A sommelier (ejtsd szomelié) szakma igazán különleges. Nem csak a borokat, hanem a párlatokat, kávékat, sőt még a szivarokat is ismeri. Azon túl, hogy a vendégeknek italokat ajánlj a kiválasztott fogásokhoz, aktívan részt vesz az étterem bor- és itallapjának kialakításában is. Szezonról-szezonra összedugja a fejét a chef-fel, és együtt találják ki az új étlapot, valamint a bor és ételpárosításokat.
A sommelier a vendéglátós hierarchia kitüntetett helyét foglalja el. Sommeliét csak a legjobb éttermek tartanak – és jól meg is fizetik.
A sommelier szakma itthon és külföldön is rendkívül keresett, ezért nekünk tényleg fontos, hogy milyen szakmai tudást adunk neked. Tapasztalt és képzett szakembereink garantálják, hogy sommelier képzésünk után a világ bármely éttermében megállod majd a helyed!
Tőlünk profi körülmények között tanulhatod meg a szakma elméletét és gyakorlatát.
A tanfolyam oktatói és házigazdái
Sutus Attila, Certified Sommelier
Attila szakmai pályafutását Magyarországon, mint sommelier étteremben kezdte, majd Londonban és hajón is egyaránt dolgozott, mint vezető sommelier. Feladata közé tartozott a személyzet teljes körű tréningelése, borkóstolások szervezése, menedzseri feladatok ellátása.
Szakmai végzettségei:
- Bordeaux Index Michael Schuster Fine Wine School 2011
- Bordeaux Index Michael Schuster Beginner’s Course 2010
- Master Sommelier Course 2010
- Gerard Basset Practical Class 2010
- WSET Advanced Course 2010
- WSET Professional Spirit – distinction 2010
- WSET Intermediate Wine and Spirit – distinction 2009
- WSET Foundation Course 2009
- University of Cambridge Skills for Life Level1 2007
Fóti Gyula Certified Sommelier
Gyula 1988 ota dolgozik vendéglátásban, felszolgálóként kezdte, majd 2002-ben kezdett a foglalkozni borral.
A Bolygó Hollandi borkurzus elvégzése utan a nemzetközileg elismert WSET kurzusok következtek, a Magyarországon elerhető Level 3 -mal bezarólag .
2005-től a Pampas Steak Ház bor kínálatáért feltl 2009 -ig ,amikor is nemztközi vízekre evezve hajós társaságoknál helyezkedett el. Egy év ausztriai tapasztalat szerzés után, 2012-től a 6 csillagos Crystal Cruise-nal dolgozott Sommelier majd Assistant Head Sommelier pozícióban 2018-ig.
Azóta több magyarországi étteremben a borlap összeállítása es vendégek minél magasabb szintű kiszolgálása mellett a kollégák oktatása is a feladatai között szerepel.
Szakmai végzettségei:
Vendéglátó ipari felszolgáló 1988-1991
Bolygó Hollandi boriskola 2006
WSET Alap -közép -felsőfok 2007-2008
WSET Nemzetközi Level Wine&Spirit 2009
Court of Master Sommelier Certified 2012
Jelenleg az Advanced szintre készül
A IX. kerületi Erkel utcában, néhány lépésre a gasztro sétánynak is nevezett Ráday utcától található oktatótermünkben mindent adott, hogy profi sommelierré válj. Nincs mire várnod! Tanulj nálunk!
![]()
Ez nem egy tanterem, ez egy valódi vendéglátóhely. A berendezés és a felszerelés nemzetközi színvonalú. Nem csoda, hogy gyakran biztosítunk helyszínt mixer versenyeknek és koktélesteknek is. A sok elméletet itt gyakorlatban is kipróbálhatod, a borkóstolástól a szervirozásig.
Oktatóink gyakorló sommelerek. Pontosan tudják, hogyan zajlik az élet egy étteremben a mindennapokban. Ismerik a buktatókat, és el is mondják őket, hogy a példáikból tanulva elkerülhesd azokat.
Budapesti sommelier tanfolyam megközelítése
Oktatótermünk címe:
Bols Mixer Akadémia
Budapest IX. kerület, Erkel utca 13.
Azt ajánljuk, hogy tömegközlekedéssel gyere hozzánk. Belvárosi helyszínünket a város bármely részéről könnyel eléred, mivel számos tömegközlekedési eszköz megy el szintek közvetlenül a mixer suli mellett.
Megközelítés tömegközlekedéssel:
- 83 troli Ráday utca megállójától 3 perc
- M3 metró, ill. 9 busz Kálvin téri megállójától 4 perc
- M4 metró Fővám téri megállójától 8 perc
- 4-6-os villamos Corvin negyed megállótól 10 perc
Megközelítés autóval:
- Budáról a Szabadság hídon át, a Kálvin tértől a Ráday utcán keresztül hajtva jutsz el hozzánk.
- Ugyanígy a Kálvin téren át kell haladnod, ha a Deák Ferenc tértől közelítesz meg minket.
