A Tequila Sunrise klasszikus, látványos koktél, amelyet mindkét nem képviselői szívesen fogyasztanak. Elkészítése egyszerű, így bárki bátran megpróbálkozhat vele házilag is. Ideális napsütéses délutánokon, nyárbúcsúztató estéken. Ezzel a Tequila Sunrise koktélrecepttel biztosan nem fogsz mellé, ha egy kellemes estét akarsz szerezni a barátaidnak.

A Tequila Sunrise koktél összetevői

  • 4-5 cl Silver tequila
  • 1-2 cl facsart citromlé
  • 1,5 dl frissen facsart, vagy 100%-s narancslé
  • 2 cl grenadine szirup
  • 6-8 szem jégkocka

A Tequila Sunrise koktél elkészítése

  1. A jégkockákat tedd bele a pohárba,
  2. öntsd rá a tequilát, a citromlevet és a narancslevet, majd
  3. kavard meg egyszer!
  4. Óvatosan csorgasd le az egyik jégkockán a grenadin szirupot, hogy az leüljön az aljára!

A Tequila Sunrise koktél szervírozása

Ez a népszerű koktél long drink pohárban, azon belül pedig a hurrikánban mutat a legjobban.

Fontos, hogy a hozzávalókat óvatosan adagoljuk, és valóban csak egyet keverjünk rajtuk az elkészítés harmadik lépésében. A koktél színei ugyanis csak így érvényesülnek igazán.

Díszítésként használj narancsgerezdet, koktélcseresznyét és szívószálat.

A Tequila Sunrise koktél története

Koktélunk alapját nagyban befolyásolja Mexikó nemzeti szeszesitala, a tequila, ami a Közép-Mexikóban fekvő Tequila város egyik körzetéből származik. A tévhitekkel ellentétben Mexikóban a tequilát általában önmagában fogyasztják, só-citrom, illetve fahéj-narancs kombinációk nélkül. Sőt, kukac sincs benne, az ugyanis a mezcal nevű italhoz jár.

A tequila a kék agave (Tequilana Weber Azul) tövéből nyert párlat. A feljegyzések szerint az első tequilát 1600-ban állították elő. Elfogyasztásának különböző variációi az Amerikai Egyesült Államokból terjedtek el, ahogy a Tequila Sunrise koktél is.

A legenda szerint a 30-as években egy mixer készítette az első Tequila Sunrise-t egy baráti társaságnak, akik a buli végén a bár elől nézték végig a napfelkeltét. Annyira szép volt a hajnali égbolt a színátmeneteivel, hogy a mixer meg akarta örökíteni a látványt. A kedves kis csapatot pedig ezzel a koktéllal lepte meg. Állítólag így született meg a Tequila Sunrise, magyarul „tequila napfelkelte”.

Tequila Sunrise koktélvariációk

Külön néven nem ismertek variációi, ám az összetevőket gyakran változtatják. Ennek köszönhetően sokszor grenadin szirup helyett egyszerű gránátalmaszörpöt használnak, vagy elhagyják a citromlét belőle. Amennyiben viszont a narancslevet fele arányban ananászlével helyettesítjük, máris elkészítettük a Florida Sunshine-t. Érdemes kipróbálni ezt a koktélt is.

Ha szeretnél Te is ilyen csodás koktélokat elkészíteni, sőt ezzel is foglalkozni és pénzt keresni, akkor jelentkezz a Bols Mixer Akadémia mixer tanfolyamára. Az ország több pontján, lakhelyedhez közel professzionális képzés.

4.8/5 - (5 votes)
Összefoglaló
recipe image
Recept neve
Tequila Sunrise Koktél
Szerző
Publikálva
Elkészítési idő