Illatos, bársonyos, lédús, zamatos. Mi lehet ez? Nem más, mint a nyár egyik kedvenc gyümölcse: az őszibarack. A koktélokban is sokféleképp felhasználható, de a pezsgővel igazán remek párost alkotnak! A Bellini koktél a nyári vendégségek egyik kedvence lehet. Itt egy Bellini koktél recept fotóval.

Bellini koktél összetevői

  • 1,5 cl Peach likőr
  • 3 cl Peach puree
  • Prosecco a feltöltéshez

Bellini koktél elkészítése

  1. A Flute pohárba töltsd a likőrt,
  2. öntsd rá a pürét,
  3. és keverd össze!
  4. Végül öntsd fel a Proseccoval.

Bellini koktél szervírozása

Ezt a koktélt Flute pohárban szokás szervírozni.

Egy szelet őszibarackkal díszíthetjük.

Bellini koktél története

Nyilvánvaló, hogy a nagy reneszánsz festőről elnevezett ital csakis Itáliából származhat. Pontosabban Velencéből, mégpedig a híres Harry’s Barból. Alapítója, Giuseppe Cipriani többször is beírta nevét a gasztronómiai világtörténelembe. A Harry’s Bar a koktél világtérkép egyik fontos és jegyzett kötelező állomása lett. Itt született a Bellini 1948-ban.

Ebben az esetben azonban igazán nem beszélhetünk azonnali kirobbanó világsikerről. A Bellini igen lassan terjedt el. Kevés helyen kínálták, és még annál is kevesebb helyen adták megfelelő alapanyagokból, rendesen elkészítve. A probléma érthető, ugyanis az ital (a maga nemes egyszerűségében) bármennyire kellemes, aromás és mutatós, megcsinálni kissé költséges meg még babrás is. Így aztán a bártenderek – akiktől a kínálat alapvetően függ – nem nagyon reklámozták. Sajnos a Bellini ma is ritka madár, a jó Bellini pedig szinte alig fordul elő gyakrabban, mint a mesebeli fehér holló. Az igazi recept elolvasása után azonban valószínűleg kiderül a tartózkodás oka is, hiszen kizárólag friss, érett, (de nem túlérett) fehér húsú őszibarack jó hozzá. Az igazi aromákat és minőséget csakis a friss gyümölcs és az abból házilag készült püré biztosítja, így konzervgyümölccsel vagy kész pürékkel kár is kísérletezni. Egyes utóbb keletkezett változatok között szinte minden más gyümölcspüré szerepel, több-kevesebb édesítéssel, esetleg némi citromos megbolondítással. Előfordul továbbá, hogy az eredeti receptet is dúsítják baracklikőrrel vagy barackpálinkával, azt pedig talán mondani sem kell, hogy a gyakorlatban az eredeti receptben szereplő prosecco helyett szinte bármilyen éppen kézre eső, éppen nyitott, esetleg már a halálán lévő pezsgőt felhasználnak.

Bellini koktél variációk

Ennek a frissítő pezsgős, gyümölcsös koktélnak vannak más gyümölcsökkel készült változatai is.

Próbáld ki a Bellini legközelebbi rokonait is!

  • Puccini
  • Rossini
  • Tintoretto
5/5 - (1 vote)
Összefoglaló
recipe image
Recept neve
Bellini Koktél
Szerző
Publikálva
Elkészítési idő