Hideg téli estéken nincs is annál jobb, mint egy finom, testesebb vörösborral a szobában ülni és megnézni egy jó filmet. Ugyanez persze elmondható a nyárra is, amikor a forróságban kifejezetten üdítő tud lenni egy légies, könnyű rosé vagy valamilyen habzó bor. De hogy pontosan milyen lenne az igazi, arra a sommelierek tudnak a leginkább válaszolni.

Ki is az a sommelier?

A sommelier ugyanis olyan borszakértő, aki

 • mindent tud a szőlőtermesztésről,
 • ismeri a szőlőfajtákat és a termővidékeket,
 • ismeri a borfajtákat és akár vakon is megkülönbözteti azokat,

és persze a jó sommelier az, aki tudja,

Ha téged is érdekel a borok világa, esetleg már magad is sommelier vagy, hoztunk egy kis ajándékot. Bemutatjuk neked a legjobb, leghasznosabb boros könyveket, amelyek akár a kezdetektől elvezethetnek téged a professzionális sommelier-világig.

Borszakértés könyvekből?

Top sommelier könyvek, nem csak borszakértőknek!

Természetesen a könyvek nem helyettesíthetik a gyakorlatot, de alapnak vagy a már meglévő tudásod mellé kiegészítésnek mindenképp hasznosak.

A Bols Mixer Akadémián az elmélet mellett nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlatra, tehát ha a legjobb sommelierek egyike szeretnél lenni hazánkban (vagy akár nemzetközi szinten), ötvözd a kettőt. Gyere el Sommelier tanfolyamunkra és válogass kedvedre az alábbi TOP Sommelier könyvek közül.

 

Így biztos lehetsz abban, hogy

 • mindent tudni fogsz a borokról,
 • azok eredetéről,
 • tudni fogod a borkóstolás szabályait,
 • nem fogod összekeverni a különböző borospoharakat,
 • sőt akár nemzetközi versenyeken is megmérettetheted magad.

Sommelier oktatónk, Sutus Attila saját versenytapasztalatairól itt mesélt bővebben.

De most térjünk is vissza a szakirodalomra, a borok bibliáira, a TOP Sommelier könyvekre!

TOP Sommelier könyvek

 1. Kezd a sort Sztanev Bertalan Borkedvelők kézikönyve című művével,Top sommelier könyvek, nem csak borszakértőknek! ha még csak most ismerkedsz a borok világával. Ez a gyorsan és könnyen olvasható, színes képekkel illusztrált könyv végigvezet a szakma alapkérdésein. Gyakorlati képzéssel egybekötve az olvasás végére igazán értékes tudás birtokába kerülhetsz.
 2. A Sommelier – A jövő hivatása címűTop sommelier könyvek, nem csak borszakértőknek! szakkönyv a Nemzetközi Sommelier Szövetség kiadványa. Átlátható tematika mentén juttatja el a kezdő borszakértőket az italok menedzselésétől a sommelier-eszközökön át a dekantálásig. Tekints rá úgy, mint egy tankönyvre, amely az előrejutásodat hivatott segíteni. 
 3. Magyarországon szaktekintélynek számít a Mészáros Gabriella, RohályTop sommelier könyvek, nem csak borszakértőknek! Gábor szerzőpáros, akik már három könyvvel is megörvendeztették a szakmai közönséget. Első művük, a Bevezetés a borkóstolásba egy olyan átfogó szakirodalom, amely biztos elméleti alapokat ad a gyakorlati tudás mellé. Második könyvüket angolul jelentették meg és kifejezetten nemzetközi piacra szánták, de harmadik, legújabb írásuk, a „Terra Benedicta – Áldott föld” ismét a hazai borászoknak, borszakértőknek szól. Semmiképp ne hagyd ki ezt a könyvet!

 

Top sommelier könyvek, nem csak borszakértőknek!Ha inkább csak műkedvelőként érdekel a borok világa, de nem szeretnél hivatalosan is sommelier lenni, akkor a Sommelier – borkínálás és borkóstolás című könyv való neked.

Giuseppe Vaccarini világbajnok sommelier méltán népszerű és könnyed stílusban megírt művéből megtudhatod, miért lehet a bor életforma, és mi az, amit nyújtani tud az embernek. Ez a gyönyörű könyv a könyvespolcod ékessége lehet.

TOP Sommelier könyvek profiknak

Ha azonban keményebben „nyomod” a szakmát, és tényleg a csúcsra akarsz feljutni, ásd bele magad az angol nyelvű szakirodalomba. Az alábbi könyveket ajánljuk hozzá minden mellébeszélés nélkül:

 1. A Wine Folly Magnum Master Guide írója egyesíti a mély borászatiTop sommelier könyvek, nem csak borszakértőknek! ismereteket és az innovatív grafikákat, hogy egy egyedülálló bor útmutatót vehessen a kezébe az érdeklődő. Ez a könyv nem csak elmélyíti az alapismereteket, hanem tovább serkenti a bor iránti lelkesedést az olvasóban. Igazi alapmű a bor szerelmeseinek és sommeliereknek.
 2. A The Wine Bible-t olvasva úgy érzedTop sommelier könyvek, nem csak borszakértőknek! majd, mintha egy élő kurzuson vennél részt. Az író elmélyíti az olvasót az alapvető tudnivalókba, miközben informatív oldalakat, tippeket, fényképeket, szórakoztató anekdotákat, térképeket és címkéket oszt meg vele. Karen MacNeil információi primer kutatásokból származnak, vagyis a saját bőrén tapasztalta meg a leírtakat. Bejárt több tucatnyi borvidéket és vagy 10.000 bort kóstolt meg, mielőtt megírta a könyvet.
 3. A The Oxford Companion of Wine egy igazi alapműnek számít aTop sommelier könyvek, nem csak borszakértőknek! szakmában, nemzetközileg. Mi több, a WSET L4 diplomakurzusnak is ez a hivatalos szakirodalma. A könyv majdnem 4000 bejegyzést tartalmaz minden elképzelhető bor-témával kapcsolatban. Legyen szó régiókról és a szőlőfajtáktól kezdve a borok tulajdonosain és termelőin át a borok történelméig. Magyarán mindent tartalmaz, amit a szakma legjava igényel.

Még több szakkönyvért kattints ide.

 

Ne feledd, az elmélet mellé elengedhetetetlen a gyakorlat is! Gyere el Sommelier alaptanfolyamunkra vagy válaszd a Sommelier haladó képzésünket, és légy te a legjobb!

Rate this post