Morafcsik Péter a magyar mixer szakma fenegyereke, magyar- és világversenyeket nyert bartender. Ha „csak” a hivatalos titulusait nézzük:

  • a Roust Hungary (korábban Bols Magyaroszág Kft.) bártendere, a Bols likőrök magyarországi nagykövete
  • a Magyar Bármixer Unió korábbi alelnöke,
  • a Bols Mixer Akadémia alapítója.

Emellett számos sikeres vendéglátóipari vállalkozás vezet, több siófoki étterem tulajdonosa.

Tudását oktatóként adja tovább, több mixer Magyar Bajnok került már ki a kezei közül.  Lássuk, hogyan indult ez a karrier!

Morafcsik Péter bemutatkozása

Én magam is mixerként dolgoztam, végigjártam a szamárlétrát a szakmában. 2001-ben, egy akkori népszerű discoban dolgoztam. A vendégek imádták a koktéljaimat, és egyre többen kérdezgették, hogyan mi a titok, hogyan tudnák ezeket maguk is elkészíteni. Ezeken a vendégeken kezdtem el gyakorolni a tanítást, aztán rákaptam az ízére.

Közben a saját szakmai karrieremet is építgettem, elindultam mindenféle magyar, majd külföldi mixer versenyen is. Valószínűleg ez volt az oka, hogy a Bols felfigyelt rám. 2003-ban felajánlották számomra a Bols Bártender pozíciót. Ez hatalmas lehetőség volt nekem, hiszen a Bols – ma már Roust Hungary – a világ egyik vezető likőripari gyártója. Nem mellesleg, a titulussal együtt járt a mixer iskola átvétele is.

A Bols Mixer Akadémia időszámítása ettől a pillanattól kezdődik. Az oktatás a szívügyem. Mivel mellette sok más dologgal is foglalkozom, fontos volt, hogy kiváló oktató társakat találjak magam mellé. Kottra Dezső Dedit régről ismertem, és úgy döntöttem, ő kell nekem. Egy verőfényes napon lesétáltam a bárjába, és hívtam, dolgozzon velem.

Dedivel közösen alakítottuk ki a Mixer Akadémia szakmai programját, és – kimondani is sok – már több mint egy évtizede dolgozunk vállt vállnak vetve azon, hogy emeljük a magyar bárkultúra színvonalát. Ehhez kidolgoztunk egy saját tankönyvet is, amit időről időre frissítünk a legújabb szakmai trendeknek megfelelően.

Itt, a Bols Mixer Akadémián negyedévente rendezünk háziversenyeket. Ezt nagyon fontosnak tartom, mert így a végzett hallgatóink kellő rutint és önbizalmat szereznek, ami a bárpultban állva is meglátszik rajtuk. Ráadásul a versenyeken való sikeres szereplés a tanulók számára szakmai továbblépést is jelent. Egy-egy komolyabb díj belépő az elit bárok világába.

Büszke vagyok rá, hogy tanítványaim közül már többen elnyerték a mixer Országos Bajnok címet.

Mivel a mixersuliban a diákok gyakran érdeklődtek, hol tudnák beszerezni a koktélok készítéséhez az alapanyagokat és báreszközöket, elkezdtem ezzel is foglalkozni. Először apránként hordtam be az iskolába az eszközöket. Aztán jött az isteni szikra, és Magyarországon elsőként létrehoztam egy koktél webshopot is. Igazi garázscégként indultunk, kezdetben a feleségem küldte ki postai utánvéttel a csomagokat. Egy idő után ez nem lett tartható, ezért megnyitottam a Koktélboltot a Bálnával szemben. Itt ma már nyolcan dolgozunk, és a magánszemélyeken kívül sok vendéglátóhelyet és szállodát is kiszolgálunk.

Én magam az aktív versenyzést már abbahagytam. Helyette oktatóként, szakmai tanácsadóként veszem ki a részem a báréletből. Exchibicionista típus vagyok, ezért szívesen tartok előadásokat is. Többször kértek már fel koktélversenyek és barista versenyek műsorvezetőjének, vagy más szakmai események házigazdájának is.

Tanfolyamok, ahol Morafcsik Pétertől tanulhatsz

Morafcsik Péter szakmai díjai, elismerései

  • Bartenders without Borders I. helyezett (Románia 2012)
  • Első Magyar Europress Magyar Bajnokság II. helyezett (Magyarország 2012)
  • ISTRA BITTER CUP 2004. I. helyezett (Bled, Szlovénia 2004)
  • Internationailer Alpenlandercup I. helyezett (Linz, Ausztria 2004)
  • BACARDI-MARTINI Országos nyílt koktél verseny I. helyezett (Magyarország 2001)