A Piña Colada egy igazán exotikus long drink. Alkoholos és alkoholmentes változata is igen népszerű. A név jelentése „szűrt ananász”, vagyis sejthető, hogy egy ananászos italról van szó. Elkészítése gyors, egyszerű, és a hozzávalók is könnyen hozzáférhetők. Mindenképpen érdemes kipróbálni. Ezúttal egy tejszínes receptet hoztunk, de ugyanilyen kedvelt a tejszín nélküli változata is.
A Piña Colada koktél összetevői
- 5 cl fehér rum
- 3 cl kókusz szirup
- 2 cl tejszín vagy kókusztej
- 1 dl ananász lé
- 5 dkg friss ananász
- tört jég
A Piña Colada koktél elkészítése
- Blenderben (turmixgépben) sok zúzott jéggel keverjük simára a hozzávalókat.
- Öntsük pohárba, és díszítsük.
Amennyiben nincs blenderünk, shakerben is összerázhatjuk a hozzávalókat. Ebben az esetben a koktélt szűrjük jéggel teli pohárba.
A Piña Colada koktél szervírozása
A Piña Colada leginkább nagy goblet vagy hurrikán (tulipán formájú) pohárban mutat jól. Díszíthetjük gyümölcsnyárssal (pálcára szúrt gyümölcsdarabokkal) és színes szívószállal.
A poharak szélét is dekorálhatjuk friss ananászcikkel és koktélcseresznyével.
A Piña Colada koktél története
Eredetét a mai napig sem sikerült tisztázni, többen is magukénak vallják az első Pina Colada receptet. Amiben viszont mindenki megegyezik, hogy a Piña Colada története Puerto Ricoban kezdődött, így 1978-ban Puerto Rico nemzeti italának is választották.
A legtöbben úgy gondolják, Ramón „Monchito” Marrero Núñez bártender készítette az első Piña Colada-t 1954. augusztus 15-én a San Juan-i Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában.
Mások Ramon Portashoz kötik a koktélt, aki 1963-ban mutatta meg italát szintén San Juanban. A Barrachina étterem falán van is egy márványtábla, amelyen az épület a Piña Colada szülőhelyeként említi magát.
Kevésbé valószínű, de sokkal érdekesebb az a legenda, amely szerint Ricardo Garciának köszönhetjük a koktélt. A helyszín itt is a Hilton, az időpont szintén 1954. Akkoriban Garcia egy ún. Coco Loco nevű kókuszos üdvözlő itallal fogadta a vendégeket, amelyet mindig kókuszdióban tálalt fel. Egyszer azonban nem jutott elegendő mennyiségű kókuszhoz, így ananászt használt pohár gyanánt. A gyümölcs teljesen új ízhatást kölcsönzött az italnak, így Garcia kísérletezni kezdett az ananász szűrt levével. Így alkotta meg a Piña Colada-t.
Persze létezik egy igen romantikus, ám annál valószínűtlenebb teória is. Eszerint Roberto Cofresi Puerto Rrico-i kalóz keverte magának az első rumból, kókusztejből és ananászból készített italt még az 1800-as években.
Mindenesetre a karibiak vagy üdítőt (ananászlé és még zöld kókuszdió leve), vagy Sacao-t (kókusztej és rum) készítenek vendégeik fogadására. Tulajdonképpen ennek a két italnak a keveréke a Piña Colada, amit most is legtöbbször kókuszdióban szolgálnak fel.
Piña Colada koktélvariációk
A Piña Colada alkoholmentes variációja kifejezetten üdítő hatású, míg a fenti alkoholos verzió természetesen inkább élénkítő.
A Piña Colada alapján számos Colada (szűrt gyümölcsital) létezik, például banános, epres, stb. Érdemes ezeket is kipróbálni.