Ha már képzett barista vagy, de akkor is, ha még csak épp most tanulod a szakmát, hatalmas segítség lehet neked pár szakirodalom. Ne ijedj meg, nem száraz könyveket ajánlunk!

Sokkal inkább olyanokat, amelyek

  • színesek,
  • izgalmasak,
  • időtállók,
  • tökéletesen informatívak és
  • kifejezetten felhasználóbarát stílusban íródtak.

 

Igen, bizony, egy könyv is lehet felhasználóbarát, nem csak bizonyos internetes oldalak. Az alábbiakban a szerintünk legjobb barista könyvekből állítottuk össze a TOP 3-at, amelyeket ha elolvasol, a legprofibb barista válik belőled. Azért a megfelelő Barista tanfolyamot se hagyd ki, rendben?

#3 Scott Rao: A Profi Barista Kézikönyve és Az Eszpresszón túl 

Harmadik helyen hozzuk Scott Rao írásait, de igazából az élvonalban már nem számít a helyezés. Sőt. Ráadásul azt tanácsoljuk, amit csak tudsz, olvass el Scott Raotól. Szerencsére most már magyarul is elérhető több könyve, mint a fenti A Profi Barista Kézikönyve vagy Az Eszpresszón túl.

Mindkét mű tökéletes útmutató a barista szakma elméletéhez és gyakorlatához elsősorban olyanoknak, akik már rendelkeznek barista ismeretekkel.

A Profi Barista Kézikönyve című írás segítséget ad az

  • eszpresszó elkészítésének barista technikáihoz,
  • foglalkozik a tejhabosítással és öntéssel,
  • bemutatja az átfolyásos és áztatásos brewing technikákat,
  • leírja a munkafolyamatokat,
  • foglalkozik a víz minőségének fontosságával és
  • kitér a tea készítés alapjaira is.

 

Az Eszpresszón túl-ban elsősorban az alternatív kávékészítési technikákat ismerheted meg. Itt már szó sincs az eszpresszóról, sokkal inkább a nyomás nélküli kávékészítésről. Scott Rao itt ír részletesen

  • az őrlésről,
  • az adagolásról,
  • a kivonatolásról,
  • a TDS mérésről,
  • a V60-ról,
  • a french pressről,
  • a szifon kávéról és még sok minden másról.

Scott Rao nevét a világ minden táján ismerik a szakmában. Profi barista és kávépörkölő. Szaktanácsadóként több szakkönyvet is írt a szakmáról, így bármelyik is kerül a kezedbe, mindegyikkel nyersz. Stílusa könnyed és vicces. Az Eszpresszón túl című könyvében például így ír:

„A szifon kávé fizikája talán bonyolult, de semmiképpen sem varázslat, a kávét pedig nem érdekli, milyen testtartásban van az ember, kézzel faragott bambusz lapáttal keverget vagy vudu keverési technikát vet be.”

#2 Anette Moldaver: Kávészenvedély – Különleges kávék – Barista technikák – Több mint 100 recept a nagyvilágból

Ez talán az egyik legösszetettebb barista könyv, amely magyarul megjelent a piacon. Elsősorban kezdő baristáknak ajánljuk, mert megvan benne minden, amire csak szükséged lehet barista tanulóként:

  • a kávé útja a csészéig,
  • aktuális kávéismeretek,
  • különleges kávék,
  • barista technikák,
  • kávégépek és őrlők,
  • latte art,
  • jól illusztrált képek,
  • receptúrák, sőt
  • egy magyar nyelvű aroma kerék is az ízekről.

És ami külön jó, hogy már az interneten is elérhető Anette Moldaver könyve, tehát elég csak ide kattintanod és már olvashatod is.

#1 Christine Cottrel: Barista biblia 

Mi más is lehetne nálunk első helyen, mint a baristák „szentkönyve”, Christine Cottrell Barista bibliája. Mindenkinek ajánljuk kezdőtől haladó szintig. Ez egy olyan alapmű, amely nem hiányozhat a te könyvespolcodról sem. Minden benne van, amire baristaként szükséged lehet a kávékészítéshez, esetleg egy kávézó üzemeltetőjeként a szolgáltatás minőségének emeléséhez:

  • több mint 20 eszpresszó technika lépésről lépésre, képekkel illusztrálva,
  • kávés receptek pontos leírása barista tippekkel, fotókkal,
  • részletes információk, diagramok a kávéról, a készítési folyamatokról, valamint
  • tanácsok a kiszolgáláshoz, a vendégekkel való kommunikációhoz.

A Barista Biblia ez utóbbi téma miatt is kihagyhatatlan. Mert nem elég csak jól elkészíteni a kávékülönlegességeket, tudni kell tálalni is azokat és a vendégekkel sem árt jól „bánni”. Hiszen ki szeret potyára dolgozni, vagyis kinek jó, ha a vendég elégedetlen? Az igazi barista ezt is figyelembe veszi. Ne feledd, baristaként az a feladatod, hogy a legtökéletesebb kávét készítsd el a legelégedettebb vendégnek.

Reméljük, mihamarabb elkészül a könyv magyar fordítása is, de addig sem árt beszerezned az eredeti példányt.

4.5/5 - (6 votes)