A Cosmopolitan koktél mai korunk egyik legnépszerűbb női itala. Tipikus all day drink, vagyis bármikor fogyasztható. Leginkább a Szex és New York tévésorozatnak köszönhetően lett népszerű. Ezt a belevaló csajoknak kitalált italt többféleképpen is el lehet készíteni. A Cosmopolitan koktél alaprecept a következő:

A Cosmopolitan koktél összetevői

  • 4 cl citromos vodka (vagy sima vodka)
  • 1,5 cl Cointreau (vagy sima triple sec)
  • 1,5 cl friss limelé
  • 3 cl áfonyalé (vagy feketeribizlilé)

A Cosmopolitan koktél elkészítése

  1. Első lépésként előhűtünk egy poharat (a koktél elkészítésének idejére jeget teszünk a pohárba)
  2. Az összetevőket shakerbe töltjük,
  3. Adunk hozzá jeget, majd összerázzuk.
  4. A behűtött pohárba duplán szűrve (spirál és finomszűrő együttesen alkalmazva) szűrjük,
  5. majd díszítjük.

A Cosmopolitan koktél szervírozása

Y poharat ( más néven koktélos  vagy Martinis poharat) használunk a tálaláshoz  és az italt jég nélkül szervírozzuk.

Általában lime- vagy citromkarikával díszítjük, de népszerű a peel (héj) is. Ilyenkor citrom- vagy narancshéjat teszünk szépen megformázva a pohár szélére, vagy megcsavarva magába az italba. A peeles dekoráció elegánsabb külsőt kölcsönöz a koktélnak. 

A Cosmopolitan koktél története

A floridai South Beachen dolgozó Cheryl Cook 1985-ben vagy 1986-ban (ő sem emlékszik pontosan az évre) alkotta meg a Cosmopolitant.

Maga a szó világpolgárt jelent, és ahogy az első igazi életmódmagazin, a brit Cosmopolitan fogalmazott még 1973-ban, a szexuális és gazdasági függetlenség, valamint a hagyományos női értékek egységének jelképe lett.

A Cosmopolitan koktél ezért a belevaló fiatal nők itala, akik élvezik nőiességüket, függetlenek, stílusosak és tudatosak. Úgy nevezett Cosmo-lányok, mint a Szex és New York Carrie Bradshowja.

Cheryl Cook eredetileg a citromos vodka mellett triple secet, Rose’s lime szirupot, és áfonyalét használt. Utóbbiakból csupán egy „leheletnyit”.

Ezt fejlesztette tovább 1988-ban a manhattani Toby Cecchini bártender. Cointreauval, friss limelével, és több áfonyalével készítette el a ma ismert Cosmót.

A Cosmopolitan meglehetősen gyorsan elterjedt a világon. Igazi népszerűségét a kilencvenes években szerezte meg a Szex és New York filmsorozatnak köszönhetően.

Cosmopolitan koktélvariációk

Kék Cosmopolitan

A kék Cosmopolitanben vörösáfonyalé helyett fehér áfonyalé, triple sec helyett pedig blue curacao van.

Cosmocello

A Cosmocellóban limelé helyett limoncellot (olasz citromlikőr) használnak.

Peach Cosmopolitan

A Peach Cosmopolitanbe a triple sec helyett barackpálinka, az áfonyalé helyett pedig baracklé kerül.

5/5 - (1 vote)
Összefoglaló
recipe image
Recept neve
Cosmopolitan Koktél
Szerző
Publikálva
Elkészítési idő
Átlag értékelés
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)