A Daiquiri egy klasszikus rum koktél. Az egyik legismertebb koktél a világon: bármerre is jársz, bátran kérhetsz egy pohár daiquirit. Házilag is könnyen elkészíthető: ez az egyik legegyszerűbb koktél recept. Itt egy kipróbált daiquiri koktél recept fotóval, amivel lenyűgözheted a vendégeidet.

Daiquiri koktél összetevői

 • 4,5 cl fehér rum
 • 2 cl lime lé
 • 2 cl cukorszirup

Daiquiri koktél elkészítése

 1. A frissen préselt lime levet öntsd bele a shakerbe,
 2. töltsd hozzá a cukorszirupot,
 3. és öntsd fel rummal.
 4. Zúzott jéggel alaposan rázd össze!
 5. Szűrőn keresztül töltsd ki a koktélos pohárba.

Daiquiri koktél  szervirozása

Ezt a klasszikus koktélt ypszilon pohárban, vagy más, magas szárú, széles szájú koktélos pohárban szokás szervírozni.

Fontos, hogy a pohár alaposan be legyen hűtve! Maga a klasszikus daiquiri koktél nem tartalmaz jeget. Díszítésként adj hozz egy gerezd vagy egy karika zöld citromot!

Érdekesség, hogy eredetileg a daiquri koktélt magas falú pohárban szolgálták fel.

A poharat megtöltötték jégkockákkal, rászórtak egy teáskanálnyi cukrot, majd ráfacsarták két gerezd lime levét. Végül felöntötték fehér rummal. Az összetevőket egy hosszúnyelű kanállal keverték össze, és már el is készült az egyik legismertebb koktél.

A shaker használata csak később terjedt el, és egyúttal a jégkockát is lecserélték zúzott jégre.

A Daiquiri koktél története

A történetét mindenki ismeri. Ezt az italt a rum őshazájában, Kubában készítették először, a Spanyol-Amerikai háború alatt.

A Santiago de Cuba melletti  fémbányában dolgozott Jenning Cox bányamérnökként. Történt egyszer, hogy amikor a főnöke látogatóba  érkezett hozzá, éppen nem volt kéznél a főnök kedvenc itala, a gin. Jobb híján kénytelen volt rumot felszolgálni. Mivel akkoriban a rumnak még kellemetlen mellékíze volt, az italt cukorral és citromlével keverte össze.

Az így született klasszikus daiquirit 1902-ben mutatták be a New York-i klubbokban. Néhány évig nem is terjed New York határainál tovább, mígnem 1909-ben Lucius W. Johnson, az amerikai tengerészet tisztiorvosa meg nem kóstolta. Ő vitte tovább Washington D.C-be, ahonnan világhódító útjára indult. Népszerűsége a ’40-es években kezdődött, és olyan személyiségek kedvenc italává vált, mint Ernest Hemingway és John F. Kennedy.

Daiquiri koktél variációk

A legismertebb variációja Frozen Daiquri, amit jéggel szerviroznak. Gyakran készítik különböző gyümölcs szirupokkal is, ekkor lime helyett egy szem gyümölccsel díszítik.

Próbáld ki a többi daiquiri változatot is!

 • Frozen daiquiri
 • Hemingway daiquiri (papa doble)
 • Strawberry daiquiri
5/5 - (1 vote)
Összefoglaló
recipe image
Recept neve
Daiqiri koktél
Szerző
Publikálva
Teljes idő
Átlag értékelés
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)