A magyarokra nem lehet „ráhúzni” azt a jelzőt, hogy sör- vagy borivó nép lenne, mégis régi hagyománya van nálunk is a sörfőzésnek és a sörivásnak. Nem véletlen, hogy hazánkban is vannak híres sörfajták, és az emberek is egyre inkább érdeklődnek a minőségi sörfőzés iránt. Ha te is szereted az igazán jó sört, akkor most érdemes figyelned.

Nem fogjuk felsorolni az összes sörfajtát, de szeretnénk, ha tudnád, hogy a csoportosítás alapja nem a dobozos vagy üveges verzió. A sörfajták fő megkülönböztető jegye ugyanis az erjesztés. E szerint vannak

  • spontán erjesztésű,
  • felső erjesztésű (ale), valamint
  • alsó erjesztésű sörfajták (lager).

A különbség tulajdonképpen annyi (most a különböző alapanyagoktól tekintsünk el), hogy az erjesztéshez használt élesztő éppen hogyan vándorol a sörben: fent vagy lent van, esetleg vadon élőként „befoghatatlan”.

A teljes képhez hozzátartozik azonban, hogy léteznek

  • különleges, úgy nevezett hibrid eljárással készült sörfajták is, amelyekre egyre többen esküsznek, illetve vannak még
  • a biosörök és
  • az alkoholmentes sörök is,

de ez utóbbit inkább hagyjuk. Nem azért, mert nem ér semmit! Nagyon jó, hogy ma már úgy is adózhatunk az élvezeteknek, hogy nem veszélyeztetünk másokat az alkoholfogyasztásunkkal. De most inkább a sör lényegét szeretnénk veled megismertetni.

Mi a sör?

A Magyar Élelmiszerkönyv hivatalos megfogalmazása szerint a sör (ser, serital), „malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital.”

Nem tudható pontosan, mikor született meg az első sörfajta, de a régészek szerint már Kr.e. 5000 évvel is főztek sört, Mezopotámiában pedig már törvényben is rendelkeztek a sörfőzés szabályairól.

Tényleg folyékony kenyér a sör?

Biztos vagyok benne, hogy sohasem gondoltál még ennek a szólásnak az igazi értelmére. Pedig úgy, ahogy írva van, a sör valaha tényleg kenyérből készült. Mégpedig árpakenyérből. A kenyeret az ókori egyiptomiak vízben megáztatták, megerjesztették, datolyával ízesítették, aztán vagy leszűrték ezt a darabos italt, vagy szűretlenül fogyasztották. Az élvezetek fokozására szalma- vagy nádszállal itták. Ennek a hagyományát őrzik azok a fedeles söröskorsók, amelyekben szűrő is van.

Ma persze a sörfajták teljesen más eljárással készülnek, de erről sokkal többet elárulunk neked a Bols Mixer Akadémia Sör tanfolyamán, ha eljössz hozzánk. Most nézzük meg inkább, milyen sörfajták vannak Magyarországon.

Sörfajták Magyarországon

Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe felsoroljuk a hazai söröket, illetve sörgyárakat, hiszen sokan nem is tudják, mennyi van belőlük. Régen túlhaladtuk ugyanis a kőbányai és borsodi párharcot, mára többen is beszálltak a „versenybe”.

Ha még nem bódultál meg ennyi sörtől, biztosan feltűnt pár érdekes rövidítés. Csak hogy tényleg teljes mindig alappal tisztában légy, eláruljuk az APA és IPA jelentését, mert még véletlenül sem a rokoni szálak kapcsolatairól van szó.

Sörfajták IPA

Az IPA az India Pale Ale rövidítése. Olyan söröket értünk alatta, amelyek magas komlótartalommal rendelkeznek, ezért kesernyésebbek, testesebbek. A briteknek köszönhetjük ezt a sört, mert az indiai gyarmatukon sem akartak nedű nélkül maradni. S mivel India nem éppen a sörről híres, kitalálták ezt a fajtát, amely bírta a hosszú utat Indiáig. IPA sör hazánkban a Soproni Óvatos Duhaj.

Sörfajták APA

Az APA szintén egy rövidítés, American Pale Ale a jelentése. Az amerikai sörforradalom idején az IPA ízvilágát újragondolták és új sört teremtettek. Ilyen sör ma a Diesel is.

Sörtanfolyam a Bols Mixer Akadémián

Az átlagember persze sokkal jobban képben van, ha azt hallja, hogy cseh sörfajták, vagy épp belga sörfajták. Ezeket egyre jobban ismerjük, szeretjük, fogyasztjuk. Sőt, manapság már a holland sörfajták is egyre népszerűbbek hazánkban, és ki tudja még, hol a vége.

Reméljük, jó messze.  Itt vannak ugyanis az isteni kézműves sörök, és annyi csodaital még, hogy csak győzz bennünket követni. Mert vannak ám további érdekességek is a tarsolyunkban, például a sörkóstolásról vagy a sörcsapolásról.

Ha viszont nem tudsz várni, az a legjobb, ha tényleg eljössz a Sörtanfolyamra. Mindent megtanítunk neked, és még három nyelvű oklevelet is kapsz a vizsgád után. Na, iszunk rá?

 

Rate this post