A sommelier (ejtsd szomelié) szakma igazán különleges. Nem csak a borokat, hanem a párlatokat, kávékat, sőt még a szivarokat is ismeri. Azon túl, hogy a vendégeknek italokat ajánlj a kiválasztott fogásokhoz, aktívan részt vesz az étterem bor- és itallapjának kialakításában is. Szezonról-szezonra összedugja a fejét a chef-fel, és együtt találják ki az új étlapot, valamint a bor és ételpárosításokat.

A sommelier a vendéglátós hierarchia kitüntetett helyét foglalja el. Sommeliét csak a legjobb éttermek tartanak – és jól meg is fizetik.

A sommelier szakma itthon és külföldön is rendkívül keresett, ezért nekünk tényleg fontos, hogy milyen szakmai tudást adunk neked. Tapasztalt és képzett szakembereink garantálják, hogy sommelier képzésünk után a világ bármely éttermében megállod majd a helyed!

Tőlünk profi körülmények között tanulhatod meg a szakma elméletét és gyakorlatát.

A tanfolyam oktatói és házigazdái

Sutus Attila, Certified Sommelier

Attila szakmai pályafutását Magyarországon, mint sommelier étteremben kezdte, majd  Londonban és hajón is egyaránt dolgozott, mint vezető sommelier.  Feladata közé tartozott a személyzet teljes körű tréningelése, borkóstolások szervezése, menedzseri feladatok ellátása.

Szakmai végzettségei:

  • Bordeaux Index Michael Schuster Fine Wine School 2011
  • Bordeaux Index Michael Schuster Beginner’s Course 2010
  • Master Sommelier Course 2010
  • Gerard Basset Practical Class 2010
  • WSET Advanced Course 2010
  • WSET Professional Spirit – distinction 2010
  • WSET Intermediate Wine and Spirit – distinction 2009
  • WSET Foundation Course 2009
  • University of Cambridge Skills for Life Level1 2007

Fóti Gyula Certified Sommelier

Gyula 1988 ota dolgozik vendéglátásban, felszolgálóként kezdte, majd 2002-ben kezdett a foglalkozni borral.

A Bolygó Hollandi borkurzus elvégzése utan a nemzetközileg elismert WSET kurzusok következtek, a Magyarországon elerhető Level 3 -mal bezarólag .

2005-től a Pampas Steak Ház bor kínálatáért feltl 2009 -ig ,amikor is nemztközi vízekre evezve hajós társaságoknál helyezkedett el. Egy év ausztriai tapasztalat szerzés után, 2012-től a 6 csillagos Crystal Cruise-nal dolgozott Sommelier majd Assistant Head Sommelier pozícióban  2018-ig.

Azóta több magyarországi étteremben  a borlap összeállítása es vendégek minél magasabb szintű kiszolgálása mellett a kollégák oktatása is a feladatai között szerepel.

Szakmai végzettségei:

Vendéglátó ipari felszolgáló 1988-1991

Bolygó Hollandi boriskola 2006

WSET Alap -közép -felsőfok 2007-2008

WSET Nemzetközi Level Wine&Spirit 2009

Court of Master Sommelier  Certified  2012

Jelenleg az Advanced szintre készül

A IX. kerületi Erkel utcában, néhány lépésre a gasztro sétánynak is nevezett Ráday utcától található oktatótermünkben mindent adott, hogy profi sommelierré válj. Nincs mire várnod! Tanulj nálunk!

Ez nem egy tanterem, ez egy valódi vendéglátóhely. A berendezés és a felszerelés nemzetközi színvonalú. Nem csoda, hogy gyakran biztosítunk helyszínt mixer versenyeknek és koktélesteknek is. A sok elméletet itt gyakorlatban is kipróbálhatod, a borkóstolástól a szervirozásig.

Oktatóink gyakorló sommelerek. Pontosan tudják, hogyan zajlik az élet egy étteremben a mindennapokban. Ismerik a buktatókat, és el is mondják őket, hogy a példáikból tanulva elkerülhesd azokat.

Budapesti sommelier tanfolyam megközelítése

Oktatótermünk címe:

Bols Mixer Akadémia
Budapest IX. kerület, Erkel utca 13.


Azt ajánljuk, hogy tömegközlekedéssel gyere hozzánk. Belvárosi helyszínünket a város bármely részéről könnyel eléred, mivel számos tömegközlekedési eszköz megy el szintek közvetlenül a mixer suli mellett.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

  • 83 troli Ráday utca megállójától 3 perc
  • M3 metró, ill. 9 busz Kálvin téri megállójától 4 perc
  • M4 metró Fővám téri megállójától 8 perc
  • 4-6-os villamos Corvin negyed megállótól 10 perc

Megközelítés autóval:

  • Budáról a Szabadság hídon át, a Kálvin tértől a Ráday utcán keresztül hajtva jutsz el hozzánk.
  • Ugyanígy a Kálvin téren át kell haladnod, ha a Deák Ferenc tértől közelítesz meg minket.
  • Az Üllői út irányából közvetlenül az Erkel utcára kanyarodva könnyed megtalálod a 13. számot.

