A Mojito Kuba nemzeti itala, az egyik legnépszerűbb rum alapú koktél. Az eredeti Mojito nem erős, éppen ezért népszerű nyári ital. Öt alkotóelemből áll, melynek egyik legfontosabb összetevője a menta. Az eredeti kubai recept fodormentát, vagy yerba buena-t használ. A Mojito összetevőinek köszönhetően egyszerre édes és frissítő citrus ízű üdítőkoktél.

A Mojito koktél összetevői

 • 4 cl fehér rum,
 • 2 bárkanál darált nádcukor (vagy előre elkészített cukorszirup),
 • 1 db lime leve,
 • mentalevelek,
 • szódafeltöltés,
 • 2 csepp Angostura bitters (opcionálisan)

A Mojito koktél elkészítése

 1. Tegyük bele a cukrot (vagy szirupot) a pohárba.
 2. Adjuk hozzá a mentaleveleket és a lime levét.
 3. Muddlerrel törjük enyhén össze a mentalevelet, hogy némi olajat eresszen.
 4. Ezután adjuk hozzá a rumot,
 5. és gyorsan keverjük fel az összetevőket, hogy a cukor feloldódjon, és a mentalevelek felszálljanak a pohár aljáról.
 6. Végül adjunk tört jeget a keverékhez, és
 7. öntsük fel szénsavas vízzel vagy szódával a poharat.

A Mojito koktél szervírozása

A Mojitóhoz Long drink poharat használjunk, a díszítéshez pedig mentaleveleket és lime-szeleteket. A szívószál kötelező eleme a Mojitónak, hogy a sok mentalevél ne legyen zavaró fogyasztáskor.

Érdekesség

Kevesen tudják, hogy a mentának a szára sokkal intenzívebb aromájú, mint a levele, így érdemes azt is beletenni az italba. Különösen a daiquiri változatnál.

Magyarországon muddlerrel (törőfával) kerül a lime leve az italba, így a lime kesernyés ízvilága is fellelhető a Mojitoban. Sokak szerint ezzel gyengül a koktél minősége.

Érdemes fehércukor helyett nádcukrot használni a finomabb ízhatás eléréséért.

A Mojito koktél története

Mai napig vitatkoznak a szakértők a Mojito eredetén, de még a neve jelentésén is.

Legtöbben Francis Drake tengerészhez kötik a Mojitót, aki annak elődjét, a Draque-et keverte először ki a rum ősének számító aguardientéből. Francis Drake 1593-ban kapott engedélyt I. Erzsébet angol királynőtől szeszes italok, és kevert italok árusítására, tehát a Mojito feltehetően az egyik legrégebbi ismert koktél.

Vannak szakértők, akik inkább a 19. sz-i kubai cukornádföldeken dolgozó rabszolgákhoz kötik a Mojitot. Szerintük ők keverték ki az első ilyen nádcukros koktélt.

A Mojito az 1920-as évekre Kuba nemzeti itala lett, és az amerikaiaknak köszönhetően máshol is igen népszerű. Akkoriban ugyanis szesztilalom volt Amerikában, így az emberek előszeretettel jártak át Kubába alkoholos élvezetekért.

A Mojito név eredete szintén vita tárgyát képezi. Vagy a Kanári-szigetekről származó mojo szószról kaphatta a nevét, amely lime-ot tartalmazó ételízesítő, vagy a spanyol mojado (nedves) szóból alakult ki.

Mojito koktélvariációk

A Mojitónak rengeteg variációja van, általában a gyümölcsök fajtája szerint. Létezik Narancsos Mojito, Epres Mojito, Szőlős Mojito, de Áfonyás-levendulás Mojito is. Az eredeti mellett azonban legnépszerűbb a Menta daiquiri.

Rate this post
Összefoglaló
recipe image
Recept neve
Mojito Koktél
Szerző
Publikálva
Elkészítési idő