Az ízeket figyelembe véve a Bloody Mary a legösszetettebb ital a világon. Az öt ismert íz közül négy (édes, sós, savanyú, umami) keveredik benne. Ez mellett a legmegosztóbb ital is: sokan nem merik vagy nem szeretnék kipróbálni ezt az italt.

Ideje felnőni és kipróbálni ezt az otthon is könnyen elkészíthető italt! Itt a jól ismert Bloody Mary koktél recept fotóval.

Bloody Mary koktél összetevői

 • 4 cl vodka
 • 9 cl paradicsomlé
 • só, bors
 • pár csepp Tabasco
 • pár csepp Worcestershire-szósz
 • 1 cl citromlé
 • 2 levél bazsalikom

Bloody Mary koktél elkészítése

 1. A shakerbe tegyél jeget,
 2. öntsd rá az italokat,
 3. és alaposan rázd össze!
 4. Szűrve töltsd ki a long drinkes pohárba.

Bloody Mary koktél szervírozása

Ezt a koktélt long drink pohárban szokás szervírozni.

A fűszeres italokat – így a Bloody Maryt is – illik egy shotos pohárnyi vízzel együtt szervírozni, a fűszerezést pedig át lehet engedni a vendég számára.

Throwing technikával készítve ’levegős’ lesz a koktél, ami egy kicsit más ízt ad az italnak.

Díszíthetjük zellerszállal, bacon chips-szel.

Bloody Mary koktél története

Egyes legendák szerint Bloody Mary a nevét a 16. században összesen 5 rövid évig uralkodó angol Mária királynőről (VIII. Henrik lánya) kapta. A királynő (mivel kezéhez sok vér tapadt, hiszen vallási okokból sok száz embert végeztetett ki) e néven vonult be a történelembe, majd a bárokba. Az ital szülőhelye az 1920-as évektől kezdődően az amerikai és a nemzetközi kolónia egyik legfelkapottabb párizsi bárja, a világra szóló koktélnagyhatalom, a Harry’s New York Bar.

A Bloody Mary gyakorlatilag egy időben született a paradicsomlé konzervvel, állítólag 1921-ben. Nem tudni, hogy az italt eredetileg étvágygerjesztőnek vagy gyomorbántalmak, illetve másnaposság ellen ajánlották-e. Az azonban biztos, hogy mindegyikre kitűnő, sőt reggeli ébresztőként, frissítőként vagy mindezektől függetlenül, bármiféle kifogás vagy magyarázat nélkül, önmagában is igen élvezetes.

Az eredeti receptben állítólag még kisebb mennyiségű és kevesebb féle fűszer volt. Amikor az alkoholtilalom után a Párizsból áttelepedett Pete mester New Yorkban kezdte keverni a Bloody Maryket, az amerikaiak ízlésének megfelelően megborsozta, megsózta és hozzáadta a tipikusan amerikai chilipaprika szószt, a Tabascót is. No meg az Usa-ban akkor még ismeretlen vodkát ginnel próbálta helyettesíteni – de csekély sikereket ért el.

Így a Bloody Mary amerikai karrierje igazán a vodka 1940-es 1950-es nagyívű pályafutásával vette kezdetét.

Bloody Mary koktél variációk

A híres, de makacsul semmilyen italcsaládba nem sorolható ital ma már egész terebélyes, önálló családot alkot.

Próbáld ki a Bloody Mary legközelebbi rokonait is!

 • Bloody Maria
 • Danish Mary
 • Virgin Mary
5/5 - (2 votes)
Összefoglaló
recipe image
Recept neve
Bloody Mary Koktél
Szerző
Publikálva
Elkészítési idő