Ahogy a borkóstolásnak semmi köze sincs a borozáshoz, úgy a sörkóstolásnak sincs a sörözéshez. A sörkóstolás – a borkóstoláshoz hasonlóan – a sörök minősítéséről szól, és mint ilyen, a sörkóstolás szabályai is meg vannak határozva. Nem gondoltad, igaz? Pedig teljesen egyértelmű, máskülönben hogyan lehetne eldönteni egy sörről, hogy tökéletes-e a műfajában.

Rengeteg sörfajta létezik, és számos sörkészítési eljárás is. Ebből egyenesen következik, hogy mindegyik sör más ízű, más aromájú. Az átlagember rendszerint annyit tud, hogy vannak a világos és a barna sörök, hogy egyik testesebb, mint a másik, egyik kesernyésebb, a másik meg gyümölcsösebb.

Ha viszont te azon kevesek közé akarsz tartozni, akik igazán profik a sörkóstolásban, akkor most nagyon figyelj. Eláruljuk neked a sörkóstolás legelemibb szabályait.

 

A sörkóstolás szabályai kezdőknek

Mivel a sörkóstolás is az érzékszerveinken keresztül „történik”, fontos, hogy jó legyen az egészséged. Ha épp megvagy fázva, vagy más betegséged van, nem úgy fogod érezni sem az ízeket, sem az illatokat, ahogy azt kellene. Márpedig a sörkóstolás lényege épp

  • a sör íze,
  • a sör illata és
  • a sör színe.

Nézzük is meg közelebbről ezt a három pontot.

  1. Ahhoz, hogy a frissen és jól csapolt sör minőségét helyesen tudd megítélni, a színével kell kezdened. Ehhez elengedhetetlen egy makulátlanul tiszta pohár, valamint egy világos – lehetőleg fehér – háttér, amely előtt megvizsgálhatod azt.
  2. A söröspohár fajtája sem mindegy. Bár hazánkban még nem igazán terjedt el, hogy nemcsak söröskorsó és egy féle söröspohár létezik, te jó, ha tisztában vagy vele. Most külön nem térünk ki a különböző söröspoharakra, de ha többet akarsz tudni, gyere el a sörtanfolyamunkra. Ott igazi profit varázsolunk belőled. A lényeg tehát, hogy a pohár tökéletesen tiszta legyen, és még a sörkóstolás előtt közvetlenül is öblítsd ki folyó vízzel.
  3. Kóstolás előtt óvatosan mozgasd meg a poharat, hogy a sör aromái felszabaduljanak.
  4. Ezután szagold meg a sört, valamint vizsgáld meg a hab állagát és a sör szűrtségét is.

Amint látod, már 4 szabályt is leírtunk, pedig még meg sem kóstoltuk a sört. Ha viszont ezeket kihagynád, a tökéletes sörkóstolás élményétől fosztanád meg magad. De nézzük is a többi szabályt.

Az első kortyok szerepe a sörkóstolásban

  1. Az első korty szerepe szintén fontos. Ez ugyan még nem értékelendő, viszont a – borkóstolással ellentétben – ezt nem köpjük ki, hanem lenyeljük. Ezzel adunk a szánknak és az ízlelőbimbóinknak egy kezdő „löketet” a sörkóstoláshoz.
  2. A második kortynál kell különösen figyelni. Ez legyen nagyobb, és járasd meg a szádban, hogy minden jellegzetességet kiérezz az italból.
  3. Ügyelj arra is, hogy a lenyelését követően milyen aromák, utóízek mutatkoznak meg. Ez árulja el ugyanis a sör lényegét. Vannak olyan sörkülönlegességek, főleg a legújabb kézműves sörök esetében, amelyek csak pár másodperc elteltével éreztetik valódi aromájukat.

 

A Bols Mixer Akadémia profi sörkóstolót varázsol belőled

Valószínűleg észrevetted, hogy a sörkóstolás körülményeiről, a hőfokokról, a levegő hőmérsékletéről nem esett szó. Ez nem véletlen. Míg a boroknál létezik egy olyan általános szabály, hogy a bor hőfoka legfeljebb 2 fokkal lehet melegebb a helyiség hőmérsékleténél, addig a söröknél ilyen előírás nem létezik.

Mondhatnánk, hogy egyénfüggő, kinek melyik sör milyen hőmérsékleten ízlik a leginkább, de azért vannak kiindulási pontok ezzel kapcsolatban is. Ha viszont ezt is leírnánk, még holnap is itt olvasgatnál ahelyett, hogy már nálunk kóstolnád a jobbnál jobb söröket.

Ha úgy érzed, ez a te világod, és mindent szeretnél megtudni a világ söreiről. Jelentkezz a Bols Mixer Akadémia Sörtanfolyamára. A tanfolyam végén, a sikeres vizsgádat követően háromnyelvű oklevelet is kapsz.

 

Rate this post