcsár volt (magyarul szó szerint málhás állatokat hajtó kocsis, azaz saumalier), aki az éppen utazó udvar ellátmányának szállításáért felelt és ellenőrizte az urak italának minőségét.
A 21. század sommelier-i viszont messze többek, mint minőségellenőrök, vagy akár borszakértők. A munkájuk is szerteágazóbb. Gondoltad volna, hogy a sommeliernek még a szivarokat is ismernie kell?
Nem véletlen, hogy sommelier-ket az előkelőbb, nívósabb éttermek, hotelek, vendéglátóhelyek alkalmaznak. A sommelier tökéletesen tudja, melyik bor melyik ételhez illik a legjobban, így biztosítja a legnagyobb gasztronómiai élményt a vendégeknek.
Ha többet szeretnél tudni olvasd el cikkünket a Sommelier szakmáról!