- Az Üllői út irányából közvetlenül az Erkel utcára kanyarodva könnyed megtalálod a 13. számot.
Parkolás:
- Az Erkel utcában a parkolás 8:00-20:00 óra között fizetős. A parkolási díj 440 Ft/óra.
- A közeli Bálna mélygarázsában az első óra ingyenes, majd 300 Ft/óra a parkolási díj.
- Az Üllői út 27 szám alatti Star Park parkolóban fél óra 350 Ft, a napidíj pedig 700 Ft.
Neked ajánljuk a Bols Mixer Akadémia budapesti sommelier tanfolyamát, ha …
- otthon érzed magad a borok világában,
- szeretnéd borszakértelmedet elmélyíteni,
- megbecsült tagja szeretnél lenni a vendéglátós szakmának,
- és nem utolsó sorban szeretnél biztos állást és kiemelkedő fizetést akár itthon, akár külföldön.
Miért válaszd tanfolyamainkat?
Azért, mert
- Mert tőlünk olyan nemzetközileg elismert bizonyítvánnyal a kezedben távozol, amivel külföldön is rövid idő alatt el tudsz helyezkedni.
- Mert a tanfolyam elvégzésével a borokon és borvidékeken túl megismered a bor felszolgálás és kóstolás szakszerű módját is.
Sommelier tanfolyam képzési ideje
A sommelier tanfolyam időtartama 5 hét, hetente 1 dupla alkalommal. Péntekenként 09.00-17.00 között, két rövid és egy hosszú ebédszünettel.
Sommelier tanfolyam ára
A sommelier tanfolyam ára 139.000 Ft.
Magántanulói státuszban: 180.000 Ft.
Nincsenek rejtett költségek, apróbetűs tudnivalók!
A tanfolyamhoz a tankönyveket, az eszközöket és a tanfolyamon kóstolt borokat mi biztosítjuk.
A tanfolyami díjon kívül semmilyen más költséged nem lesz, erre 100% garanciát vállalunk.
Egyszerre több tanfolyamra is jelentkeznél? Remek, imádjuk a céltudatos embereket!
Ezt a céltudatosságot további kedvezményekkel díjazzuk (magántanulóként egyes kedvezmények nem vehető igénybe).
A kedvezményekről bővebb felvilágosítással a + 36 30 677 0514 telefonszámon tudunk szolgálni.
Sommelier tanfolyam általános tematikája
Tanfolyamainkon nemcsak a borkóstolást sajátíthatod el professzionális szinten, hanem a protokoll szabályainak megfelelő felszolgálást is. Minden tudással felvértezünk: a borkészítési eljárásoktól kezdve, a borok és ételek párosításán át egészen a vendégek fogadásáig és a velük való kommunikációig.
Nézzük, miről is lesz szó pontosan!
- Alkalom:
- Szőlészeti és borászati alapismeretek
- A legfontosabb szőlőfajták és termőterületeik
- Borkészítési eljárások
- Bevezetés a professzionális borkóstolásba
- Európai Uniós Szabályozás
- Németország: főbb szőlőfajták, borrégiók, a pradikätswein besorolás
- Ausztria: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Franciaország: főbb szőlőfajták, borrégiók, a champagne-készítés alapjai
- Olaszország: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Borkóstolás
2. Alkalom:
- Portugália: főbb szőlőfajták, borrégiók, a Portói-készítés alapjai
- Spanyolország: főbb szőlőfajták, borrégiók, a Cava- és a Sherry-készítés alapjai
- Ausztrália: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Új-Zéland: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Dél-Afrika: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Argentína: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Chile: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Borkóstolás
- USA: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Magyarország: borrégiók, szabályozás
- Magyarország: Tokaj és a Tokaji borkülönlegességek
- Magyarország: Somló, Észak-Balaton, Dél-Balaton, Alföld, Eger és a Bikavér
- Magyarország: Mátra, Sopron, Villány, Szekszárd és a Bikavér, Tolna
- Magyarország: legfontosabb szőlőfajták Magyarországon
- Borkóstolás
3. Alkalom
- Sommelier alapismeretek
- Bor felszolgálási gyakorlati tudnivalók
- A hibás bor
- Bevezetés a bor- és ételpárosítás rejtelmeibe elméletben és a gyakorlatban
- Klasszikus párosítások
- Ajánlott- és felhasznált irodalom
- Borkóstolás
Sommelier tanfolyam – vizsga
A Sommelier tanfolyam végén elméleti és gyakorlati vizsgát tehetsz.
A hatályos felnőttképzési törvány alapján tanulóinkat adatszolgáltatási rendszeren keresztül lejelentjük, sikeres tanfolyami zárás esetén Tanúsítvány kiállítására kerül sor a FAR rendszerből a résztvevő kérésére. A magyar nyelvű tanúsítvánnyal könnyebb a hazai elhelyezkedés.
Ezen kívül egy három nyelvű diplomát állítunk ki, mellyel külföldön lehet sikeresen elhelyezkedni.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/004174