Parkolás:

  • Az Erkel utcában a parkolás 8:00-20:00 óra között fizetős. A parkolási díj 440 Ft/óra.
  • A közeli Bálna mélygarázsában az első óra ingyenes, majd 300 Ft/óra a parkolási díj.
  • Az Üllői út 27 szám alatti Star Park parkolóban fél óra 350 Ft, a napidíj pedig 700 Ft.

Neked ajánljuk a Bols  Mixer Akadémia budapesti sommelier tanfolyamát, ha …

  • otthon érzed magad a borok világában,
  • szeretnéd borszakértelmedet elmélyíteni,
  • megbecsült tagja szeretnél lenni a vendéglátós szakmának,
  • és nem utolsó sorban szeretnél biztos állást és kiemelkedő fizetést akár itthon, akár külföldön.

Miért válaszd tanfolyamainkat?

Azért, mert

  • Mert tőlünk olyan nemzetközileg elismert bizonyítvánnyal a kezedben távozol, amivel külföldön is rövid idő alatt el tudsz helyezkedni.
  • Mert a tanfolyam elvégzésével a borokon és borvidékeken túl megismered a bor felszolgálás és kóstolás szakszerű módját is.

Sommelier tanfolyam képzési ideje

A sommelier tanfolyam időtartama 5 hét, hetente 1 dupla alkalommal. Péntekenként 09.00-17.00 között, két rövid és egy hosszú ebédszünettel.

Sommelier tanfolyam ára

A sommelier  tanfolyam ára 139.000 Ft.

Magántanulói státuszban: 180.000 Ft.

Nincsenek rejtett költségek, apróbetűs tudnivalók!

A tanfolyamhoz a tankönyveket, az eszközöket és a  tanfolyamon kóstolt borokat  mi biztosítjuk.
A tanfolyami díjon kívül semmilyen más költséged nem lesz, erre 100% garanciát vállalunk.

Egyszerre több tanfolyamra is jelentkeznél? Remek, imádjuk a céltudatos embereket!
Ezt a céltudatosságot további kedvezményekkel díjazzuk (magántanulóként egyes kedvezmények nem vehető igénybe).

A kedvezményekről bővebb felvilágosítással a + 36 30 677 0514 telefonszámon tudunk szolgálni.

Sommelier tanfolyam általános tematikája

Tanfolyamainkon nemcsak a borkóstolást sajátíthatod el professzionális szinten, hanem a protokoll szabályainak megfelelő felszolgálást is.  Minden tudással felvértezünk:  a borkészítési eljárásoktól kezdve, a borok és ételek párosításán át egészen  a vendégek fogadásáig és a velük való kommunikációig.

Nézzük, miről is lesz szó pontosan!

  1. Alkalom:
  • Szőlészeti és borászati alapismeretek
  • A legfontosabb szőlőfajták és termőterületeik
  • Borkészítési eljárások
  • Bevezetés a professzionális borkóstolásba
  • Európai Uniós Szabályozás
  • Németország: főbb szőlőfajták, borrégiók, a pradikätswein besorolás
  • Ausztria: főbb szőlőfajták, borrégiók
  • Franciaország: főbb szőlőfajták, borrégiók, a champagne-készítés alapjai
  • Olaszország: főbb szőlőfajták, borrégiók
  • Borkóstolás

2. Alkalom:

  • Portugália: főbb szőlőfajták, borrégiók, a Portói-készítés alapjai
  • Spanyolország: főbb szőlőfajták, borrégiók, a Cava- és a Sherry-készítés alapjai
  • Ausztrália: főbb szőlőfajták, borrégiók
  • Új-Zéland: főbb szőlőfajták, borrégiók
  • Dél-Afrika: főbb szőlőfajták, borrégiók
  • Argentína: főbb szőlőfajták, borrégiók
  • Chile: főbb szőlőfajták, borrégiók
  • Borkóstolás
  • USA: főbb szőlőfajták, borrégiók
  • Magyarország: borrégiók, szabályozás
  • Magyarország: Tokaj és a Tokaji borkülönlegességek
  • Magyarország: Somló, Észak-Balaton, Dél-Balaton, Alföld, Eger és a Bikavér
  • Magyarország: Mátra, Sopron, Villány, Szekszárd és a Bikavér, Tolna
  • Magyarország: legfontosabb szőlőfajták Magyarországon
  • Borkóstolás

3. Alkalom

  • Sommelier alapismeretek
  • Bor felszolgálási gyakorlati tudnivalók
  • A hibás bor
  • Bevezetés a bor- ­és ételpárosítás rejtelmeibe elméletben és a gyakorlatban
  • Klasszikus párosítások
  • Ajánlott- és felhasznált irodalom
  • Borkóstolás

Sommelier tanfolyam – vizsga

A Sommelier tanfolyam végén elméleti és gyakorlati vizsgát tehetsz.

A hatályos felnőttképzési törvány alapján tanulóinkat adatszolgáltatási rendszeren keresztül lejelentjük, sikeres tanfolyami zárás esetén Tanúsítvány kiállítására kerül sor a FAR rendszerből a résztvevő kérésére. A magyar nyelvű tanúsítvánnyal könnyebb a hazai elhelyezkedés.

Ezen kívül egy három nyelvű diplomát állítunk ki, mellyel külföldön lehet sikeresen elhelyezkedni.

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/004174

Rate this post