Az üzletekben biztosan belefutottál már abba, hogy az egymást váltó két eladó éppen számolja az addigi bevételt és átadják egymásnak a munkát. Ezt mi, vásárlók nem nagyon szeretjük, de ha megnyugtat, a dolgozók sem annyira. A standolás ugyanis nem a legkedvesebb tevékenységek közé tartozik.

A standolás lényege

Fontos azonban tudnunk, hogy standolást minden kereskedelmi és vendéglátóipari egységben végeznek, hiszen ez nem más, mint készletellenőrzés, illetve az adott időpont anyagi „állása”. (Maga a standolni kifejezésünk is a német stand, „állás” szóból ered.)

Vagyis a standolás a napi eladásnak, bevételnek az ellenőrzése, sőt raktározást és termelést is standolhatunk. Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mit is jelent ez a fogalom pontosan, legegyszerűbb, ha a pultosok munkájából indulunk ki.

A standolás eszközei

Attól függően, hogy az adott helyen mi a szokás, standolhatunk reggel, nyitás előtt, vagy este zárás után. A vendéglátóhely nagyságától függően naponta, vagy csak hetente. Persze egy bárban érdemes naponta ellenőriznünk az italkészletet, mert esetleges hiány esetén így könnyebben utánajárhatunk a problémának.

Standolni különféleképpen tudunk:

  1. az italüvegek formájához készített lapok leolvasásával,
  2. öntögető módszerrel vagy
  3. digitális leolvasó mérleggel.

Standoláshoz ennek megfelelően különböző eszközök állnak rendelkezésre:

A standolás folyamata

  1. lépés: A rendelkezésünkre álló eszközök segítségével megmérjük és feljegyezzük a napi fogyasztást. Ez elég időigényes munka, de csak így lehet nyomon követni az árukészlet fogyását és a bevétel növekedését.
  2. lépés: Kiszámoljuk az eladott (a vendégek által elfogyasztott) italok, termékek bruttó értékét.
  3. lépés: Megszámoljuk a napi bevételt és ellenőrizzük a bizonylatokat.
  4. lépés: Megállapítjuk a többletet, az egyenlőséget, netalán a hiányt.

Ehhez nyomon kell követnünk az esetleges napközbeni selejtezést is (pl. eltört egy üveg). Ezeket a hiányokat rendszerint elismert hiánynak hívjuk, amely eleve bele van kalkulálva az adott vendéglátóhely mindennapjaiba. Természetesen csak bizonyos százalékig, különben mindenki nekiállhatna törni-zúzni.

Mire jó a standolás?

Erre is jó a standolás, amely „csúnyán mondva” elszámoltatás, vagyis a bármenedzsert számonkéri a pultostól a napi értékesítés eredményét. llyenkor minden turpisságra fény derül.

Persze egy jó pultosnak ez egyáltalán nem célja, és lássuk be – sem rövid- sem hosszútávon nem érné meg játszani az italokkal.

Ha te is így látod, és szívesen kitanulnád a pultos, esetleg épp a bármenedzser szakmát, jelentkezz hozzánk, a Bols Mixer Akadémiára! Profit varázsolunk belőled.

Rate this post