Az üzletekben biztosan belefutottál már abba, hogy az egymást váltó két eladó éppen számolja az addigi bevételt és átadják egymásnak a munkát. Ezt mi, vásárlók nem nagyon szeretjük, de ha megnyugtat, a dolgozók sem annyira. A standolás ugyanis nem a legkedvesebb tevékenységek közé tartozik.
A standolás lényege
Fontos azonban tudnunk, hogy standolást minden kereskedelmi és vendéglátóipari egységben végeznek, hiszen ez nem más, mint készletellenőrzés, illetve az adott időpont anyagi „állása”. (Maga a standolni kifejezésünk is a német stand, „állás” szóból ered.)
Vagyis a standolás a napi eladásnak, bevételnek az ellenőrzése, sőt raktározást és termelést is standolhatunk. Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mit is jelent ez a fogalom pontosan, legegyszerűbb, ha a pultosok munkájából indulunk ki.
A standolás eszközei
Attól függően, hogy az adott helyen mi a szokás, standolhatunk reggel, nyitás előtt, vagy este zárás után. A vendéglátóhely nagyságától függően naponta, vagy csak hetente. Persze egy bárban érdemes naponta ellenőriznünk az italkészletet, mert esetleges hiány esetén így könnyebben utánajárhatunk a problémának.
Standolni különféleképpen tudunk:
- az italüvegek formájához készített lapok leolvasásával,
- öntögető módszerrel vagy
- digitális leolvasó mérleggel.
Standoláshoz ennek megfelelően különböző eszközök állnak rendelkezésre:
- standoló lapok/kártyák
- standoló henger/mérce
- standoló mérleg
- standívek
A standolás folyamata
- lépés: A rendelkezésünkre álló eszközök segítségével megmérjük és feljegyezzük a napi fogyasztást. Ez elég időigényes munka, de csak így lehet nyomon követni az árukészlet fogyását és a bevétel növekedését.
- lépés: Kiszámoljuk az eladott (a vendégek által elfogyasztott) italok, termékek bruttó értékét.
- lépés: Megszámoljuk a napi bevételt és ellenőrizzük a bizonylatokat.
- lépés: Megállapítjuk a többletet, az egyenlőséget, netalán a hiányt.
Ehhez nyomon kell követnünk az esetleges napközbeni selejtezést is (pl. eltört egy üveg). Ezeket a hiányokat rendszerint elismert hiánynak hívjuk, amely eleve bele van kalkulálva az adott vendéglátóhely mindennapjaiba. Természetesen csak bizonyos százalékig, különben mindenki nekiállhatna törni-zúzni.
Mire jó a standolás?
Erre is jó a standolás, amely „csúnyán mondva” elszámoltatás, vagyis a bármenedzsert számonkéri a pultostól a napi értékesítés eredményét. llyenkor minden turpisságra fény derül.
Persze egy jó pultosnak ez egyáltalán nem célja, és lássuk be – sem rövid- sem hosszútávon nem érné meg játszani az italokkal.
Ha te is így látod, és szívesen kitanulnád a pultos, esetleg épp a bármenedzser szakmát, jelentkezz hozzánk, a Bols Mixer Akadémiára! Profit varázsolunk belőled.