Bár hazánk sokkal inkább a borairól, a paprikáról vagy a népzenéjéről híres, a magyar emberek a hazai sörök előtt is szívesen áldoznak. De vajon milyenek a sörfajták Magyarországon? Kik készítik őket és mennyire sikeres itthon vagy akár külföldön?

Ha olvastad a Sörkóstolás szabályai vagy a Sörfajták cikkeinket, akkor nagyjából már képben vagy olyan fogalmakkal is, mint APA, IPA, felsőerjesztés, alsóerjesztés, hibrid-, kézműves sör. Ezek mindegyike megtalálható hazánkban, és nem is akármilyen gyártók sörfőzdéiben.

Magyarországon 5 nagy sörgyártó (Borsodi, a Dreher, a Heineken, a Carlsberg és a Pécsi Sörfőzde) bonyolít le jelentős forgalmat, de cseppet sem elhanyagolható a kisüzemi sörgyártás, vagy a feltörekvőben lévő kézművessör ipara sem. Hogy ezek között mi a különbség, arról itt írtunk.

Most nézzük meg, melyek a legkelendőbb vagy legismertebb sörfajták Magyarországon.

Ismert sörfajták Magyarországon

Hogy könnyebb legyen a lista áttekintése, ABC-rendbe szedtük őket, így hamarabb megtalálod a téged leginkább érintő sörfajtát.

 

Ne számold össze, eláruljuk, hogy ez pontosan 20 sörfajta, amely még messze nem fedezi a hazai kínálatot. Viszont tény, hogy a legnagyobb sörgyártóink termékeit fogyasztja leginkább a lakosság, és évről évre egyre többet. Ez köszönhető a prémium minőségű sörök térhódításának, de – bármilyen meglepő – a kézműves sörök elterjedésének is.

Folyamatosan erősödik a hazai sörpiac

Kézművesek söröket ugyanis nemcsak otthon vagy kisüzemben lehet készíteni, hanem nagyobb gyártósorokon is akár. A lényeg az egyedi receptben rejlik; az egyediség pedig mindig vonzó. A sörkészítésben sincs ez másként.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról sem, hogy az alkoholmentes sörök piaca is folyamatosan erősödik, aminek lehet örülni is, meg nem is.

Az igazi sörkészítők ugyanis azt vallják, hogy a sör alkoholtartalom nélkül pont olyan, mint a kávé koffein nélkül. Emlékeztet az igazira, de mégsem esik olyan jól.

Legnépszerűbb sörfajták Magyarországon és világversenyeken

Hosszú idők óta a lager viszi a prímet, amelyet az ízesített sörök, majd a búzasörök követnek a rangsorban. Persze fogyasztásukban még mindig el vagyunk maradva a többi európai országtól, amely érthető is, hiszen ahogy a cikk elején utaltunk rá, mégiscsak eredendően boros vidék Magyarország.

Örömteli azonban, hogy mindezek ellenére a hazai söriparnak semmi szégyenkezni valója nincs nemzetközi szinten sem.

  • májusában több mint tíz magyar kézműves sör volt a legjobbak között a dublini nemzetközi sörversenyen, ahol ezüst és aranyérmeket is elhoztunk.
  • 2018-ban a Kőszegi sör Bécsi Lágere lett bronzérmes Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-en.
  • De már 2010-ben is több aranyérmet nyertek a hazai söreink (Arany Ászok, Arany Ászok Félbarna, Dreher Bak, Dreher 24, és Dreher Classic) a Monde Selection nemzetközi minőségellenőrző intézet versenyén.

A Bols Mixer Akadémián nem véletlenül tartjuk olyan fontosnak, hogy mindenki számára elérhető tudást adjunk a sörök kapcsán is. Ha te is szeretnél sörszakértő lenni, és megtalálni a helyed egy új kihívásban, jelentkezz Sörtanfolyamunkra! Tőlünk megtanulhatod a sörgyártás, sörfőzés, sörkóstolás alapjait is.

Rate this post