Az igazi sörivók és a sörszakértők is arra esküsznek, hogy a csapolt sör a legjobb. Persze csak akkor, ha a sörcsapolás profin történik. Gondoltad volna, hogy ennek is megvannak a szabályai? Bizony, nem elég, ha csak ferdén tartjuk a poharat. A sörcsapolás sikere máson is múlik.

Tudjuk, hogy a sörcsapolás kissé időigényes folyamat. Ne a filmekben vagy az Oktoberfesten látott rohamtempóban gondolkozz. Ahhoz, hogy tényleg megmaradjon a sör zamata, megfelelő ízfoka, hatása, nem szabad kapkodni.

A sörcsapolás lépései

Van, aki nyolc lépést, van, aki kilencet javasol. A lényeg

 • a türelem,
 • a jó minőségű sör, és
 • az odafigyelés.

Nézzük is meg, hogyan csapol egy profi.

 1. Alapvető, hogy a sörös pohár vagy korsó tiszta legyen. Célszerű a söriváshoz mindig söröspoharat használni, hiszen nem véletlenül vannak ezek a poharak, korsók úgy kialakítva, ahogy. Az is fontos, hogy a söröspohárból ne igyunk mást, mert hiába öblítjük ki, „bekavar” a sörös élvezeteknek.
 2. A söröspoharat vagy -korsót mindig öblítsük el sörcsapolás előtt, hogy a sörbuborékok ne tapadjanak meg a falán, illetve hogy a pohár elég hideg legyen. Ugye, milyen rossz meleg korsóból hideg sört inni? Ráadásul így azt is megelőzzük, hogy a sör túl gyorsan felmelegedjen.
 3. Csapolás előtt a tálcára engedjük ki az első sörcseppeket, azaz a cseppsört, amely a csőben maradt. Ez már „állott”, nem kellene elrontanunk a frissen csapolt sört vele.
 4. A poharat 45 fokos szögben tartsuk a sörcsap alá, és csapoljunk a pohár 2/3-áig egyszerre.
 5. Ezek után már egyenesen kell tartani a poharat, és telecsapolni. Ilyenkor keletkezik az az isteni hab, amely jó sör esetén igazán selymes. Figyelj rá, hogy ekkor a csapoló szája már semmiképp se érjen a pohárhoz vagy az italhoz.
 6. Ha tele a pohár, húzzuk ki a csap alól, és csak azután zárjuk el azt. Így biztosak lehetünk benne, hogy az utolsó csepp nem tesz kárt a hab épségében. Mert – lássuk be –, a szépen csapolt sör esztétikai értéke sem utolsó. Akkor a legszebb, ha a habkorona 3-4 cm magas, és a hab a kalibrációs vonalon áll meg.
 7. Habkéssel „vágd le” a még emelkedő habot szintén 45 fokos szögben, így szép domború lesz a sör teteje.
 8. Tálalás előtt töröld meg a poharat, és söralátéten szervírozd, amilyen gyorsan csak lehet. Így a frissen csapolt sör sem veszít az értékéből, és a fogyasztója is kifejezetten elégedett lesz.

 

A Bols Mixer Akadémia Sörtanfolyamán te is megtanulhatod a sörcsapolás fortélyait

Akár a cseh sörökét is. A cseh sörök csapolásánál például arra is ügyelnek, hogy nem szén-dioxidot, hanem sűrített levegőt használnak csapoláskor, így a sörben csak a természetes úton keletkezett szén-dioxid marad. Ez azért is jó, mert nem puffaszt fel a cseh sör, és sokkal többet lehet inni belőle. Főleg a hibátlanul csapolt, könnyű, lágy, selymes sörökből.

Ugye, nem is tűnik akkora ördöngösségnek? De el kell áruljuk, bizony ehhez sem árt gyakorolni. Nem is keveset. A Bols Mixer Akadémia Sörtanfolyamán természetesen erre bőven lesz lehetőséged. Jelentkezz hozzánk most.

 

Rate this post