A Screwdriver (csavarhúzó) az egyik legegyszerűbb ismert koktél. Csak vodka és narancslé. Semmi több. De a koktélvilágra gyakorolt hatása nem hagyható figyelmen kívül.  A Screwdriver koktélnak és változatainak köszönhető, hogy a vodka bekerült a koktélok világába.

Itt egy Screwdriver koktél recept fotóval.

Screwdriver koktél összetevői

  • 5 cl vodka
  • 1 dl narancslé

Screwdriver koktél elkészítése

  1. Töltsd jeget egy long drink pohárba,
  2. öntsd rá a hozzávalókat
  3. és keverd jól össze.

Screwdriver koktél  szervírozása

Ezt a koktélt long drink pohárban szokás szervírozni.

Díszítsd narancsszelettel!

Screwdriver koktél története

A koktél története egy olajfúrótoronyhoz kapcsolódik a Perzsa-öbölben, amit egy amerikai cég működtetett. Figyelembe véve a munka összetett jellegét, a helyi munkaerő toborzása helyett saját embereket hoztak az államokból.

Ezek a férfiak narancslevet kaptak az étrendjük részeként. Ez elegendő C-vitamint biztosított a számukra, hogy ne kapjanak skorbutot, mint a régi tengerészek. Vagy talán egyszerűen azért, mert olcsó és ízletes helyi ital volt.

Természetesen a munkások szerették volna egy kicsit „érdekesebbé” tenni a narancslevüket. De ott a Perzsa-öbölben mindannyian csak vodkát kaphattak. Így vodkát csempésztek a narancslébe, amit meg is kellett keverni. Egyszerűen a csavarhúzóikat használták a keveréshez,  és ez után a megbízható eszköz után nevezték el alkotásukat.

De a „csavarhúzó” is eufemizmussá vált. Róluk igazán nem hitték, hogy munka közben isznak. Ha a felügyelők hallották volna, hogy „vodkáról és narancsról” beszélnek, akkor gyanúsakká váltak volna. De ha egy munkás beszél a munkaeszközéről? Ez így nem volt feltűnő.

Hamar rájöttek, hogy a vodkának van egy további előnye. Ha gint, rumot vagy whiskyt ittak volna, akkor azt a leheletükön lehetett volna érezni. És akkor nagy bajba kerültek volna… De a szagtalan vodkával nem volt ilyen probléma. Mindaddig, amíg elég józanok maradtak ahhoz, hogy dolgozzanak, megúszhatták lebukás nélkül.

Ahogy a városi legenda tartja, amikor ezek a munkások hazatértek, hoztak magukkal egy új ízt, a „csavarhúzót”. Elkezdték megrendelni őket bárokban és a többi már történelem.

Screwdriver koktél variációk

Ha a vodkát tequilára cseréljük ki az italban, megkapjuk a Tequila Frozen Screwdriver -t.

Próbáld ki a Screwdriver-hez hasonló koktélokat is!

5/5 - (1 vote)