Ha már képzett barista vagy, de akkor is, ha még csak épp most tanulod a szakmát, hatalmas segítség lehet neked pár szakirodalom. Ne ijedj meg, nem száraz könyveket ajánlunk!
Sokkal inkább olyanokat, amelyek
- színesek,
- izgalmasak,
- időtállók,
- tökéletesen informatívak és
- kifejezetten felhasználóbarát stílusban íródtak.
Igen, bizony, egy könyv is lehet felhasználóbarát, nem csak bizonyos internetes oldalak. Az alábbiakban a szerintünk legjobb barista könyvekből állítottuk össze a TOP 3-at, amelyeket ha elolvasol, a legprofibb barista válik belőled. Azért a megfelelő Barista tanfolyamot se hagyd ki, rendben?
#3 Scott Rao: A Profi Barista Kézikönyve és Az Eszpresszón túl
Harmadik helyen hozzuk Scott Rao írásait, de igazából az élvonalban már nem számít a helyezés. Sőt. Ráadásul azt tanácsoljuk, amit csak tudsz, olvass el Scott Raotól. Szerencsére most már magyarul is elérhető több könyve, mint a fenti A Profi Barista Kézikönyve vagy Az Eszpresszón túl.
Mindkét mű tökéletes útmutató a barista szakma elméletéhez és gyakorlatához elsősorban olyanoknak, akik már rendelkeznek barista ismeretekkel.
A Profi Barista Kézikönyve című írás segítséget ad az
- eszpresszó elkészítésének barista technikáihoz,
- foglalkozik a tejhabosítással és öntéssel,
- bemutatja az átfolyásos és áztatásos brewing technikákat,
- leírja a munkafolyamatokat,
- foglalkozik a víz minőségének fontosságával és
- kitér a tea készítés alapjaira is.
Az Eszpresszón túl-ban elsősorban az alternatív kávékészítési technikákat ismerheted meg. Itt már szó sincs az eszpresszóról, sokkal inkább a nyomás nélküli kávékészítésről. Scott Rao itt ír részletesen
- az őrlésről,
- az adagolásról,
- a kivonatolásról,
- a TDS mérésről,
- a V60-ról,
- a french pressről,
- a szifon kávéról és még sok minden másról.
Scott Rao nevét a világ minden táján ismerik a szakmában. Profi barista és kávépörkölő. Szaktanácsadóként több szakkönyvet is írt a szakmáról, így bármelyik is kerül a kezedbe, mindegyikkel nyersz. Stílusa könnyed és vicces. Az Eszpresszón túl című könyvében például így ír:
„A szifon kávé fizikája talán bonyolult, de semmiképpen sem varázslat, a kávét pedig nem érdekli, milyen testtartásban van az ember, kézzel faragott bambusz lapáttal keverget vagy vudu keverési technikát vet be.”
#2 Anette Moldaver: Kávészenvedély – Különleges kávék – Barista technikák – Több mint 100 recept a nagyvilágból
Ez talán az egyik legösszetettebb barista könyv, amely magyarul megjelent a piacon. Elsősorban kezdő baristáknak ajánljuk, mert megvan benne minden, amire csak szükséged lehet barista tanulóként:
- a kávé útja a csészéig,
- aktuális kávéismeretek,
- különleges kávék,
- barista technikák,
- kávégépek és őrlők,
- latte art,
- jól illusztrált képek,
- receptúrák, sőt
- egy magyar nyelvű aroma kerék is az ízekről.
És ami külön jó, hogy már az interneten is elérhető Anette Moldaver könyve, tehát elég csak ide kattintanod és már olvashatod is.
#1 Christine Cottrel: Barista biblia
Mi más is lehetne nálunk első helyen, mint a baristák „szentkönyve”, Christine Cottrell Barista bibliája. Mindenkinek ajánljuk kezdőtől haladó szintig. Ez egy olyan alapmű, amely nem hiányozhat a te könyvespolcodról sem. Minden benne van, amire baristaként szükséged lehet a kávékészítéshez, esetleg egy kávézó üzemeltetőjeként a szolgáltatás minőségének emeléséhez:
- több mint 20 eszpresszó technika lépésről lépésre, képekkel illusztrálva,
- kávés receptek pontos leírása barista tippekkel, fotókkal,
- részletes információk, diagramok a kávéról, a készítési folyamatokról, valamint
- tanácsok a kiszolgáláshoz, a vendégekkel való kommunikációhoz.
A Barista Biblia ez utóbbi téma miatt is kihagyhatatlan. Mert nem elég csak jól elkészíteni a kávékülönlegességeket, tudni kell tálalni is azokat és a vendégekkel sem árt jól „bánni”. Hiszen ki szeret potyára dolgozni, vagyis kinek jó, ha a vendég elégedetlen? Az igazi barista ezt is figyelembe veszi. Ne feledd, baristaként az a feladatod, hogy a legtökéletesebb kávét készítsd el a legelégedettebb vendégnek.
Reméljük, mihamarabb elkészül a könyv magyar fordítása is, de addig sem árt beszerezned az eredeti példányt.